Είναι ανησυχητική η μόλυνση της ατμόσφαιρας από τα χημικά του πολέμου; Ο Καθηγητής Παιδοπνευμονολογίας απαντά

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στην ανάρτησή του αναφορικά με τον καιρό τις επόμενες ημέρες προκάλεσε προβληματισμό. “Η ροή των αερίων μαζών τις επόμενες ημέρες θα είναι από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου και προφανώς μέρος των αερίων μαζών που θα φτάσουν στη χώρα μας και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, θα περνούν και από την περιοχή της Ουκρανίας με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα κι όχι μόνο”, γράφει χαρακτηριστικά. Και αυτό δεν μπορεί να μη μας κάνει να αναρωτιόμαστε για την ποιότητα του αέρα στη χώρα μας και τυχόν αύξηση στα επίπεδα μόλυνσης.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση εδώ:

Την ίδια ώρα σε Βέλγιο, Βουλγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων από χάπια ιωδίου. Γιατί; Επειδή το ιώδιο θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος προστασίας του σώματος από παθήσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση ραδιενεργής έκθεσης. Το 2011, οι ιαπωνικές αρχές συνέστησαν στους ανθρώπους γύρω από την περιοχή του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα να πάρουν ιώδιο.

Συγκεκριμένα, στο Βέλγιο, από τότε που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία και ιδίως από τότε που έφερε στο προσκήνιο τα πυρηνικά όπλα, σε πολλά φαρμακεία σχηματίστηκαν ουρές για τα χάπια αυτά, με δεκάδες χιλιάδες να έχουν χορηγηθεί μέσα σε λίγες μέρες.

Εξάλλου, κάθε Βέλγος δικαιούται ένα δωρεάν πακέτο με τα χάπια αυτά, το οποίο μπορεί να πάρει από το φαρμακείο με την επίδειξη της ταυτότητάς του και με την οδηγία να τα χρησιμοποιήσει μόνο αν και όταν υπάρξει σχετική οδηγία από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. Προς το παρόν, η βελγική υπηρεσία ατομικής ενέργειας επιμένει ότι “σε καμία περίπτωση η κατάσταση στην Ουκρανία δεν δικαιολογεί τη λήψη Ιωδίου.” Ο φόβος, όμως, φυλάει τα έρμα.

Τι λέει ο παιδοπνευμονολόγος

Το InfoKids.gr επικοινώνησε με τον Επίκουρο Καθηγητή Παιδιατρικής – Παιδοπνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μανώλη Αλεξόπουλο, για να ρωτήσει αν θα πρέπει να ανησυχούμε. “Αυτή τη στιγμή, με τη μορφή του πολέμου ως έχει, δηλαδή με συμβατικά όπλα, ο κίνδυνος είναι ανύπαρκτος. Η απόσταση είναι πολύ μεγάλη για να κινδυνεύουν τα παιδιά από χημικά στην ατμόσφαιρα. Ελπίζω, ότι δεν θα υπάρξει ανησυχία ούτε για πυρηνικά. Ωστόσο, οι μετρήσεις ως προς τη μολυσματικότητα της ατμόσφαιρας γίνονται καθημερινά και αν από βδομάδα το φορτίο αυξηθεί θα υπάρξουν και οι σχετικές οδηγίες, π.χ. να μείνουμε μέσα στα σπίτια. Ιδανικά, ούτε το καυσαέριο θα έπρεπε να αναπνέουμε. Στην πραγματική ζωή, όμως, δεν γίνεται αυτό…”

Διαβάστε ακόμα:

Αγωνία στον Τύρναβο – Βρέφος κατάπιε λαστιχάκι για τα μαλλιά – Οι προσπάθειες των γιατρών

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Παρασκευή 4 Μαρτίου λόγω καρναβαλιού

Λαγάνα: Ο άρτος της Καθαράς Δευτέρας – Δείτε πώς θα την φτιάξετε μόνοι σας, με την πιο εύκολη συνταγή!