Ας σταθούμε ως γονείς ή φίλοι – βεντάλιες δίπλα στη μαμά, στον άνθρωπο μας χρειάζεται για να «δροσιστεί»

Ας σταθούμε ως γονείς ή φίλοι - βεντάλιες δίπλα στη μαμά, στον άνθρωπο μας χρειάζεται για να «δροσιστεί»

«Μία γυναίκα, φίλη μου, ένας δικός μου άνθρωπος έγινε μητέρα τον Αύγουστο για πρώτη φορά.

Είναι πολύ διδακτική η εμπειρία της λοχείας όταν την παρατηρείς σε ανθρώπους που πονάς, αγαπάς και στηρίζεις. Είχα αγωνία για όλα. Για το πως θα γεννήσει, για το αν θα θηλάσει, για το αν θα ζοριστεί, αν θα είναι καλά, αν θα έχει ένα τοκετό που επιθυμεί…

Και καθώς ζούσα μαζί της όσα περνούσε, καταλάβαινα βαθιά πόσο τραυματική ήταν αυτή η εμπειρία για μένα στο πρώτο μου παιδί. Για αυτό και όλη αυτή η αγωνία. Μπορεί να έγινα δεύτερη φορά μητέρα και όλα να ήταν αλλιώς, αλλά ακόμα βαθιά μέσα μου υπάρχει ένας χώρος που αναβιώνει τον πόνο, την απελπισία και την απογοήτευση της πρώτης μου λοχείας.

Η φίλη μου βιώνει τώρα τη δική της διαδρομή…και κάθε φορά παλεύω να σεβαστώ όσα νιώθει χωρίς να γίνεται η δική μου εμπειρία πειρατής της δικής της. Πόσο δύσκολο είναι όταν υπάρχει ακόμα πόνος, όταν υπάρχει πληγή.

Και τα δικά της βήματα μου δείχνουν κάθε φορά πως θα χαράξει ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι, ολοδικό της, τόσο μοναδικό όσο το δαχτυλικό της αποτύπωμα. Έχω εμπειρία, μπορώ να την ακούσω, να είμαι δίπλα αλλά δεν μπορώ να ξέρω το μονοπάτι της πριν το χαράξει η ίδια.

Και στα παιδιά μας έτσι συμβαίνει…Θα περάσουν εμπειρίες παρόμοιες με τις δικές μας. Θα πληγωθούν, θα διεκδικήσουν, θα πονέσουν, θα χάσουν, θα κερδίσουν…θα νιώσουν όλα αυτά που έχουμε περάσει εμείς αλλά με τον δικό τους τρόπο.

Κι εκεί χρειάζεται να σταθούμε όχι ως έμπειρη μητέρα σε νέα λεχώνα αλλά ως άνθρωπος δίπλα σε άνθρωπο που γίνεται βεντάλια να δροσιστεί όταν ιδρώνει μία ζεστή μέρα του Αυγούστου.

Θα συνεχίσει να ιδρώνει αλλά η παρουσία μας ίσως ανακουφίζει λίγο τη ζέστη. Γονείς βεντάλιες…φίλοι/ες βεντάλιες….»

Δήμητρα Γούναρη – Parent Coach

Διαβάστε επίσης:

Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στα κυλικεία των σχολείων από την Περιφέρεια Αττικής

Τι ονειρεύεται κάθε παιδί; Ένα στέκι γεμάτο φίλους και τα αγαπημένα τους παιχνίδια!

3 χρόνια χωρίς τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: Η συναυλία-αφιέρωμα, η ανάρτηση της κόρης του και μία συνέντευξη στο Infokids.gr