Άδεια πατρότητας 2 μηνών για νέους μπαμπάδες εξετάζει το υπ. Εργασίας

Η ανάγκη να στηριχθεί περισσότερο η ελληνική οικογένεια, με διευκολύνσεις στους νέους γονείς και δη στους μπαμπάδες που είναι από τους πλέον παραμελημένους εκφράζεται έντονα χρόνια τώρα και τα βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά αργά.

Οι ελπίδες μας, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να μην αναπτερωθούν με το ενδεχόμενο της αύξησης της άδειας πατρότητας που παραχωρείται με τη γέννηση του παιδιού, στην οποία σκέφτεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα εξετάζεται και η καθιέρωση της ειδικής άδειας προστασίας της πατρότητας κατ΄ αναλογίαν με την αντίστοιχη άδεια που προβλέπεται για τις μητέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Καθημερινή”, αναφορικά με την άδεια πατρότητας, αυτή προβλέπεται να αυξηθεί σε 10 ημέρες από 2 που ίσχυαν μέχρι σήμερα, ενώ μελετάται και άδεια προστασίας της πατρότητας, διάρκειας δύο μηνών. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη άδεια για τις μητέρες είναι 6 μήνες.

Τις σχετικές διατάξεις μελετά η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σε μερική προσαρμογή της οδηγίας 2019/1168 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας.

Η οδηγία αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021, εκτός αν το κράτος-μέλος ζητήσει διετή παράταση, άρα μεταφερθεί για 1η Ιουλίου 2023.

Θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση ανάλογα με τις όποιες εξελίξεις.