Υγιεινή αλλά ακριβή για τους φτωχούς η μεσογειακή διατροφή

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή όχι από επιλογή αλλά οικονομική δυσχέρεια. Αυτό υποστηρίζει μια νέα επιστημονική ιταλική έρευνα που επισημαίνει ότι παρά τα οφέλη της και τη δημοφιλία της, η μεσογειακή διατροφή στοιχίζει ακριβά.

Σύμφωνα με την ιταλική μελέτη στην Ευρωπαϊκή Μεσόγειο το κατ’ εξοχήν υγιεινό μοντέλο διατροφής δεν βρίσκει εφαρμογή εξαιτίας της κρίσης.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Γενετικής και Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας του Καθολικού Πανεπιστημίου του Καμπομπάσο, με επικεφαλής την Μαριαλάουρα Μπονάτσιο και τον Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal-BMJ Open”, ανέλυσαν στοιχεία από 13.000 ανθρώπους, συσχετίζοντας το εισόδημά τους με τις διατροφικές συνήθειες τους και κυρίως με το πόσο πιστά ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή.

Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα ήταν αυτοί που δεν ακολούθησαν πιστά μεσογειακή διατροφή, ενώ οι πιο πλούσιοι σε ποσοστό 72% έτρωγαν πιο μεσογειακά.