Το Πάσχα πέρασε… τα κιλά έμειναν!

Tο Πάσχα πέρασε και εκτός από την εορταστική διάθεση, τις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις ήρθαν και μερικά κιλά. Τα κιλά ανεπιθύμητα και ο χρόνος που απομένει μέχρι τις πρώτες καλοκαιρινές εξορμήσεις στην παραλία λίγος.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ώστε να αφήσουμε πίσω μας τα κιλά που μας επισκέφτηκαν τα Πάσχα;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να μην υπάρχει άγχος και πίεση για γρήγορη απώλεια των κιλών. Αυστηρές και εξαντλητικές δίαιτες θα έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα την εξάντληση και τη κακή διάθεση. Με ένα ισορροπημένο – υποθερμιδικό πρόγραμμα μπορείτε να χάσετε έως και 6 κιλά σε ένα μήνα.

Αρχικά, βάλτε ενέργεια στη μέρα σας. Μην παραλείπετε γεύματα για να γλιτώσετε θερμίδες, το αποτέλεσμα θα είναι να μειώσετε το μεταβολισμό σας και να νιώθετε ατονία και εκνευρισμό. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό. Το πρωινό γεύμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προσπάθεια μείωσης του βάρους αλλά και τη διατήρησή του μετά. Επιλέξτε γάλα ή γιαούρτι (με μειωμένα λιπαρά) με βρώμη ή λίγα δημητριακά χωρίς ζάχαρη.

Τα ενδιάμεσα γεύματα (snacks) είναι εξίσου σημαντικά. Το δεκατιανό και το απογευματινό γεύμα, συνηθίζεται να παραλείπεται από τους περισσότερους είτε για να αποφύγουν τις θερμίδες αυτών των γευμάτων είτε γιατί δε νιώθουν έντονο το αίσθημα τις πείνας και θεωρούν περιττή την κατανάλωσή τους. Για όποιον λόγο κι αν συμβαίνει, η παράλειψη των γευμάτων αυτών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεταβολισμού και την υπερκατανάλωση τροφής στα κυρίως γεύματα αφού δεν υπήρχε προηγούμενο γεύμα για να μετριάσει το αίσθημα της πείνας. Υπάρχουν αρκετές επιλογές σε υγιεινά και με λίγες θερμίδες snacks. Επιλέξτε τρόφιμα, όπως: φρούτα ή χυμό, 2 κριτσίνια, γιαούρτι, φρυγανιές με τυρί light, 1 φέτα ψωμί με αγγούρι και ντομάτα.

Στα κυρίως γεύματα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να έχουν πάντα τα λαχανικά. Σερβίρετε άφθονη σαλάτα μαζί με ψητό άπαχο κρέας ή ψάρι. Επίσης, καλή επιλογή είναι τα όσπρια, τα οποία πρέπει και αυτά να συνοδεύονται από λαχανικά είτε ως δύο ξεχωριστά πιάτα είτε ως ένα (π.χ. σαλάτες με φασόλια, με φακές κ.ά.). Η Μεσογειακή Διατροφή μας δίνει τη δυνατότητα πολλών γευμάτων βασισμένα στα λαχανικά, όπως φασολάκια, μπριάμ, σπανακόρυζο και άλλα, τα οποία μπορούμε να συμπεριλαμβάνουμε συχνά στο διαιτολόγιό μας.

Σύμμαχός μας στην προσπάθεια να χάσουμε βάρος είναι το νερό. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 1,5 – 2 λίτρα την ημέρα. Ένας τρόπος για να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό μπουκάλι γεμάτο.

Προσπαθήστε να κατανείμετε ομοιόμορφα τα γεύματά σας στη διάρκεια της ημέρας. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να υπολογίζετε περίπου 2 ½ – 3 ώρες να απέχουν τα γεύματα μεταξύ τους. Το τελευταίο γεύμα (δείπνο) πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη βραδινή κατάκλιση.

Το ελαιόλαδο αν και είναι ωφέλιμο, είναι και ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Περιορίστε τη χρήση του σε 1 κουταλιά της σούπας ανά μερίδα φαγητού στο μαγείρεμα και σε 2-3 κουταλάκια του γλυκού στη σαλάτα σας.

Αφιερώστε καθημερινά λίγο από το χρόνο σας για να ασκηθείτε. Είναι βέβαιο πως ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής συνδυαστικά με καθημερινή άσκηση θα σας δώσει ένα υγιές και όμορφο σώμα.

Η απώλεια κιλών που μπορεί να έχει ο κάθε άνθρωπος εξαρτάται από το μεταβολισμό του, το πρόγραμμα διατροφής και το πρόγραμμα άσκησής του. Μη θέτετε χρονικά όρια στον εαυτό σας, υιοθετήστε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης και θα πετύχετε το στόχο σας.