Υπ. Υγείας προς γονείς-διαδηλωτές: “Όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες συμφωνούν για τη χρήση μάσκας”

Οι πολυπληθείς διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα χθες, Κυριακή 6/9, στις περισσότερες μεγάλες πόλεις όλης της Ελλάδας, από γονείς που αντιτίθενται με τη χρήση μάσκας στα σχολεία, αλλά και με τα υποχρεωτικά, δειγματοληπτικά τεστ, προκειμένου να ελέγχονται τα σχολεία για τυχόν κρούσματα, αποκάλυψαν, ότι οι αντιρρήσεις είναι πολλές και έντονες.

Οι γονείς που συμμετείχαν στις πορείες, στις οποίες δεν τηρούνταν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, είχαν διάφορα αιτήματα, όπως το να μην εφαρμοστεί το μέτρο της χρήσης μάσκας, να μην γίνονται τεστ στα παιδιά, αλλά και να παραιτηθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπ. Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που πέταγαν μάσκες στο οδόστρωμα και το ποδοπατούσαν.

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε εκπομπή του ANT1, o υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας απάντησε σε όλα αυτά λέγοντας, ότι όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες συμφωνούν πως η μάσκα είναι το σημαντικότερο μέτρο προστασίας απέναντι στην πανδημία. Σέβεται, όπως είπε, τις αντιδράσεις, ωστόσο, δήλωσε ότι αν κάποιος από αυτούς κάνει μια βόλτα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και δει εκατοντάδες παιδιά που φοράνε μάσκα αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, τότε ενδεχομένως θα αλλάξει άποψη.

Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και επιτυχημένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με το οριζόντιο lockdown και πως -αν και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να επαναληφθεί- ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά απίθανο.

Είπε, τέλος, ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναμένεται να έρθει στην χώρα μας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, οπότε θα παραλάβουμε 700.000 παρτίδες και οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες. Ο εμβολιασμός θα είναι σε 2 φάσεις και η διάθεση του εμβολίου θα είναι δωρεάν.

Για το δε εμβόλιο της γρίπης, εξασφαλίστηκαν φέτος 4 εκ. Παρτίδες και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου.