Αυτό είναι το μυστικό του δυνατού γονέα!

Μια μητέρα πήγε το παιδί της στον Gandhi και του ζήτησε το εξής: «Θα μπορούσατε να πείτε στο παιδί μου να μην τρώει ζάχαρη;». Και ο Gandhi της απάντησε: «Έλα πάλι σε τρεις ημέρες».

Μετά από τρεις ημέρες, η μητέρα ξαναπήγε με το παιδί της στον Gandhi και του ζήτησε το ίδιο πράγμα: «Μπορείτε να πείτε στο παιδί μου να μην τρώει ζάχαρη;». Και ο Gandhi λέει: «Mην τρως ζάχαρη».

Παραξενεμένη η γυναίκα ρωτάει τον Gandhi: «Γιατί μου είπατε να φύγω και να έρθω πάλι σε τρεις ημέρες; Δεν μπορούσατε να του το πείτε αυτό τρεις μέρες πριν;». Και ο Gandhi απάντησε: «Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, γιατί πριν τρεις ημέρες έτρωγα ζάχαρη. Τώρα που σταμάτησα τη ζάχαρη, μπορώ να του το ζητήσω».

Η σοφία του Gandhi μας δείχνει, μέσα από απλά λόγια, ότι τα παιδιά μας δεν κάνουν αυτό που τους λέμε. Κάνουν αυτό που κάνουμε. Οι πράξεις και η συμπεριφορά μας προγραμματίζει, σε υποσυνείδητο επίπεδο, τις πράξεις και τη συμπεριφορά των παιδιών μας. Συνεπώς, η δική μας ισορροπία θα οδηγήσει στη δική τους ισορροπία. Και το αντίθετο.

Από τα παραπάνω προκύπτει το πόσο απαραίτητο είναι να φροντίζουμε την καλή ισορροπία μας, από αγάπη για την οικογένειά μας. Το πώς φερόμαστε εμείς στον εαυτό μας «προγραμματίζει» τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο στον εαυτό τους. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, η δική μας καλή κατάσταση δεν μπορεί να έρχεται τελευταία στη λίστα των προτεραιοτήτων, και τελικά να είναι ένα από τα πράγματα που δεν προλαβαίνουμε ποτέ να κάνουμε.

Ικανός και δυνατός γονιός δεν είναι εκείνος που τα κάνει όλα μόνος του. Είναι εκείνος που μπορεί να διαχειριστεί την ενέργειά του, ώστε να είναι ισορροπημένος και στη συνέχεια, έχει τη δύναμη να πει «όχι» και να συνεχίσει να διατηρεί την εσωτερική γαλήνη του.

Πρακτική συμβουλή:

Κάντε μια λίστα από πέντε ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν κάποια από εκείνα που κάνετε μέχρι τώρα μόνες σας. Συγγενείς, φίλοι, εξωτερικοί επαγγελματίες, μια υπηρεσία; Μοιράστε τις υποχρεώσεις σας, ώστε να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο για τις σημαντικότερες σας προτεραιότητες: Τη φροντίδα του εαυτού σας, τη διαφύλαξη των σχέσεων με τους αγαπημένους σας ανθρώπους, τους φίλους και την οικογένειά σας.

Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι το καλύτερο δώρο που έχουμε να κάνουμε στην οικογένειά μας είναι ο θετικός, ισορροπημένος, ενεργοποιημένος εαυτός μας!

Ακόμη περισσότερες πρακτικές συμβουλές από ειδικούς και videos που αλλάζουν τον τρόπο που ιεραρχούμε τα «πρέπει» μας, ώστε να δημιουργούμε χώρο για τα σημαντικότερα της ζωής μας, μπορείτε να βρείτε στο www.destizoikathara.gr, τη νέα επικοινωνιακή πλατφόρμα του DIXAN που έχει στόχο να δίνει λύσεις στην καθημερινότητα κάθε γυναίκας.

Μητέρα, επαγγελματίας, σύζυγος, νοικοκυρά. Η σύγχρονη γυναίκα για να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, προγραμματίζει τα πάντα. Όμως, στο τέλος της ημέρας, το αυστηρό πρόγραμμα είναι εκείνο που δεν της αφήνει χρόνο να απολαύσει μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής.

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Dixan αποκτά έναν επιπλέον υποστηρικτικό ρόλο για εκείνη. «Βλέποντας τη ζωή της καθαρά» γίνεται καθημερινός της σύμβουλος, που τη βοηθά να ορίζει τις σωστές προτεραιότητες και την παροτρύνει να ασχοληθεί με όσα την ευχαριστούν, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα βγει για λίγο από το πρόγραμμά της.

Το Dixan «βλέπει τη ζωή καθαρά» και έρχεται να να βγάλει τη γυναίκα «εκτός προγράμματος». Γιατί το «πρόγραμμα» είναι μόνο για τα πλυντήρια!