Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία “Χαλάρωσε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το παιδί σου να αυνανίζεται”

“Χαλάρωσε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το παιδί σου να αυνανίζεται”

Όλοι οι γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτό το θέαμα κάποια στιγμή και, είναι σίγουρο πως θα σοκαριστούν, όταν δουν τα παιδιά τους να αυνανίζονται.

Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται, ότι ο αυνανισμός είναι κάτι κατακριτέο, κάτι το οποίο τα παιδιά τους δεν πρέπει να κάνουν.

Γιατί, όμως, οι γονείς απορούν και αγχώνονται όταν το παιδί τους αγγίζει τα γεννητικά του όργανα;

Η Rita Templeton, μητέρα 4 αγοριών, εξηγεί στο scarymommy.com, γιατί αυτή είναι μια συμπεριφορά φυσιολογική και για το πώς πρέπει να αντιδρούν οι γονείς:

«Ο αυνανισμός είναι κάτι που σε κάνει να νιώθεις ωραία και τα παιδιά αποζητούν πάντα όσα τα κάνουν να νιώθουν όμορφα. Και το γεγονός, ότι δεν γνωρίζουν ακόμα όλες τις κοινωνικές νόρμες και τα ταμπού τα οδηγεί στο να εξερευνήσουν το σώμα τους, το οποίο δεν γνωρίζουν απόλυτα, ακόμα και μπροστά σε άλλους.

Οπότε ναι, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε το παιδί σας πως το να κάνει κάτι τέτοιο – να αυνανίζεται, δηλαδή – δημόσια, απαγορεύεται. Μπορεί να ανακαλύπτει τον εαυτό του όταν είναι μόνο στο δωμάτιό του και όχι όταν έχετε κόσμο στο σπίτι ή κάθεστε όλοι μαζί και βλέπετε μια ταινία.

Μην πέσετε όμως στην παγίδα να απαγορεύσετε γενικά τον αυνανισμό στο παιδί σας. Εξηγήστε του ότι είναι κάτι φυσιολογικό, γιατί είναι κάτι φυσιολογικό. Ότι το σώμα του θα το ζητά, αλλά θα μπορεί να το κάνει όταν εκείνο θέλει και όταν βρίσκεται μόνο του. Σκεφτείτε για παράδειγμα, το κρύωμα. Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά μας να πειράζουν την ερεθισμένη τους μύτη, τους εξηγούμε όμως, ότι μπορούν να ανακουφίσουν το "βαρύ" αίσθημα που νιώθουν με ένα χαρτομάντιλο. Τους δείχνουμε τον σωστό και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο να κάνουν κάτι, το οποίο τα κάνει να νιώθουν καλύτερα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον αυνανισμό. Δεν είναι κάτι κακό. Δεν πληγώνει και δεν προσβάλλει κανέναν. Οι σεξουαλικές ορμές είναι φυσιολογικές, ειδικά έπειτα από μια συγκεκριμένη ηλικία. Είναι ένα βασικό κομμάτι της ανθρώπινης φύσης, κομμάτι της ανθρώπινης επιβίωσης. Και όπως οποιοδήποτε άλλο πράγμα που μας έρχεται φυσικά, αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία.

Κανείς δεν σας λέει να προτρέψετε το παιδί σας να το κάνει, αλλά το να απομακρύνετε τη ντροπή που περιβάλλει τον αυνανισμό δεν σημαίνει, ότι θα κάνει εσάς τέρατα και τα παιδιά σας εθισμένα στο σεξ.

Αντίθετα, στέλνει στα παιδιά σας το μήνυμα, ότι το σώμα τους είναι υπέροχο και μπορεί να τους προσφέρει πολλές και διαφορετικές χαρές. Τα μαθαίνει να μην ντρέπονται και τα διδάσκει σημαντικά μαθήματα για την ιδιωτική τους ζωή και την προσωπική τους ασφάλεια.

Επιτρέψτε τους να ανακαλύψουν τη σεξουαλικότητά τους μέσα σε ασφαλή όρια, και μην πιέζετε την περιέργεια που αναπτύσσουν για τη ζωή. Είναι φυσιολογικό οι περισσότεροι να μην θέλουν να θίξουν καν αυτό το θέμα. Κανείς δεν απολαμβάνει μια τέτοια συζήτηση και σίγουρα όλοι οι γονείς θέλουν να πιστεύουν, αφελώς, ότι τα παιδιά τους είναι και θα είναι απόλυτα αθώα και πάντα μικρά. Ξέρετε, όμως, ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, οπότε να αποφεύγετε το συγκεκριμένο θέμα διαρκώς δεν θα κάνει καλό ούτε σε εσάς ούτε και στα παιδιά σας. Από την άλλη, το να τους πείτε πως ο αυνανισμός είναι κάτι ντροπιαστικό και απαγορευμένο όχι μόνο δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα.

Το να προκαλούμε στα παιδιά μας αισθήματα ντροπής για ορισμένα θέματα δίνει σε εμάς χρόνο να σκεφτούμε και να αντιδράσουμε πιο στοχευμένα την επόμενη φορά, αλλά δεν προσφέρει τίποτα καλό σε εκείνα.

Τι μετράει, λοιπόν, περισσότερο: Εμείς ή τα παιδιά μας;

Με το να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπονται και καθοδηγώντας τα σωστά για το πού και το πότε πρέπει να κάνουν ό,τι κάνουν, θα διώξουμε το αρνητικό στίγμα γύρω από τον αυνανισμό και θα ενθαρρύνουμε την υγιή σεξουαλική εξέλιξη τους.

Γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς τώρα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και όχι μόνο, αργότερα, μόνα τους!»


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter