Τρίτη 18 Μαρτίου

13χρονη στα Δωδεκάνησα: «Μπράβο στους γονείς», επισημαίνει παιδοψυχολόγος

Η έγκαιρη αποτροπή της παραλίγο δολοφονίας της μητέρας από την 13χρονη κόρη της και τον 15χρονο φίλο της υπογραμμίζει τον ρόλο της εγρήγορσης των γονέων.

Το περιστατικό είναι πλέον γνωστό στους περισσότερους. Στη Σύμη των Δωδεκανήσων, μία 13χρονη έριξε ποντικοφάρμακο στο τσάι και το γλυκό της μητέρας της με σκοπό να τη σκοτώσει, ακολουθώντας το σχέδιο που είχαν καταστρώσει με τον 15χρονο φίλο της. Ωστόσο, η 48χρονη γυναίκα αντιλήφθηκε την αλλαγή στη συμπεριφορά της κόρης της, διερεύνησε τα μηνύματά της και πρόλαβε να αντιδράσει εγκαίρως.

Σημαντική η εγρήγορση των γονιών

Σε σχετική συζήτηση που έγινε στην εκπομπή Οι Δεκατιανοί του καναλιού ΣΚΑΪ, οι δημοσιογράφοι συνομίλησαν με την παιδοψυχολόγο Χριστίνα Μπογιατζή και την εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., Κωσταντία Δημογλίδου. Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση χρειάζεται να εξεταστεί το γενικότερο πλαίσιο, και παρότι είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν, το παιδί έχει υποστεί bullying, η παιδοψυχολόγος επισήμανε ότι, αν και αυτό είναι μια σοβαρή εμπειρία, δεν αποτελεί από μόνο του λόγο για τη δημιουργία ενός ολόκληρου πλαισίου αυτοκτονίας. «Επίσης, αξίζει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους γονείς, που κατάφεραν να εντοπίσουν έγκαιρα όλα αυτά τα σημάδια στο παιδί τους. Αυτό δείχνει ότι είναι γονείς που επαγρυπνούν και δεν μένουν αμέτοχοι στη ζωή της κόρης τους», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας τη σημασία της παρατηρητικότητας και της εγρήγορσης από την πλευρά της οικογένειας.

Μετά από σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. απάντησε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς εξετάζονται, όμως αυτή τη στιγμή θεωρούνται θύματα. «Προς το παρόν, το σημαντικό είναι ότι οι γονείς είχαν γρήγορα αντανακλαστικά, παρατήρησαν τις αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού και είδαν τα μηνύματά του. Αυτή η έγκαιρη αντίδραση ήταν καθοριστική, καθώς θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα», σχολίασε ευθυγραμμιζόμενη με τις απόψεις της παιδοψυχολόγου.

Ανωριμότητα στον ψυχισμό των δύο παιδιών

Η παιδοψυχολόγος Χριστίνα Μπογιατζή επισήμανε ότι ο στόχος των παιδιών ήταν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια ανεμπόδιστη σχέση. «Αυτό το “μαζί”, όμως, πρέπει να διερευνηθεί ως προς το τι σήμαινε για το καθένα από τα παιδιά. Ήταν ένα συγχυτικό “μαζί”; Ήταν μια σχέση προσκόλλησης; Εάν είχαν προχωρήσει στην πράξη τους, δεν θα ήταν πραγματικά μαζί, κάτι που ίσως δεν είχαν συνειδητοποιήσει πλήρως. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο τα παιδιά είχαν εξιδανικεύσει», σημειώνει. «Μέσα σε αυτή την εξιδανίκευση, συμπεριέλαβαν τους γονείς τους, τον εαυτό τους και τη ζωή τους, γεγονός που δείχνει ανωριμότητα στον ψυχισμό τους. Γι’ αυτό, το θέμα χρειάζεται πολύ προσεκτική και ευαίσθητη προσέγγιση».

«Από τη στιγμή που τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε τόσο μικρή ηλικία σε κινητά τηλέφωνα και social media, είναι προφανές ότι επηρεάζονται. Βλέπουμε πως πολλές φορές δεν μπορούν να διαχειριστούν τις εικόνες και τα μηνύματα που διαβάζουν, κάτι που επιβαρύνει τη συναισθηματική τους κατάσταση», συμπλήρωσε η κ. Δημογλίδου.

Τι θα απογίνουν τα παιδιά

Όσον αφορά στη νομική διάσταση της υπόθεσης, εάν το θέμα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, συνήθως, σε τόσο μικρές ηλικίες, δεν επιβάλλεται φυλάκιση, αλλά αποφασίζονται άλλα μέτρα, όπως η παρακολούθηση από κοινωνικές υπηρεσίες και ψυχολόγους. «Πρόκειται για μια πολύ λεπτή υπόθεση, και είναι σημαντικό οι γονείς και των δύο οικογενειών να δείξουν ωριμότητα, ώστε να μη φτάσουν σε ακραία αντιπαράθεση μεταξύ τους», όπως σχολίασε ο δημοσιογράφος.

Διαβάστε επίσης:

4χρονη στο Παίδων: “Το παιδί αυτή τη στιγμή είναι μόνο του σε ένα δωμάτιο στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση”

Σοκ στις ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τις τρεις κόρες της και αφαίρεσε τη ζωή της

Ροή Ειδήσεων