Αίσιο τέλος στο θρίλερ της Ταϊλάνδης με τα εγκλωβισμένα παιδιά

Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει η προσπάθεια απεγκλωβισμού των 12 αγοριών και του προπονητή τους, οι οποίοι παρέμεναν παγιδευμένοι σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη από τις 26 Ιουνίου.

Εχθές και προχθές, 8 από τα δώδεκα παιδιά βγήκαν με ασφάλεια μέσα από το δαιδαλώδες σπήλαιο, ενώ σήμερα η τρίτη φάση της επιχείρησης διάσωσης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 10:08 (τοπική ώρα, 06:08 ώρα Ελλάδας) και στόχος των σωστικών συνεργείων ήταν να βγάλουν και τους πέντε εναπομείναντες παγιδευμένους σήμερα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Η βροχή που έπεσε νωρίτερα δεν προκάλεσε προβλήματα στον σχεδιασμό των δράσεων των σωστικών αρχών, ενώ 19 δύτες, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης αλλά και ξένοι ειδικοί, μπήκαν στον δαίδαλο των πλημμυρισμένων σπηλαίων με έναν και μόνο στόχο: να βγάλουν σώους και τους πέντε τελευταίους εγκλωβισμένους.

Μέσα σε πανηγυρισμούς απεγκλωβίστηκαν πριν λίγη ώρα το τελευταίο παιδί και ο προπονητής του.

Και οι πέντε βγήκαν πριν λίγο από τη σπηλιά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Περίπου στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πρώτο ότι και το 11ο παιδί βγήκε από τη σπηλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο μικρότερος σε ηλικία, ο 11χρονος Chanin Wiboonrungrueng και φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του. Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι στο φως είχαν βγει το ένατο και το δέκατο παιδί. Όλα τα παιδιά μεταφέρονται με φορείο προς τον χώρο για τις πρώτες βοήθειες που έχει στηθεί στην είσοδο της σπηλιάς.

Οι διασώστες είχαν επιταχύνει τη διαδικασία απεγκλωβισμού έχοντας διδαχθεί πολλά από τα δύο τελευταία 24ωρα διασώσεων. Τα συνεργεία είχαν επιδοθεί από νωρίς το πρωί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν την επιδείνωση του καιρού.

Να σημειωθεί ότι πρώτα βγήκαν τα πιο γερά παιδιά και πίσω έμειναν τα πιο αδύνατα. Έτσι, η σημερινή ημέρα ήταν και η πιο δύσκολη, η πιο επίφοβη της όλης επιχείρησης.

Στο σημείο βρίσκεται και ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος αποκάλυψε ότι στα παιδιά χορηγήθηκαν αγχολυτικά σκευάσματα για την επιχείρηση και δεν ναρκώθηκαν.