ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μέλι από την αγορά – MHN το καταναλώσετε

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μέλι από την αγορά - MHN το καταναλώσετε

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε σε μέλι, την ύπαρξη καταλοίπων της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας (μετρονιδαζόλη) που απαγορεύεται να υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Αυτό είναι το μέλι που ανακαλείται

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μέλι από την αγορά - MHN το καταναλώσετε

Πρόκειται για το προϊόν «Χρυσή Κρήτη» Θυμαρίσιο Μέλι Κρήτης Συνεργασία, με αριθμό παρτίδας LOT:1082, ημερομηνία λήξης: 07/2023, συσκευασία των 450g, που παράγεται για την Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης ΑΕ, ΒΙΟΠΑ Χανίων.

Εντοπίστηκε επικίνδυνη ουσία για τον οργανισμό

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της ανωτέρω παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Δείτε το κείμενο της ανάκλησης εδώ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών – Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ) αναφορικά με το μέλι που απέσυρε ο ΕΦΕΤ

Όπως τονίζει ο ΣΕΤΣΕΜ «η πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ κατά εταιρείας μέλους του Συνδέσμου μας, της Μελισσοκομικής Συνεργασίας Κρήτης, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους όσον αφορά στη διατύπωσή της, γιατί πιστεύουμε ότι ανάλογα περιστατικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή για την φήμη της.

Πρώτον, γιατί βρέθηκε στο μέλι αντιβιοτική ουσία, υπεύθυνος για την οποία είναι ο μελισσοκόμος ή εξωτερική επιμόλυνση από το περιβάλλον.

Δεύτερον, γιατί η ουσία αυτή είναι νέα, παντελώς άγνωστη για την μελισσοκομία και καμία ελληνική εταιρεία, ούτε καν το κράτος δεν μπορεί να την αναλύσει παρά μόνον εργαστήρια του εξωτερικού.

Τρίτον, γιατί η εταιρεία αγοράζει το μέλι και το ελέγχει σύμφωνα με τους αναγνωρισμένους υποχρεωτικούς ελέγχους, το τυποποιεί και το συσκευάζει σύμφωνα με τις αρχές υγιεινής και ασφάλειας».

Για τους παραπάνω λόγους, ο σύνδεσμος θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η συσκευάστρια εταιρεία που αναφέρεται δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για το συγκεκριμένο συμβάν, παρόλο που θα κάνει αυστηρότερους ελέγχους στα μέλια που παραλαμβάνει, όπως και όλα τα μέλη μας».

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΤΣΕΜ που ιδρύθηκε το 1983 και αντιπροσωπεύει τις εταιρείες τυποποίησης και συσκευασίας μελιού, με το μεγαλύτερο ποσοστό αντιπροσώπευσης στα σούπερ μάρκετ, συνεργάζεται με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, τους αντιπροσωπευτικούς φορείς του κλάδου και τους έλληνες μελισσοκόμους και είναι μέλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης.

Σκοπός του Συνδέσμου είναι η προστασία και η προώθηση του ελληνικού μελιού, η συμμόρφωση των μελών του με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ενημέρωση των μελισσοκόμων στις αρχές της σύγχρονης και ασφαλούς μελισσοκομίας για την παραγωγή του μοναδικού, ποιοτικού ελληνικού μελιού.

Τι απαντά η Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης για την ανάκληση του μελιού.  «Σε σχέση με την από 21-7-2021 ανακοίνωση του ΕΦΕΤ σημειώνουμε ότι η ουσία μετρονιδαζόλη δεν ανιχνεύεται από κανένα εργαστήριο στην Ελλάδα και συνεπώς δεν ήταν δυνατόν να ανιχνευθεί και από εμάς.

Η ανίχνευσή της έγινε σε εργαστήριο του εξωτερικού (Γερμανία) κατόπιν καταγγελίας και ο ΕΦΕΤ ζήτησε την απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας. Όπως είναι αντιληπτό δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τις τροφές που κάθε μελισσοκόμος – προμηθευτής μας παρέχει στις μέλισσες που διατηρεί».

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «το μέλι της Μελισσοκομικής Συνεργασίας Κρήτης είναι 100% κρητικό και η ουσία μετρονιδαζόλη δεν έχει προστεθεί από την εταιρία μας. Παράλληλα θα εξακολουθήσουμε, όπως έως σήμερα, να πραγματοποιούμε συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους στα διατιθέμενα από την εταιρία μας προϊόντα»
Η εταιρία Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης, όπως επισημαίνεται, αναγνωρίζει τους θεσμούς που έχει θεσπίσει το κράτος αλλά κυρίως σέβεται τους πελάτες της και το καταναλωτικό κοινό. «Για τον λόγο αυτό η εταιρία φροντίζει πάντοτε, τηρώντας όλους τους θεσπισμένους κανόνες, τα προϊόντα που διαθέτει στο κοινό να είναι ποιοτικά άριστα και σε όλα τα χρόνια λειτουργίας μας ποτέ δεν έχουμε δεχθεί παρατήρηση από τους ελεγκτικούς φορείς της χώρας, τηρούμε, δε, αυστηρούς κανόνες ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων μας και είμαστε πιστοποιημένοι με FSSC 22000».

Σημειώνεται ότι όσοι καταναλωτές έχουν αγοράσει μέλι από την συγκεκριμένη παρτίδα, που αποσύρεται λόγω της ανακοίνωσης του ΕΦΕΤ, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 28210 80150, e-mail: [email protected] και να παραδώσουν το προϊόν που αγόρασαν και ανήκει στην προαναφερόμενη παρτίδα προκειμένου να αντικατασταθεί.

Διαβάστε επίσης:

Η διαιτολόγος Όλγα Κουνάρη και η ψυχολόγος Kάλλη Πολέμη μας Μαθαίνουν Διατροφή για να μεγαλώσουμε πιο υγιή παιδιά

Είναι σωστή μία vegeterian διατροφή για τα παιδιά; Οι ειδικοί απαντούν

Καρπουζολεμονάδα

“Το παιδί θα φάει αυτό που θέλει η μαμά του τελεία και παύλα”: Ένα κείμενο γροθιά για την ελληνική οικογένεια