5 δροσερές και θρεπτικές μακαρονοσαλάτες για όλες τις ώρες της ημέρας!

Το καλοκαίρι,  όταν η θερμοκρασία χτυπάει “κόκκινο” οι σαλάτες είναι μια καλή λύση για να ξεγελάσετε την πείνα σας και να φάτε χωρίς να βαρύνετε επιπλέον. Με βασικό συστατικό τα ζυμαρικά και αξιοποιώντας τα λαχανικά της εποχής θα φτιάξετε ξεχωριστά γευστικά πιάτα.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 δροσερές και άκρως καλοκαιρινές συνταγές για μακαρονοσαλάτα που μπορούν να σερβιριστούν σαν κυρίως γεύμα ή σαν ένα ελαφρύ βραδινό. Και μην ξεχνάτε ό,τι σας περισσέψει από τις σαλάτες σας μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό μεσημεριανό για το γραφείο!

Φιογκάκια σαλάτα με ντοματίνια και λόλα

Υλικά

500 γρ. φιογκάκια ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας

3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

150 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα

300 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό

μισή λόλα ψιλοκομμένη

70 ml ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην άδεια πλέον κατσαρόλα. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με τα ντοματίνια, το μαϊντανό, το μαρούλι και αλατοπίπερο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ανακατεύουμε με το γιαούρτι. Ρίχνουμε τη γιαουρτοσάλτσα με τα ντοματίνια στα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Μακαρονοσαλάτα με καλαμπόκι, πιπεριές και γαλοπούλα

Υλικά

450 γρ καλαμπόκι βρασμένο

1 πακέτο βίδες ολικής άλεσης

200 γρ. καπνιστή γαλοπούλα, σε κυβάκια

1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια

1 πιπεριά πορτοκαλί σε κυβάκια

1 πιπεριά κίτρινη σε κυβάκια

Για τη σος γιαουρτιού

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 κ. σούπας μαγιονέζα

2 κ. σούπας μουστάρδα

30 ml ελαιόλαδο

1 κ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και τα στραγγίζετε.Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα βράζετε το καλαμπόκι για 6 -7 λεπτά και το στραγγίζετε. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με το σύρμα το γιαούρτι με τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, τον άνηθο και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το καλαμπόκι, τα ζυμαρικά, την καπνιστή γαλοπούλα και τα κυβάκια πιπεριάς, ανακατεύετε καλά, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

Χωριάτικη Μακαρονοσαλάτα

Υλικά:

500γρ. ζυμαρικά πέννες ή βίδες

3-4 ώριμες ντομάτες τσαμπί

1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

2 αγγούρια κομμένα σε κυβάκια

1/2 φλιτζάνι ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι

200γρ. φέτα σε κυβάκια

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι

αλάτι

πιπέρι

ρίγανη

Εκτέλεση:

Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώστε και βυθίστε σε μπολ με παγωμένο νερό. Ετοιμάστε τα λαχανικά. Κόψτε τις ντομάτες σε φέτες και βάλτε τες σε μια μεγάλη σαλατιέρα με τις ελιές, τα αγγούρια και τα ζυμαρικά. Από πάνω άπλωσε τη φέτα σε κύβους καθώς και τις φέτες αγγουριού. Ρίξτε τα ζυμαρικά.  Ανακατέψτε το ελαιόλαδο με το ξύδι, αλατοπίπερο και ρίγανη. Περιχύστε τη σαλάτα και σερβίρετε.

Σαλάτα ζυμαρικών με τόνο

Υλικά:

500 γρ. ζυμαρικά (πέννες ή βίδες), βρασμένα

2 κονσέρβες τόνου

150 γρ. αρακάς, βρασμένος

150 γρ. φασόλια, βρασμένα (προαιρετικά)

150 γρ. καρότα, βρασμένα και κομμένα σε ροδέλες

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κουτ. της σούπας ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες

200 ml γιαούρτι στραγγιστό

100ml κρέμα γάλακτος

¼ μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ σπάμε με ένα πιρούνι τον τόνο, μέχρι να ξεψαχνιστεί.  Προσθέτουμε τα λαχανικά, τα φασόλια, τα αρτύματα και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη ή πλαστική σπάτουλα. Σε άλλο μπολ ομογενοποιούμε με σύρμα τη κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι, μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, καρυκεύουμε και ανακατεύουμε καλά.  Περιχύνουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα και αναδεύουμε, μέχρι να διοχετευτεί παντού.  Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και παγώνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν σερβίρουμε.

Μακαρονοσαλάτα με αγγούρι

Υλικά:

½ κιλό ζυμαρικά βίδες

1 αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες

½  κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

½ φλιτ. μαγιονέζα

4 κ.σ. φρέσκος ψιλοκομμένος άνηθος

½  κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. πιπέρι

2 κ.γ. λ ξύδι

2 κ.σ. μουστάρδα

1 πρέζα ζάχαρης (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας κι αφού βράσουν τα αφήνετε να κρυώσουν.  Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε τη μαγιονέζα, τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι, το ξίδι, τη μουστάρδα και τη ζάχαρη (αν βάλετε τελικά). Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τελείως. Αφού σουρώσετε τα ζυμαρικά, ρίξτε τους λίγο κρύο νερό για να παγώσουν ενώ βρίσκονται ακόμα στο σουρωτήρι. Ρίχνετε το μείγμα που έχετε φτιάξει και ανακατεύετε καλά. Ρίξτε το κρεμμύδι και το αγγούρι στη σαλάτα.