10 συμβουλές για τις μαμάδες που… δεν είναι πρωινοί τύποι!

Έχετε ακούσει για τους ανθρώπους εκείνους που ξυπνούν νωρίς το πρωί και είναι γεμάτοι κέφι, όρεξη και ζωηράδα σωστά; Είναι οι γνωστοί “πρωινοί τύποι”!

Είναι οι άνθρωποι που εμείς, οι νυχτερινοί τύποι, θαυμάζουμε! Εμείς που το πρωί τα μάτια μας ανοίγουν με δυσκολία κοιτάζουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ξυπνούν με κέφι και χαμόγελο σαν… εξωγήινους. Και ιδιαίτερα τις μαμάδες. Μα, πώς γίνεται μαμάδες με μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά να κουράζονται καθημερινά τόσο πολύ και να ξυπνούν κάθε πρωί με το χαμόγελο στα χείλη;

Είναι πολύ πιθανό αυτές οι μαμάδες να κάνουν κάτι από τα παρακάτω, γι’ αυτό και να τα καταφέρνουν:

Ετοιμάζουν την εβδομάδα ή την ημέρα τους από νωρίς

Το Σαββατοκύριακό ή το προηγούμενο βράδυ έχουν οργανώσει τι θα κάνουν την επόμενη μέρα από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν. Τα ρούχα των παιδιών, το πρωινό, τις διάφορες δουλειές. Έχουν φτιάξει ένα πρόγραμμα, δηλαδή, και μένουν σε αυτό όσο πιο πιστές γίνεται. Έτσι δεν αγχώνονται για να τα προλάβουν όλα…

Οργανώνουν την κουζίνα τους

Δεν είναι πάντα εύκολο να κρατήσεις τα ντουλάπια σου γεμάτα για καιρό, ειδικά αν έχεις παιδιά. Οι μαμάδες που οργανώνουν την κουζίνα τους και τις προμήθειές τους έχουν λιγότερο άγχος καθημερινά και άρα καλύτερο ύπνο και πιο όμορφο πρωινό ξύπνημα.

Παγώνουν τα πάντα

Κάτι αντίστοιχο με την οργάνωση των ντουλαπιών και αυτό το στοιχείο. Οι μαμάδες που ξυπνούν πιο ήρεμες το πρωί, ετοιμάζουν αποβραδίς το κολατσιό και το πρωινό τους και τα τοποθετούν στην κατάψυξη. Έτσι δεν χάνουν χρόνο το πρωί ούτε για να το προετοιμάσουν ούτε για να καθαρίσουν πάγκους, νεροχύτες και μεγάλα κατσαρολικά.

Πρωινό που αρέσει

Πολλά παιδιά το πρωί αντιδρούν στο πρωινό που τους προσφέρουν οι γονείς τους. Για να γλιτώσετε την γκρίνια προσφέρετε στα παιδιά κάτι που σίγουρα θα τους αρέσει. Για παράδειγμα, ένα smoothie με φρούτα και κομμάτια σοκολάτας θα τους παράσχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία, αλλά και την ενέργεια που χρειάζονται.

Δεν ανοίγουν τηλεόραση το πρωί

Μπορεί αυτή η τακτική να οδηγήσει σε ξεσπάσματα των παιδιών, ειδικά αν δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Ακολουθήστε την όμως, γιατί έτσι το παιδί σας και εσείς είναι πιθανότερο να ξεκινήσετε κάτι και να το ολοκληρώσετε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφού δεν θα σας αποσπά την προσοχή κάποια οθόνη.

Φτιάχνουν πρόγραμμα

… το οποίο ξέρουν τα παιδιά και δεν το αλλάζουν. Μένουν σταθερές, όσο γίνεται, στη ρουτίνα τους και το παράδειγμά τους ακολουθούν και τα παιδιά τους. Μάλιστα, αναρτούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ένα εμφανές σημείο, έτσι ώστε κανείς να μην ξεχνά τις υποχρεώσεις του.

Ακόμα και στο μπάνιο

Σε μια οικογένεια με παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας – ειδικά τις πρωινές ώρες – έξω από την τουαλέτα θα υπάρχει… ουρά. Για να γλιτώσετε τσακωμούς, καβγάδες και φωνές το πρωί φτιάξτε ένα πρόγραμμα με την ώρα χρήσης της τουαλέτας από τον καθένα, το οποίο θα μπορεί να «σπάσει» μόνο κάποια πολύ επείγουσα ή σοβαρή ανάγκη!

Ζητούν βοήθεια

Οι περισσότερες μαμάδες προσπαθούν να καταφέρουν τα πάντα μόνες. Γίνονται «χίλια κομμάτια» για να είναι σωστές και συνεπείς σε κάθε τους υποχρέωση με αποτέλεσμα να κουράζονται, να χάνουν τον ύπνο τους και να ξυπνούν… κουρασμένες. Οι περισσότερες μαμάδες, όμως, που ξυπνούν με περισσότερο κέφι επιτρέπουν στους άλλους να της βοηθήσουν ή χωρίζουν τις δουλειές του σπιτιού για να συμμετέχουν όλοι στις υποχρεώσεις και να αντιλαμβάνονται την έννοια της υπευθυνότητας, ακόμα και τα παιδιά.

Δίνουν το σωστό παράδειγμα

Έχετε παρατηρήσει ότι και τα παιδιά σας αργούν να σηκωθούν το πρωί; Μήπως είναι και αυτά κατσούφικα, όπως εσείς;  Τότε μάλλον ακολουθούν το παράδειγμά σας. Οι μαμάδες που ξυπνούν νωρίτερα από όλους το πρωί και ετοιμάζονται με ηρεμία θα γίνουν πρότυπο για τα παιδιά τους και θα γλιτώσουν μεγάλο ποσοστό πρωινής γκρίνιας, αλλά και βιασύνης!

Χαλαρώνουν

Κι αν όλα αποτύχουν… απλώς χαλαρώστε! Καμιά φορά με το να αφήσουμε τα παιδιά μας να είναι ζωηρά, το σπίτι ακατάστατο και τον πραγματικό εαυτό μας ελεύθερο, όλα γίνονται καλύτερα. Σκεφτείτε ότι τα παιδιά σας με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιθανό να μάθουν να εκτιμούν τα καθαρά τους ρούχα, τα τακτοποιημένα συρτάρια, το έτοιμο πρωινό. Αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζετε δεν χάθηκε και ο κόσμος. Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξουν αντιδράσεις και τα παιδιά σας μπορεί να φωνάξουν, αλλά μακροπρόθεσμα αυτή η συμπεριφορά ίσως τα ωφελήσει.