“Είδα την 13χρονη Εβίτα νεκρή στα βράχια, ένα παιδάκι μόνο του”: Συγκλονίζει η μαρτυρία αστυνομικού

O αρχιφύλακας Γιάννης Πάπαρης που υπηρετεί στην ομάδα ΔΙΑΣ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και είδε τον όλεθρο, το θάνατο και την μαύρη σκιά της φωτιάς που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της. Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών μοιράζεται τις εικόνες φρίκης που έζησε αλλά και όλα όσα στοίχειωσαν από τότε την ψυχή και τις σκέψεις του.

Δυστυχώς, ήταν από τους πρώτους που εντόπισαν την αδικοχαμένη 13χρονη Εβίτα Φύτρου, που σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσει από τον πύρινο εφιάλτη πήδηξε από το μοιραίο οικόπεδο που βρήκαν τραγικό θάνατο οι 26, στο γκρεμό και σκοτώθηκε πέφτοντας στα βράχια. Λίγα μόλις μέτρα πίσω από την 13χρονη, απανθρακώθηκε ο μπαμπάς και ο 11χρονος αδερφός της. Ο αρχιφύλακας συγκλονίζει με τα όσα αποκαλύπτει για το πώς βρήκε νεκρή την 13χρονη και περιγράφει τις σκηνές αλλοφροσύνης .

Τι είδε φτάνοντας αρχικά στον Νέο Βουτζά

Αρχικά βρέθηκε στον Νέο Βουτζά και κατευθύνονταν προς το Μάτι.  Κάποια στιγμή τους σταμάτησε ένας κύριος αλαφιασμένος που ζητούσε βοήθεια. Όπως τους είπε οι γονείς του ήταν μέσα σε ένα σπίτι στην πρώτη είσοδο του Βουτζά και δεν μπορούσε να τους προσεγγίσει.  Οι άνδρες της ΔΙΑΣ τον βοήθησαν και κατάφεραν να σώσουν τους γονείς του. Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στο Μάτι.

Ο κόσμος εκλιπαρούσε για βοήθεια – «Εχουμε καεί, που ήσασταν;»

«Στη Δημοκρατίας είχαν καεί 12 -13 αυτοκίνητα και ο δρόμος είχε κλείσει τελείως… μόλις βγήκαμε στην Ποσειδώνος βλέπω 50 – 70 αυτοκίνητα καμένα ολοσχερώς. Ρίχναμε μέσα φακούς μήπως βρούμε κανέναν. Δε βρήκαμε τίποτα. Πήγαμε προς την παραλία. Μόλις είδε ο κόσμος φακούς άρχισε να φωνάζει “βοήθεια” και “τι είναι” “ποιος είναι” “έχουμε καεί, που ήσασταν”… Τους χωρίσαμε σε ομάδες, επικοινώνησα με το κέντρο επιχειρήσεων και στη συνέχεια ήρεμοι πια συνεργάστηκαν μαζί μας. Έλεγε ο άλλος: “όχι, πάρε την κυρία, είναι πιο καμένη από μένα”»είπε ο αρχιφύλακας.

Τηλεοπτικό συνεργείο τον κατέγραψε να κουβαλά στους ώμους του μια ηλικιωμένη γυναίκα. «Εκείνες τις ώρες δε σκέφτεσαι τίποτα, προσπαθείς να κάνεις ό,τι καλύτερο»είπε.

Η τραγική στιγμή που αντίκρισε το άψυχο σώμα της 13χρονης Εβίτας

«Πήρα έναν συνάδελφο, με δυσκολία περνάμε κάποια βράχια και βλέπουμε το κοριτσάκι. Ήταν η πλάτη του λίγο καμένη, αλλά όχι σοβαρά εγκαύματα. Δεν ήταν πάνω από 15 χρόνων. Δίπλα ήταν ένα σκυλάκι, νεκρό και αυτό. Έρχονται δυο διασώστες. Επικοινωνώ με το Λιμενικό να έρθουν να πάρουν το κορίτσι. Πριν φύγω πήρα τα στοιχεία τους και τους λέω: “Εάν δεν μπορείτε να μείνετε στο σημείο να φέρω έναν αστυνομικό να φυλάει το κοριτσάκι.” Ένα παιδάκι μόνο του. Δεν υπήρχε κανείς δίπλα του. Δεν έχει σημασία αν ήταν νεκρό”», τόνισε συγκινημένος.