Απαγορεύονται τα ανεμβολίαστα παιδιά σε δημόσιους χώρους: Απαραίτητο μέτρο ή υπερβολή;

Η μάστιγα των ανεμβολίαστων παιδιών καλά κρατεί με αποτέλεσμα κομητεία της Νέας Υόρκης να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω επιδημίας ιλαράς. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η απαγόρευση πρόσβασης σε δημόσιους χώρους στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σε καραντίνα τα ανεμβολίαστα παιδιά

Ο επικεφαλής της κομητείας Ρόκλαντ Εντ Ντέι σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι η απαγόρευση θα ξεκινήσει να ισχύει από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (τοπική ώρα) και θα παραμείνει σε ισχύ για 30 ημέρες ή μέχρι να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Ως δημόσιοι χώροι θεωρούνται όλα τα μέρη όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 10 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Η παραβίαση της διαταγής επιφέρει πρόστιμο ως 500 δολάρια και φυλάκιση μέχρι και έξι μήνες, αναφέρει το BBC. Ο Ντέι κατήγγειλε ακόμη την «αυξανόμενη αντίσταση» κάποιων πολιτών απέναντι στους αξιωματούχους υγείας που προσπαθούν να τους προστατεύσουν.

Η επιδημία ιλαράς σαρώνει την Νέα Υόρκη

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 153 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην κομητεία Ρόκλαντ, η οποία βρίσκεται 18 χιλιόμετρα βόρεια του Μανχάταν και έχει περισσότερους από 300.000 κατοίκους. Οι συνοικίες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτές όπου ζουν κυρίως υπερορθόδοξοι Εβραίοι που αντιτίθενται στον εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά την εντατική εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, περίπου το 27% των παιδιών μεταξύ ενός και 18 ετών ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς.

Η απαγόρευση προβληματίζει

Η απαγόρευση αυτή είναι το πιο ακραίο μέτρο που έχει ανακοινωθεί ως τώρα στις ΗΠΑ μετά την επανεμφάνιση της ιλαράς σε πολλές Πολιτείες (όπως η Καλιφόρνια, το Ιλινόι, το Τέξας και η Ουάσινγκτον) εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Παράλληλα, τουλάχιστον 181 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο στο Μπρούκλιν και το Κουίνς της Νέας Υόρκης και πάλι κυρίως μεταξύ των υπερορθόδοξων Εβραίων, σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας της πόλης. Θεωρητικά, πολλά εμβόλια είναι υποχρεωτικά στις ΗΠΑ προκειμένου τα παιδιά να μπορέσουν να εγγραφούν στο σχολείο. Ωστόσο στις 47 από τις 50 πολιτείες της χώρας υπάρχει το ενδεχόμενο απαλλαγής «για θρησκευτικούς λόγους».