Κυριακή 20 Απριλίου

4 λόγοι που θα σας πείσουν ότι το παιχνίδι στην άμμο είναι κάτι παραπάνω από ψυχαγωγία!

Μετά την καθιερωμένη βουτιά στη θάλασσα και τα παιχνίδια το νερό, τα παιδιά δεν βλέπουν την ώρα να βγουν στην αμμουδιά και να παίξουν με την άμμο. Το ξέγνοιαστο παιχνίδι στην άμμο θεωρείται θεραπευτικό καθώς ενισχύει την ωρίμανση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης των παιδιών, την φαντασία και το συμβολικό παιχνίδι. Προσφέρει, ακόμη, έντονη δράση και τονώνει την αδρή (αμφίπλευρος συντονισμός, δύναμη, αντοχή, ενδυνάμωση άνω και κάτω άκρων) και τη λεπτή κίνησή τους.

To Infokids.gr σας παρουσιάζει τους 4 λόγους που θα σας πείσουν ότι το παιχνίδι στην άμμο είναι κάτι παραπάνω από ψυχαγωγία!

1. Δίνει στο παιδί ελευθερία

Η άμμος είναι ένα παιχνίδι που προσαρμόζεται πλήρως τόσο στο γνωστικό επίπεδο των παιδιών όσο και στις δεξιότητες που έχουν ήδη κατακτήσει. Θα μπορούσαμε να κατατάξουμε αυτού του είδους το παιχνίδι στην κατηγορία “παιχνίδι ανοικτού τύπου” καθώς δίνει στο παιδί την απόλυτη ελευθερία να εκφράσει όλα όσα θέλει, όσα φαντάζεται και όσα νιώθει χωρίς να πρέπει να ακολουθήσει στερεοτυπικά μοτίβα. Τα παιδιά κάτω των 3 ετών μπορούν να κάτσουν απλά στην άμμο και να την περιεργαστούν ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους πρωτότυπα δημιουργήματα, να φτιάξουν κάστρα και φυσικά να στήσουν δημιουργικό παιχνίδι με αυτήν βασικό τους υλικό. Εξάλλου και η ίδια η φύση της άμμου επιτρέπει αυτού του είδους την ελευθερία.

Όταν είναι στεγνή, είναι μαλακή, πλάθεται και κοσκινίζεται εύκολα με τα δάχτυλα, επιτρέποντας στα παιδιά να εξερευνήσουν την υφή και την μεταλλαξιμότητα. Επιπλέον όταν είναι σταγνή μπορεί να  συμπιεστεί και να διαμορφωθεί σε μια ποικιλία μορφών σύμφωνα με τη φαντασία του παιδιού. Όταν τα παιδιά προσθέσουν λίγο νερό στην άμμο, οι φυσικές ιδιότητες της μεταβάλλονται και η επιφάνειά της γρήγορα γίνεται λασπώδης αλλά πάλι δίνει τη ευκαιρία για παιχνίδι στο παιδί καθώς να τοποθετεί σε καλούπια ή κουπάτ και στεγνώσει, μόλις αφαιρέσετε το κουπάτ θα δείτε ότι πήρε το σχήμα που είχε το καλούπι.

Πίσω από κάθε δημιουργία στην άμμο κρύβεται μια πτυχή της προσωπικότητάς του παιδιού, ενώ υποσυνείδητα προβάλλονται σε αυτήν κάποια προβλήματα και εμπειρίες του. Έτσι η άμμος γίνεται αφορμή για να ανακαλύψουμε πολλά για την συμπεριφορά αλλά και τα συναισθήματα των παιδιών μας.

 

2. Ξεκλειδώνει τη φαντασία

Καθώς τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν τις φυσικές ιδιότητες της άμμου, έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν το παιχνίδι τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να επεκτείνουν τη δημιουργικότητά τους και τη φαντασία τους φτιάχνοντας μια σειρά από κάστρα και πυργάκια και γιατί όχι να μην δημιουργήσουν μια αμμώδη καστροπολιτεία. Μάλιστα αν τα παιδιά χρησιμοποιήσουν στο παιχνίδι τους στην άμμο μια μεγάλη γκάμα από αντικείμενα όπως πέτρες, ξύλα, κουμπιά, και κάθε λογής διακοσμητικό θα δημιουργήσουν ακόμα πιο ευφάνταστες κατασκευές.

3. Προωθεί τη σωματική ανάπτυξη

Τα χεράκια των παιδιών και οι κινητικές τους δεξιότητες αναπτύσσονται περαιτέρω μέσω του παιχνιδιού στην άμμο. Με το σκάψιμο, το ρίξιμο της άμμου, το κοσκίνισμα και το πλάσιμό της, τα παιδιά χρησιμοποιούν ευρέως τα χέρια τους περισσότερο από ό,τι συμβαίνει με άλλα στατικά παιχνίδια. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα πόδια του παιδιού αλλά και ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα. Μπορεί στεγνή να είναι ελαφριά αλλά αν βραχεί αποκτά επιπλέον βάρος οπότε το παιδί καταβάλλει περισσότερο κόπο για να τη σκάψει, να τη μεταφέρει με τα χέρια ή μετα κουβαδάκια και γενικότερα να τη δουλέψει. Οι κινητικές δεξιότητες επίσης οξύνονται όταν πρέπει να τη μεταφέρουν χωρίς να χυθεί από το κουβαδάκι ή το καλούπι.

4. Ενθαρρύνει τις κοινωνικές δεξιότητες

Όταν τα παιδιά κάθονται στην αμμουδιά για να παίξουν σίγουρα θα βρουν παρέα και άλλα παιδάκια που θέλουν να απολαύσουν παιχνίδια με την άμμο. Με τον τρόπο αυτό το παιδί αποκτά φιλικές σχέσεις και μαθαίνει να κοινωνικοποιείται. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να ανταλλάξουν εργαλεία, να διαπραγματευτούν για το πώς θα στήσουν το κάστρο τους αλλά και πώς θα το προστατέψουν από το νερό!  Παίζοντας μαζί στην άμμο, τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν , να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τις προοπτικές των άλλων παιδιών όπως επίσης και να  μοιράζονται τα εργαλεία άμμου.

Ροή Ειδήσεων