5 συμβουλές πριν επιλέξετε τις φετινές εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών σας

Ο Σεπτέμβρης είναι εδώ και μαζί του έφτασαν και οι υποχρεώσεις των παιδιών μας. Τα σχολεία άνοιξαν και όλοι μαζί, γονείς και παιδιά, επιστρέφουμε σιγά σιγά σε μια «κανονικότητα».

Κατά το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, λοιπόν, οι περισσότεροι γονείς μαζί με τα παιδιά τους βρίσκονται στην φάση αναζήτησης: Σχολικά υλικά, τσάντες, ρούχα, παπούτσια και… δραστηριοτήτες για μετά το σχολείο.

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες δίνουν στα παιδιά μας επιπλέον εφόδια για τη ζωή τους, τα βοηθούν να κοινωνικοποιηθούν και αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για να ξεδίνουν μακριά από διαβάσματα και άλλα άγχη. Ο χρόνος μετά το σχολείο είναι πολύτιμος γι’ αυτό και πρέπει τα παιδιά μας να τον ξοδεύουν όσο πιο εποικοδομητικά μπορούν. Ψάξτε, λοιπόν, για δραστηριότητες που «λειτουργούν» για τα παιδιά σας, δεν τα πιέζουν και τα βοηθούν να περνάνε καλά.

Διαβάστε τι πρέπει να σκεφτείτε πριν καταλήξετε σε κάποια απόφαση:

Τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού

Οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Και πολλές φορές θεωρούμε ότι όσο περισσότερα χόμπι έχει το παιδί μας τόσο καλύτερο θα γίνεται. Τα πράγματα δεν είναι, όμως, έτσι. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο και με την οικογένειά τους. Προσπαθήστε να μην «φορτώνετε» το παιδί με πολλές δραστηριότητες, όχι μόνο για να περνάτε μαζί λίγο χρόνο, αλλά για να καταφέρνει και το ίδιο να ξεκουράζεται και να αποδίδει σωστά σε ό,τι καταπιάνεται.

Δεν πειράζει αν τα παρατήσει

Έχουμε διδαχθεί ότι το να τα παρατάς ισούται αποτυχία. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα παιδιά. Το καλό με την παιδική ηλικία είναι, ότι επιτρέπει στα παιδιά να είναι ανοιχτά στις δοκιμές. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι η δυνατότητα των παιδιών μας να μάθουν και να δοκιμάσουν πολλά καινούρια πράγματα. Αν το παιδί σας έπειτα από λίγο καιρό που κάνει κάτι παραπονεθεί ή σας πει ότι δεν θέλει να συνεχίσει, ακούστε το. Συζητήστε ήρεμα το τι συμβαίνει και μην ξεχνάτε ότι δεν είναι απαραίτητα κακό τα παιδιά να παραιτούνται.

Τις επιθυμίες του παιδιού

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες πρέπει πάνω από όλα να είναι διασκεδαστικές. Όπως ξέρετε, τα παιδιά παρακινούνται από τη διασκέδαση και αν βρείτε ένα πρόγραμμα που θα αρέσει πραγματικά στο παιδί σας και του κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, τότε δεν θα θέλει να το αφήσει.

Επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις της δραστηριότητας

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν αρέσει στο παιδί σας μια συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις της. Πώς είναι; Φαίνεται να αρέσει στο παιδί; Συμμετέχει; Χαμογελά; Ενθουσιάζεται; Οι υπεύθυνοι πώς σας αντιμετωπίζουν; Είναι το πρόγραμμα διασκεδαστικό και δημιουργικό;

Ακούστε άλλους γονείς

Η καλύτερη διαφήμιση για τις εξωσχολικές δραστηριότητες είναι η «στόμα με στόμα». Συζητήστε με άλλους γονείς ποιες δραστηριότητες ακολουθούν  τα παιδιά τους, τι είναι εκείνο που αρέσει πιο πολύ στα παιδιά τους, γιατί να επιλέξουν το συγκεκριμένο χώρο και στη συνέχεια μιλήστε με το δικό σας παιδί και αποφασίστε με βάση τις ανάγκες της οικογένειάς σας τι του ταιριάζει περισσότερο.