«Ασφαλές Άγγιγμα»: Οι μαθητές Δημοτικού μαθαίνουν πώς να προστατεύονται από τη σεξουαλική κακοποίηση

Το «Ασφαλές Άγγιγμα» είναι ένα πρόγραμμα του Σωματείου ΕΛΙΖΑ, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών, εκπονείται στα σχολεία με πρωτοβουλία των δασκάλων και μαθαίνει τα παιδιά πώς να προστατεύονται από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Το πρόγραμμα εκπαιδεύει και ενημερώνει εξίσου εκπαιδευτικούς και γονείς, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα σημάδια που οδηγούν σε υποψία κακοποίησης, αλλά και να αντιληφθούν την αναγκαιότητα της αναγνώρισης.

Περισσότερα από 4.000 παιδιά έχουν ήδη μάθει πώς να προστατεύουν το σώμα τους

Το πρόγραμμα «Ασφαλές Άγγιγμα» εκπονήθηκε αρχικά δια ζώσης και αξιολογήθηκε εξαιρετικά θετικά για την αποτελεσματικότητα της γνώσης που μετέφερε στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Για την ανάγκη βιωσιμότητας του προγράμματος και ευκολίας διάχυσής του σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμα έγινε ψηφιακό και από το 2021, έχει ενταχθεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), καθώς και με τη συμβολή του χορηγού «COSMOTE» και των υποστηρικτών «ΝΕΑ ΟΔΟΣ» και «Τράπεζα της Ελλάδος».

1 στα 5 παιδιά (0-18 ετών) θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας

Το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών είναι πιο  συχνό από όσο πιστεύουμε. Η αναλογία αυτή αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις που έχουν γίνει γνωστές. Τα περισσότερα περιστατικά δε γίνονται ποτέ γνωστά2. Επιπλέον, στο 90% των περιπτώσεων ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται από τον οικογενειακό ή φιλικό κύκλο3. Τα στοιχεία αυτά αυξάνουν την ανάγκη για ενημέρωση, αναγνώριση και πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης. Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται, ώστε να μάθουν να προστατεύουν το σώμα τους και να ξεχωρίζουν τα Ασφαλή από τα «ΟΧΙ Ασφαλή» αγγίγματα, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα σημάδια της κακοποίησης.

Γνωρίζουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ασφαλές Άγγιγμα»

Το «Ασφαλές Άγγιγμα» είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης για παιδιά 5 – 9 ετών, που το 2021 εντάχθηκε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ο στόχος του προγράμματος «Ασφαλές Άγγιγμα» είναι να βοηθήσει τα παιδιά να εντοπίζουν καταστάσεις που μπορεί δυνητικά να τα βλάψουν, να ξεχωρίζουν τα «ασφαλή» από τα «μη ασφαλή» αγγίγματα και τα «καλά» από τα «κακά» μυστικά, να τους διδάξουν στρατηγικές για να λένε «όχι» σε καταστάσεις που τα κάνουν να αισθάνονται άβολα και να ενθαρρύνουν την αποκάλυψη του γεγονότος σε ενήλικες που εμπιστεύονται.

Η μέθοδος του προγράμματος

Η μέθοδος του προγράμματος «Ασφαλές Άγγιγμα» εδράζεται στην εκπαίδευση των παιδιών μέσα από εργαστήριο-κουκλοθέατρο, μέσω του οποίου καλύπτονται οι βασικές γνώσεις και τα βασικά ερωτήματα σχετικά με την προστασία του σώματος:

• Ποια είναι τα ιδιωτικά μέρη του σώματος;

• Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα «Ασφαλές» και ένα «ΟΧΙ – Ασφαλές» Άγγιγμα;

• Τι θα πρέπει να κάνει ένα μικρό παιδί όταν ένας μεγάλος το κάνει να αισθανθεί άβολα ή του προκαλεί αναστάτωση ή φόβο;

• Πώς και από ποιον μπορεί να ζητήσει βοήθεια ένα μικρό παιδί αν βιώσει ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης;
Το πρόγραμμα παρέχει ανάλογη εκπαίδευση στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση του φαινομένου, σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Μηδενική ανοχή στο φαινόμενο της κακοποιήσης του παιδιού

Η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΖΑ, Μαρίνα Καρέλλα αναφέρει πως: «Στο ΕΛΙΖΑ, προτεραιότητά μας είναι η προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας. Το «Ασφαλές Άγγιγμα», αποτελεί αποτέλεσμα μιας πολυετούς προσπάθειας, μιας μεγάλης ομάδας συνεργατών. Ευελπιστούμε η γνώση που φέρει το πρόγραμμα να οχυρώσει τα παιδιά απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση και να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου αύριο για όλα τα παιδιά. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Ιδρυτικό Δωρητή του προγράμματος «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», τον Χορηγό «COSMOTE», καθώς και τους υποστηρικτές «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και «Τράπεζα της Ελλάδος» για την εμπιστοσύνη και την πολύτιμη συμβολή τους. Επιπλέον, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που «άνοιξαν» το δρόμο, ώστε να φτάσει το πρόγραμμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Το μήνυμα «Μίλησέ μου» για να σπάσουν τα παιδιά θύματα τη σιωπή τους

Η εταιρία παραγωγής STEFI Productions δημιούργησε σε συνεργασία με το ΕΛΙΖΑ το σποτ «Μίλησέ μου», αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση των γονιών και εκπαιδευτικών για την αναγκαιότητα ενημέρωσής τους στην αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών με υποψία παιδικής κακοποίησης και στην αναγκαιότητα υιοθέτησης του προγράμματος «Ασφαλές Άγγιγμα» από τους εκπαιδευτικούς. Με πρωταγωνίστρια την πρέσβειρα του ΕΛΙΖΑ, Πέγκυ Σταθακοπούλου, το σποτ προβλήθηκε εκτενώς στα social media, καθώς και την τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης:

Αύριο η απόφαση για μείωση των self test στα σχολεία – “Βράζουν” οι τάξεις από κρούσματα

Ούτε ιδιαίτερα, ούτε απογευματινά “τρεχάματα”: Βρήκαμε τη λύση για τα μαθήματα του σχολείου

Τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα επηρεάζουν περίπου 1 στα 1000 παιδιά κάτω των 16 ετών

Θάνατοι 3 παιδιών στην Πάτρα: Τι λέει η μητέρα για το πανάκι με το αίμα, δίπλα στην Ίριδα