Έφηβος σώζει συμμαθητή του που πνίγεται με ένα κομμάτι φαγητού (video)

Η κάμερα σχολικής καφετέριας, στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, καταγράφει τη στιγμή που ένας έφηβος πνίγεται με κομμάτι φαγητού. Αμέσως σπεύδει ένας συμμαθητής του και ύστερα από αρκετές κοιλιακές ωθήσεις, καταφέρνει να απομακρύνει το ξένο σώμα.

Δείτε το βίντεο

Η σωτήρια λαβή Heimlich όταν κάποιος πνίγεται

Πρόκειται για ένα χειρισμό που σκέφτηκε ο Henry Heimlich, ένας Αμερικανός θωρακοχειρουργός που, αφού έμαθε πως εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό από ξένο σώμα, σκέφτηκε έναν τρόπο για να χρησιμοποιήσει τον αέρα που είναι παγιδευμένος στους πνεύμονες και να απομακρύνει το αντικείμενο που φράζει τον αεραγωγό του θύματος.
.
⭕Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:⭕
.
1️⃣ Σιγουρέψου‼️ πως το θύμα πραγματικά πνίγεται.

Ένα θύμα πνιγμού από ξένο σώμα θα φέρει πιθανότατα τα χέρια στο λαιμό του και θα έχει ένα βλέμμα πανικού. Δε θα μπορεί να ανασάνει ή να μιλήσει, ή μπορεί να ακούγεται ηχηρά η προσπάθειά του να πάρει ανάσα. Δε θα μπορεί να βήξει αποτελεσματικά και μπορεί το χρώμα του να γίνει μπλε ή γκρι, ή ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του.

2️⃣ Αν πνίγεται όντως, καθησύχασέ τον και ζήτησε από κάποιον να καλέσει το 166⛔.

Αρκούν μόλις 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη, οπότε κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.

3️⃣ Σήκωσέ τον όρθιο και έλα πίσω του, με τα πόδια σου καλά ανοιγμένα για να είσαι σταθερή.

Αυτό θα σου επιτρέψει να τον πιάσεις και να τον ακουμπήσεις μαλακά κάτω αν χάσει τις αισθήσεις του.

4️⃣ Κύκλωσε τα χέρια σου γύρω από το στομάχι του.

Σφίξε σε γροθιά το «καλό» σου χέρι, με τον αντίχειρά σου να δείχνει προς τα μέσα, προς το στομάχι του, και τοποθέτησε τη γροθιά σου ακριβώς πάνω από τον αφαλό και κάτω από το θώρακα. Τύλιξε το άλλο σου χέρι σφιχτά γύρω από τη γροθιά σου.

5️⃣ Σφίξε με τα χέρια σου προς τα μέσα και προς τα επάνω γρήγορα και χρησιμοποιώντας φόρα – σχεδόν σαν να προσπαθούσες να τον σηκώσεις στον αέρα.

Επανάλαβε αρκετές φορές γρήγορα αυτή την πίεση στο στομάχι μέχρι το ξένο σώμα να ξεκολλήσει και να αποβληθεί. Χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική αλλά με ελαφρώς λιγότερη‼️ δύναμη στα παιδιά.

6️⃣ Μπορείς να εκτελέσεις το χειρισμό αυτό στον εαυτό σου, είτε με την παραπάνω τεχνική είτε τοποθετώντας τα χέρια σου στο σωστό σημείο

και πιέζοντας το σώμα σου σε ένα σταθερό αντικείμενο, όπως μια πολυθρόνα ή ένα έπιπλο.

7️⃣ Βεβαιώσου πως αναπνέει κανονικά.

. ❗ ‼️‼️‼️‼️‼️Να τονιστεί ότι η λαβή απαγορεύεται σε βρέφη και παιδιά κάτω του ενός έτους αλλά και σε γυναίκες προχωρημένης εγκυμοσύνης‼️‼️‼️

Απαραίτητη η γνώση πρώτων βοηθειών από όλους τους μαθητές

Οι γνώσεις πρώτων βοηθειών είναι πολύτιμες καθώς πολλές ανθρώπινες ζωές θα είχαν σωθεί αν η πλειοψηφία των συμπολιτών γνώριζε την ΚΑΡΠΑ καθώς και βασικές αρχές για να αντιμετωπιστεί η πνιγμονή από ξένο σώμα. Αρωγός σε αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία ώστε όλο και περισσότεροι να μάθουν τις αρχές της βασικής υποστήριξης της ζωής καθώς να εκπαιδευτούν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση είναι ο ανθρωπιστικός οργανισμός KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, που διοργανώνει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα.