Μαθήματα Σολφέζ στο Μουσικό Εργαστηράκι

Σ’ αυτόν το μοναδικά μελετημένο χώρο στα νότια προάστια, ο Γιώργος Θεοφάνους με την ιδιότητα που τον έκανε γνωστό στο κοινό ως μουσικό δημιουργό, συνθέτη και στιχουργό, εφαρμόζει τις γνώσεις και την εμπειρία του στη μουσική με εφαλτήριο την αγάπη αλλά και την αγωνία του σαν πατέρας 4 παιδιών, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης που ξεκινά από τις πρώτες ηλικίες 0 – 2 ετών σε συνεργασία με τους γονείς, συνεχίζεται σε 3 ηλικιακές ομάδες 3 – 4 ετών, 5 – 6 ετών και 7 – 8 ετών και ολοκληρώνεται στα μεγαλύτερα παιδιά με ατομική προσέγγιση και προσωπική καθοδήγηση στην εκμάθηση μουσικών οργάνων και φωνητικής.

Κι ακόμη
Στον υπερσύγχρονο χώρο του μουσικού εργαστηρίου οι μαμάδες με τα παιδιά, αλλά και οι έγκυες θα παρακολουθήσουν μαθήματα yoga, τα παιδιά μπορούν να ετοιμάσουν το πάρτι τους για τους φίλους τους, αλλά και να μάθουν ξένες γλώσσες με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το Πρόγραμμα
 
ΠΑΙΔΙΑ 0-2 ΕΤΩΝ (Balanced Begginings): Παράλληλα με το φως που κάθε παιδί-πνεύμα έχει ουσιαστικά λάβει με την γέννηση του, αυτό το παιδί έχει μια δεύτερη ικανότητα να δέχεται ένα εσωτερικό και πανάγιο φως, όχι όμως μέσω του ματιού, αλλά μέσω του αυτιού το οποίο λειτουργεί κι αυτό σαν ένα μάτι.  Βέβαια δεν είναι μάτι που αντιλαμβάνεται εξωτερικά φαινόμενα αλλά είναι το μάτι που αντιλαμβάνεται τον Λόγο και τον ήχο μέσα από την έκφραση του στο σύμπαν. Μαζί με κάποιον συνοδό ή γονέα το παιδί έρχεται σε επαφή με την μουσική για πρώτη φορά προσπαθώντας να “ακούσει αυτό το φως” και να “δει αυτό τον ήχο” μέσα από τον διαλογισμό και την yoga.
 ΠΑΙΔΙΑ 3-4 ΕΤΩΝ (Ντοράκια): Ποτέ δεν γίνεται τίποτα με την γνώση ή την πίστη που είναι μόνο στη θεωρία. Σε τι ωφελεί κάποιον να έχει παραγεμίσει το κεφάλι του με χιλιάδες θεωρίες, όσο σωστές κι αν είναι;  Σίγουρα δεν ωφελεί κάποιον που επειδή απλώς έκανε κτήμα του γράμμα-γράμμα ή νότα-νότα στην περίπτωση μας όλες τις μουσικές θεωρίες, ότι μπορεί να παραγάγει εκπληκτικές συνθέσεις ή να γίνει ένας άριστος βιρτουόζος στο ένα ή στο άλλο όργανο. Η ερώτηση είναι εάν θα ήταν ποτέ ικανός να συνθέσει ένα αξιόλογο κομμάτι ή να παίξει με “ψυχή” χάρη μόνο στις εκτεταμένες θεωρητικές του γνώσεις, χωρίς να έχει την σωστή πρακτική εξάσκηση ή θα μπορεί να τραγουδήσει στηριζόμενος μόνο στην θεωρία και όχι στην πράξη.  Προφανής είναι η απάντηση.
H μουσική είναι ο τρόπος που μπορεί να συντονίσει ένα παιδί με το σύμπαν και με την σωστή καθοδήγηση να το στρέψει και προς το κέντρο του αλλά και προς τα στοιχεία της Ζωής.  Ένα ταξίδι μέσα από την λίμνη της ευτυχίας, το μαγικό χαλί, το δάσος των ονείρων, το νησί των ευχών, το χώμα και τις ρίζες, το νερό και τον ωκεανό, την φωτιά και τον ήλιο, τον αέρα και τα σύννεφα και τον αιθέρα με την σιωπή και την αναπνοή. Η ηλικιακή ομάδα 3-4 ετών ετοιμάζεται για ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι στο οποίο θα γνωρίσει από κοντά μουσικά όργανα βιώνοντας την διακριτή διαφορά ανάμεσα π.χ. σ΄ ένα βιολί και μια βιόλα ή ένα τσέλο, θα οδηγηθεί στους πρώτους ήχους που παράγουν κρουστά όργανα, θα φτιάξει με τα ίδια της τα χέρια το όργανο π.χ που μιμείται τον ήχο της βροχής ή κάποιου ζώου κ.λ.π.

Μέσα από δύο 90λεπτες συναντήσεις την εβδομάδα οι οποίες χωρίζονται σε τρεις(3)βασικές περιόδους μάθησης, το παιδί βιώνει τη μουσική με κάθε του αίσθηση.
Τα ΝΤΟΡΑΚΙΑ(ντο-ρε) είναι μια 7μελής ομάδα η οποία θα κινηθεί στον χρόνο και στον ήχο για να ανέβει την επόμενη χρονιά στο μουσικό ουράνιο τόξο για να συναντήσει την αμέσως επόμενη ομάδα.
ΠΑΙΔΙΑ 5-6 ΕΤΩΝ(Μιφάκια): Μέσα από την θετική σκέψη και την φαντασία η δεύτερη ομάδα με δύο πανίσχυρα όπλα τη γλώσσα και τη γραφή θα ζωγραφίσουν στο χαρτί αυτά που τα αυτιά τους τόσο οικεία ακούνε.  Το μουσικοκινητικό πρόγραμμα έρχεται με όχημα το σώμα και το κάθε μέρος του, να προσθέσει σε αυτή τη μοναδική εμπειρία την συμμετοχή της ύλης στο πνεύμα, της πραγματικότητας στον οραματισμό, της χαλάρωσης στην ταχύτητα της σκέψης κ.α.
Οι πρώτες νότες ξεπηδάνε στο μουσικό ουράνιο τόξο πολύχρωμες και πανέμορφες χορεύοντας ένα πανάρχαιο χορό στον οποίο τα ΜΙΦΑΚΙΑ(μι-φα) είναι καλεσμένα και μάλιστα με “ειδική προσωπική μουσική” πρόσκληση.
Η ομάδα μαθαίνει να κατευνάζει τον θυμό αφού γνωρίζει καλά το νευριασμένο χταπόδι, καταπολεμά το άγχος με τη βόλτα στις φυσαλίδες, και ξεκουράζεται ξαπλώνοντας στην κάμπια μέσα από τις δύο εβδομαδιαίες συναντήσεις των 90 λεπτών οι οποίες χωρίζονται σε δύο(2)βασικές περιόδους μάθησης.
 
ΠΑΙΔΙΑ 7-8 ΕΤΩΝ(Σολάκια): Η τρίτη και τελευταία ομάδα ξεκινάει το μουσικό της ταξίδι σε μια σανίδα που σταθερά κινείται πάνω σε ένα ηχητικό κύμα, πιστεύοντας στον εαυτό της κοιτάζοντας το φως του ήλιου.  Έχοντας σαν μότο το “Σκέφτομαι άρα υπάρχω”, τα ΣΟΛΑΚΙΑ(σολ-λα) έχουν πια την ικανότητα να βιώσουν την μουσική μέσα από την μουσική γραφή, να πειραματιστούν με κάποιο μουσικό όργανο και να αποφασίσουν μόνα τους με ποιό από αυτά θα ήθελαν να ασχοληθούν.  Οργανογνωσία, Σολφέζ, θεωρία της μουσικής γίνονται βίωμα μέσα από τις δύο εβδομαδιαίες συναντήσεις των 90 λεπτών με μία(1)περίοδο μάθησης κάθε φορά.
Η σκηνή του εργαστήριου ετοιμάζεται να δεχτεί την ομάδα στην μεγάλη παράσταση της αποφοίτησης και της εξόδου της από το μουσικό κάστρο στο οποίο κλείστηκε “οικιοθελώς” τρία χρόνια, όχι για να αποδείξει στους γονείς και συγγενείς πως άξιζε τον χρόνο και τον κόπο, αλλά για να δείξει το κάθε παιδί χωριστά και μέσα από την ομάδα πως δεν έμαθε κάτι καινούργιο στο μουσικό εργαστηράκι αλλά απλά “θυμήθηκε” όλα αυτά που άκουγε και γνώριζε πριν κατέβει στον πλανήτη και μπει στην κοιλιά της μητέρας του.

Στα μεγαλύτερα παιδιά ΑΝΩ ΤΩΝ  8 ΕΤΩΝ:  δίνεται η ευκαιρία μετά από μια συμβουλευτική καθοδήγηση σε συνεργασία με τους γονείς, η συνέχιση των μουσικών τους σπουδών σε ατομικά μαθήματα π.χ. ηλεκτρική κιθάρα, ντραμς, μπάσο, πλήκτρα, σύγχρονο τραγούδι κ.α. είτε στον χώρο του εργαστηρίου είτε στο σπίτι τους.

Info
Μουσικό Εργαστηράκι
Πανδώρας 54, Γλυφάδα
Τηλ. 210 9680346
www.mousikoergastiraki.com