Πώς να ξεχωρίζεις ένα πραγματικά καλό αυγό;

Τα αυγά είναι πολύ θρεπτικά και υγιεινά, γι’ αυτό και δεν λείπουν ποτέ από το διατροφολόγιο μικρών και μεγάλων. Μάλιστα, όπως συμβαίνει με κάθε τρόφιμο, όσο πιο φρέσκο καταναλωθεί τόσο πιο υγιεινό είναι. Γι’ αυτό και όταν πρόκειται για τα αυγά που θα φάνε τα παιδιά μας φροντίζουμε πάντα να διαλέγουμε εκείνα που είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται.

Πώς μπορούμε να ξέρουμε, όμως, πιο είναι το καλύτερο;

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν έχουμε δικό μας κοτέτσι ή κάποιον γνωστό που να μας προμηθεύει αυγά καθημερινά από κάποιο χωριό, τότε είναι δύσκολο να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ποιότητα του αυγού που καταναλώνουμε. Ένας τρόπος για να καταλάβουμε πόσο καλό είναι το αυγό που προσφέρουμε στα παιδιά μας είναι να εξετάσουμε το χρώμα του κρόκου του, αλλά και την πυκνότητα του ασπραδιού.

Ασπράδι

Το ασπράδι αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού και περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει. Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή, ενώ το ασπράδι των πιο “μπαγιάτικων” αυγών τείνει να απλώνει περισσότερο.

Κρόκος

Το χρώμα του κρόκου έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή της κότας. Οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αβγά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ εκείνες που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο χρώμα.

Το χρώμα που έχει ο κρόκος ενός αυγού, λοιπόν, μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία και τη διατροφή της κότας από την οποία προέρχεται.

Αν εσείς, βλέπατε αυτούς τους 3 κρόκους στην φωτογραφία, ποιος θα λέγατε ότι είναι πιο υγιεινός;

Το χρώμα του κρόκου του αυγού από μια κότα ελευθέρας βοσκής είναι το βαθύ πορτοκαλί (εικόνα 1), ενώ ο κρόκος του αυγού που βρίσκουμε συνήθως στα σούπερ μάρκετ έχει, συνήθως,  ένα ελαφρύ, χλωμό, κίτρινο χρώμα (εικόνα 2).

Το αυγό στην πρώτη περίπτωση προέρχεται από μία κότα που τρέφεται καλύτερα και είναι πιο υγιεινό, καθώς περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Δείτε στο παρακάτω video όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα αυγά