36χρονη έλαβε με μεταμόσχευση τη μήτρα της 57χρονης μητέρας της και έφερε στον κόσμο το υγιές μωρό της!

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σε αυτή την είδηση: Την αυτοθυσία της μάνας ή το θαύμα της επιστήμης!

Το γεγονός έλαβε χώρα στη Γαλλία, όπου πριν μερικές ημέρες, και για πρώτη φορά στη χώρα, ένα μωρό γεννήθηκε έπειτα από μεταμόσχευση μήτρας, όπως ανακοίνωσε στο στο AFP ο Jean-Marc Ayoubi, επικεφαλής γυναικολογίας, μαιευτικής και αναπαραγωγικής ιατρικής του νοσοκομείου Foch.

Τέτοιες γεννήσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες αλλά όχι πρωτοφανείς, και πραηγματοποιούνται έπειτα από μια πρωτοποριακή διαδικασία μεταμόσχευσης μιας υγιούς μήτρας σε γυναίκα της οποίας η δική της μήτρα είναι κατεστραμμένη ή λείπει.

Το μωρό, ένα κορίτσι βάρους 1.845 κιλών, γεννήθηκε την Παρασκευή 12/2 και είναι καλά στην υγεία του, όπως και η μαμά του.

Η αυτοθυσία της μάνας

Η 36χρονη μητέρα, για την οποία δόθηκε μόνο το όνομα Ντέμπορα, γεννήθηκε χωρίς μήτρα καθώς υπέφερε από μια σπάνια πάθηση γνωστή ως σύνδρομο Rokitansky, η οποία επηρεάζει περίπου μία στις 4.500 γυναίκες.

Έλαβε μεταμόσχευση μήτρας τον Μάρτιο του 2019 – που πραγματοποιήθηκε από την ίδια ομάδα που παρέδωσε το μωρό – από τη μητέρα της, τότε ηλικίας 57 ετών!

“Έπρεπε ακόμη να περιμένουμε έναν χρόνο για να είμαστε σίγουροι ότι η μεταμοσχευμένη μήτρα δεν θα απορριφθεί”, δήλωσε ο Ayoubi.

Το πρώτο lockdown έβαλε φρένο σε όλες τις προγεννητικές υπηρεσίες μη έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, αλλά η γέννηση πραγματοποιήθηκε χωρίς σημαντικές επιπλοκές.

«Προσωρινή μεταμόσχευση»

Η Ντέμπορα ήταν 33 εβδομάδων έγκυος όταν γέννησε, είπε το νοσοκομείο.

Η πρώτη γέννα έπειτα από μεταμόσχευση μήτρας έγινε στη Σουηδία το 2014, ενώ οι γιατροί στη Βραζιλία πέτυχαν το ίδιο το 2017 με τη γέννα μιας γυναίκας που είχε λάβει μεταμόσχευση μήτρας από δότρια που είχε πεθάνει (φωτο μωρού εδώ). Η μητέρα σε εκείνη την περίπτωση υπέφερε από την ίδια διαταραχή με την Ντέμπορα.

Courtesy of Dr. Wellington Andraus

«Έχουν υπάρξει περίπου 20 τέτοιες γεννήσεις παγκοσμίως» δήλωσε ο Ayoubi, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών-Saint-Quentin-en-Yvelines.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις δίνουν ελπίδα σε γυναίκες που πάσχουν από παρόμοια αναπαραγωγικά προβλήματα, ως εναλλακτική λύση στην υιοθεσία ή την παρένθετη μητρότητα.

Ο Ayoubi εξήγησε, πάντως, ότι η μεταμόσχευση στην περίπτωση της Deborah δεν θα μόνιμη. Η «προσωρινή μεταμόσχευση», όπως την αποκάλεσε, είχε σκοπό να της επιτρέψει να αποκτήσει παιδί. Ωστόσο, τόνισε ο ίδιος, δεν είναι απίθανο για γυναίκες με μεταμοσχευμένες μήτρες να γεννήσουν για δεύτερη φορά, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στη Σουηδία.

Η ομάδα της Ayoubi έχει ήδη λάβει άδεια να συνεχίσει το έργο της σε γυναίκες που έχουν γεννηθεί χωρίς μήτρα, με κλινικές δοκιμές προγραμματισμένες σε άλλες 10 γυναίκες με παρόμοιες καταστάσεις.

πηγή: france24.com