2 νέα Μουσεία άνοιξαν τις πόρτες τους και προσκαλούν τα παιδιά να τα εξερευνήσουν

Στο κτήριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης στην προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στεγάζεται εδώ και λίγες μέρες το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.  Οι μοναδικές συλλογές φυσικής ιστορίας (χλωρίδα, πανίδα, απολιθώματα, ορυκτά, περιβάλλον) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα εκτεθούν σταδιακά συγκεντρωμένες στον νέο τους χώρο και θα αποτελέσουν τον πυρήνα για την ανάπτυξη ενός μεγάλου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ στο μέλλον. Στο χώρο του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα φιλοξενείται μέχρι τέλος Ιουνίου η έκθεση «Το Δεινοθήριο της Λέσβου», που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Δείτε φωτογραφίες από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τα εκθέματά του:

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ το ωράριο λειτουργίας της είναι:

Καθημερινές 17.00 – 21.00 και Σαββατοκύριακο 13.00 – 21.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Εθνικό Σιδηροδρομικό Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό

Στο ιστορικό κτίριο της Ροτόντας, στο παλιό μηχανοστάσιο στον Πειραιά, στεγάζεται πλέον το Εθνικό Σιδηροδρομικό Μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 150 χρόνια ελληνικού σιδηρόδρομου.

Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται το Σιδηροδρομικό Μουσείο στον Πειραιά, εκεί όπου εκτίθενται ιστορικά βαγόνια, σπάνιο αρχειακό υλικό, στολές και φωτογραφίες από την καθημερινότητα των σιδηροδρομικών, ρολόγια, τηλεγραφικές και τηλεφωνικές μηχανές, πίνακες με τα δρομολόγια και όργανα που χρησιμοποιούσαν οι ιστορικές ατμάμαξες.

Στον χώρο εκτός από τα σιδηροδρομικά εκθέματα εκτίθενται έργα φοιτητών και αποφοίτων της ΑΣΚΤ, τα οποία συμμετείχαν στον εικαστικό διαγωνισμό για τα «150 Χρόνια Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι».

Επιλεγμένο τροχαίο υλικό από διάφορα δίκτυα της χώρας, βιομηχανικός και τεχνικός εξοπλισμός καθώς και τμήματα του πλούσιου ιστορικού αρχείου των ελληνικών σιδηροδρόμων, καθίστανται εκ νέου επισκέψιμα στο Μηχανοστάσιο Πειραιά το οποίο ξυπνά έτσι από την πολυετή λήθη του για να στεγάσει ξανά μία σιδηροδρομική λειτουργία. Η δημιουργία πλέον ενός «Εθνικού Μουσείου Σιδηροδρόμων» θέτει σε κίνηση όλες τις διεργασίες για την συνακόλουθη ανάδειξη μικρότερων ανάλογων χώρων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σιδηροδρομικά Μουσεία, Σιδηροδρομικά Πάρκα αλλά και ένα πλήθος μικρών εκθετηρίων που υπάρχουν ανά την χώρα σε ενεργούς ή μη σιδηροδρομικούς Σταθμούς του ΟΣΕ, θα διασυνδεθούν οργανικά με το νέο κεντρικό μουσείο.

Δείτε φωτογραφίες:

Νέο Σιδηροδρομικό Μουσείο

Υμηττού 43, Πειραιάς