Είναι σωστή μία vegeterian διατροφή για τα παιδιά; Οι ειδικοί απαντούν

Θα έχετε δει και ακούσει πολλούς ανθρώπους, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό να στρέφονται προς την vegeterian διατροφή. Το ερώτημα, αν αυτό το είδος διατροφής ενδείκνυται για τα μικρά παιδιά.

Η εκδοχή ενός vegeterian τρόπου ζωής μπορεί να περιπλέκεται στο μυαλό σας. Με την κρίση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και με την γενική άποψη ό τι έχει πολλαπλά οφέλη, πολλοί είναι εκείνοι που υιοθετούν έναν πιο φυτικό τρόπο διατροφής.

Η στροφή, αυτή μπορεί να είναι στην αρχή δύσκολη, αν έχετε συνηθίσει να υπάρχει το κρέας στη διατροφή σας. Για τα παιδιά, όμως μπορεί και να μην είναι τόσο. Εάν την υιοθετήσουν από μικρή ηλικία, θα τους γίνει συνήθεια και στην μετέπειτα ζωή τους. Συν ότι αυτή η διατροφή έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία.

Για να δούμε λοιπόν τους παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα οφέλη της vegeterian διατροφής για τον οργανισμό των παιδιών.

Μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι. Όχι μόνο εμφανίζεται στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά. Ακόμη από την ηλικία των 6 ετών, παιδιά βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της παχυσαρκίας.

Κι ενώ μπορεί να υπάρχουν δεκάδες λόγοι για τους οποίους ένα παιδί είναι παχύσαρκο, οι διατροφικές συνήθειες παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Η συχνή κατανάλωση ζωικών τροφών μπορεί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία. Όλα εκείνα τα χάμπουργκερ και τα hot dog, που λατρεύουν τα παιδιά, δεν είναι τόσο ωφέλιμα.

Επίσης, παχυσαρκία είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης. Το πολύ βάρος δεν σημαίνει μόνο ένα επιπλέον στρώμα λίπους στο σώμα. Προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας. Αυτά μπορεί να ενσκήψουν τόσο σε μικρή ηλικία, τόσο και σε μεγαλύτερες.

Οι περιπτώσεις της παχυσαρκίας στα παιδιά που ακολουθούν έναν διατροφικό τρόπο ζωής που βασίζεται περισσότερο στα λαχανικά και τα φυτικά προϊόντα, τείνουν να είναι λιγότερες. Προϊόντα, όπως επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία, ανεξαρτήτως διατροφής, και συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγονται.

Καλό θα είναι, λοιπόν, να εντάξετε στη διατροφή των παιδιών σας περισσότερες φυτικές τροφές, παρά κενές θερμίδες από φαγητά όπως πίτσα και τηγανητά. Αν τα παιδιά σας τρώνε από ένα πιάτο που δεν έχει ζωικά παράγωγα, καταναλώνει περισσότερες φυτικές ίνες που τα κρατούν πιο χορτάτα και κατ’ επέκταση μειώνεται η πιθανότητα παχυσαρκίας.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μία ακόμη συνήθης ασθένεια της εποχής. Όχι μόνο στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά. Εξαρτώμενος κι αυτός από τις διατροφικές συνήθειες, οι περιπτώσεις μπορούν να μειωθούν. Αν δίνετε στο παιδί σας ένα πιάτο γεμάτο κρεατικά και, σίγουρα προσλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών. Παρόλα αυτά, με την πρωτεΐνη, αλλά και τα ωφέλιμα λιπαρά μαζί με διάφορα άλλα στο πιάτο, εάν τρώγονται τακτικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Η υψηλή χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή θα έχουν δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του παιδιού στο εγγύς μέλλον.

Οι ζωικές τροφές πλάκα τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα. Αντίθετα, μια χορτοφαγική δίαιτα βοηθά στη διατήρηση της ινσουλίνης σταθερή

Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά

Ενώ μία χορτοφαγική δίαιτα περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για τα παιδιά, υπάρχουν και ορισμένα που περιέχονται στα ζωικά, όπως πρωτεΐνη, ψευδάργυρος, σίδηρος, βιταμίνη Β-12, βιταμίνη D και ασβέστιο. Ωστόσο, στα περισσότερα παιδιά δεν αρέσουν καθόλου αυτά τα φαγητά και πολλές φορές δυσανασχετούν. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να είστε εφευρετικοί.

Μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές συνταγές κάθε φορά. Υπάρχουν πολλές χορτοφαγικές συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε. Το επόμενο βήμα είναι να τα παρουσιάσετε με έναν ευφάνταστο τρόπο στα παιδιά σας, προκειμένου να τα φάνε με ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε παιχνίδια ή να φτιάχνετε πιάτα σαν ζωγραφιές.

Εν κατακλείδι, αν το παιδί σας δεν έχει φάει ποτέ κρέας, τότε το πράγμα είναι αρκετά πιο εύκολο. Αν, όμως, έχουν, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε βήμα βήμα. Αρχίστε πρώτα να μειώνεται την ποσότητα του κρέατος και γενικά των ζωικών προϊόντων από τα γεύματα, αντικαθιστώντας τα με τα αντίστοιχα φυτικά. Όταν θα τους γίνει πλέον συνήθεια, τότε μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς τις μη χορτοφαγικές τροφές από το πιάτο των παιδιών σας.