Εκδήλωση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος παρουσία της Α. Διαμαντοπούλου

Εκδήλωση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος παρουσία της Α. Διαμαντοπούλου

Εκδήλωση με αφορμή την έκδοση τόμου για την παρουσίαση ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης Πιερίας, που έχουν να κάνουν με τη μακεδονική γλώσσα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία υπογράμμισε τη σημασία του έργου αυτού στον πολιτισμό, στη γλώσσα και στην ιστορία της Ελλάδας.

Η εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) έγινε με αφορμή την επικείμενη έκδοση του τόμου: “ΜΕΘΩΝΗ Ι: Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική από το «Υπόγειο»” (Ματθαίος Μπέσιος, Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος, Αντώνης Κοτσώνας, επιμέλεια Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος). Στον τόμο της Μεθώνης παρουσιάζονται η ανασκαφή του «Υπογείου» και τα ενεπίγραφα ευρήματα και μελετώνται ζητήματα χρονολόγησης, προέλευσης, τυπολογίας και ερμηνείας, με έμφαση στην πρώιμη ελληνική γραφή.

«Σε μια περίοδο που στη χώρα μας ζούμε μια βαθιά κρίση η οποία έχει πολλές και διαφορετικές συνιστώσες -δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση- θεωρώ ότι επιτεύγματα σαν και αυτό έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Όταν έχουμε όλοι την αίσθηση ότι ένα γκρίζο σύννεφο είναι πάνω από τη χώρα, όταν υπάρχει ανάγκη ανάτασης του ηθικού μας, είναι πολύ σημαντικό να αντλήσουμε από τον πολιτισμό, την ιστορία και τη γλώσσα μας την αυτοπεποίθηση που όλοι χρειαζόμαστε. Το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας, είναι στοιχεία που και σήμερα μπορούν να είναι πολύ ουσιαστικά για την πορεία μας», τόνισε η Α. Διαμαντοπούλου κατά την ομιλία της στην εκδήλωση.