Εκπαιδευτήρια Γείτονα: Ό,τι μπορείς να ζητήσεις από ένα σχολείο που βοηθά τα παιδιά να «ανθίσουν»

Τα παιδιά μας θα «κουβαλούν» την εκπαίδευσή τους μαζί τους για μια ζωή. Το σχολείο, και ειδικά το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο, δεν αποτελεί απλά μια εκπαιδευτική δομή με στόχο να δώσει τα βασικά εφόδια για τα πρώτα ακαδημαϊκά τους βήματα. Το σχολείο είναι ο χώρος όπου τα παιδιά μας περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους. Καταθέτουν εκεί τουλάχιστον 12 χρόνια της ζωής τους –των πιο κρίσιμων χρόνων τους. Εκεί μαθαίνουν να μαθαίνουν, να κάνουν φίλους, να εξερευνούν, να καρδιοχτυπούν, να δοκιμάζουν και να δοκιμάζονται, να αγωνιούν, να πρωτοπορούν, να επιτυγχάνουν –και να χάνουν! Εκεί διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους –μέσα από εκεί μαθαίνουν να γίνονται άνθρωποι, καλύτεροι άνθρωποι και χάρη στο σχολείο χτίζουν το «δίκτυό» τους, τον πυρήνα των ανθρώπων με τους οποίους (αν είναι τυχεροί) θα συμπορεύονται μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Δεν υπάρχουν λόγια αρκετά για να περιγράψει κανείς την αξία ενός καλού σχολείου για το παιδί του. Ενός σχολείου, στο οποίο ο γονιός θα μπορεί να εμπιστευτεί το βλασταράκι του ήδη από τα πρώτα σχολικά του χρόνια και μέσα από το οποίο θα το βλέπει σταδιακά να μεγαλώνει και να ανθίζει. Ένα σχολείο, στο οποίο οι σχέσεις δεν θα είναι απρόσωπες και τυπικές, αλλά με πραγματικό νοιάξιμο και ενδιαφέρον. Όπου το παιδί, καθώς θα χαράζει την πορεία του, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να κοιτάζει πίσω και να συναντά ξανά και ξανά τα πρόσωπα που έγιναν οι καλύτεροι οδηγοί και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του.

Όποιος είχε την τύχη να μεγαλώσει μέσα σε ένα τέτοιο σχολείο, μπορεί να επιβεβαιώσει, ότι δεν θα το άλλαζε με τίποτα. Μπορεί να επισφραγίσει, ότι αυτήν ακριβώς την εμπειρία θα ήθελε και για το δικό του παιδί. Και κανένα σχολείο δεν μπορεί να το προσφέρει αυτό με μεγαλύτερη επιτυχία, από έναν οργανισμό με ιστορία, παράδοση, επιτυχίες και έναν σπουδαίο δάσκαλο για οδηγό!

Ο κ. Λευτέρης Γείτονας, ο ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα στη Βάρη, είναι η ψυχή του σχολείου και ο άνθρωπος που 55 χρόνια τώρα χαράζει πορεία στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι των εκπαιδευτηρίων. «Κάθε παιδί είναι ένα δοχείο που έχει πολλά άνθη, άνθη που μοσχομυρίζουν», έχει πει ο ίδιος στο παρελθόν και με τη φράση αυτή αποδεικνύει την παιδοκεντρική προσέγγιση του σχολείου του.

Το πρώτο σχολείο που κάθε γονιός ονειρεύεται για το παιδί του


Σε μία τεράστια έκταση 75 στρεμμάτων στην Βάρη Αττικής, με εντυπωσιακές αρχιτεκτονικά εγκαταστάσεις, με κάθε λογής γήπεδα που προσφέρονται για τις πρωινές μα και απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών, με έναν κήπο ζηλευτό για τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου, αίθουσες φωτεινές και ευρύχωρες και ένα καταπληκτικό πρόγραμμα μαθημάτων και δράσεων για τα μεγαλύτερα παιδιά, τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα αποτελούν το πρώτο σχολείο που κάθε γονιός ονειρεύεται για το παιδί του.

Εκπαιδευτήρια Γείτονα: Νηπιαγωγείο και Δημοτικό

Μέσα σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε πάσης φύσης ερεθίσματα, βασισμένο στις ανάγκες της ευαίσθητης παιδικής ηλικίας, μέσα από τη βιωματική μάθηση που βασίζεται στο παιχνίδι, τις τέχνες, τη διερεύνηση και τον πειραματισμό και την ανακάλυψη, το Νηπιαγωγείο εξασφαλίζει, ότι το παιδί θα λατρέψει το σχολείο, ενώ παράλληλα θα αποκτήσει γνώσεις και θα καλλιεργήσει δεξιότητες απαραίτητες για τη ζωή του.

Στο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα τα παιδιά εξοικειώνονται με τα Αγγλικά, τη μηχανική και την αρχιτεκτονική, το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική και τη γλυπτική, την κηπουρική, την κολύμβηση, ενώ στο διευρυμένο ωράριο του σχολείου έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με αγαπημένες τους δραστηριότητες, όπως το μπαλέτο, η ρυθμική και η ενόργανη γυμναστική, το ποδόσφαιρο, η αυτοάμυνα, η ξιφασκία, το θεατρικό παιχνίδι, η κεραμική, η ρομποτική, το σκάκι.

Παράλληλα, μπορούν να εντρυφήσουν σε περισσότερες ξένες γλώσσες, όπως Ρωσικά, Κινέζικα ή… Αραβικά!

Στο δε Δημοτικό, ο βασικός κορμός μαθημάτων εμπλουτίζεται με επιπλέον προγράμματα και ομίλους, όπως Περιβαλλοντική εκπαίδευση – Κηπουρική, Μαγειρική – Υγιεινή διατροφή, Παραμυθοϊστορίες – Δημιουργική γραφή, Ταξίδια στον κόσμο, Μικροί επιστήμονες, Αστρονομία, Λογο-αθλήματα, Χορωδία που στόχο έχουν να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον από ερεθίσματα και δυνατότητες επιλογών, που θα διεγείρουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την ευελιξία της σκέψης των παιδιών.

Έτσι, παραδείγματος χάριν, το μάθημα των Ελληνικών στην Α’ Δημοτικού, ενισχύεται με τη Γιορτή της Ανάγνωσης, όπου τα παιδιά διαβάζουν αποσπάσματα από αγαπημένα τους παραμύθια, ενώ αργότερα, σε επόμενες τάξεις, καλούνται ακόμα και να συγγράψουν ένα δικό τους βιβλίο με αποκορύφωση τη συμμετοχή τους στις επόμενες τάξεις στις «Βιβλιοδρομίες», έναν Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό φιλαναγνωσίας, που έχουν θεσπίσει τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ.

Αποσκοπώντας δε στην καλλιέργεια του λεξιλογίου και στη βαθύτερη κατανόηση του μηχανισμού της ορθογραφίας, τα Εκπ. Γείτονα, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, έχουν εμπλουτίσει το περιεχόμενο της διδασκαλίας των Ελληνικών με τεχνικές της σύγχρονης Γλωσσολογίας, όπως το πρόγραμμα «Οι ερευνητές των λέξεων», που εφαρμόζεται στις μεγαλύτερες τάξεις.

Στα Μαθηματικά λαμβάνουν χώρα οι «Αριθμοδρομίες», δηλαδή μαθηματικά με παιχνίδι, για να τα αγαπήσουν τα παιδιά ακόμα περισσότερο. Στα δε Αγγλικά, μέσα από τα αναρίθμητα projects τα παιδιά όχι μόνο ενθουσιάζονται με την πλέον απαραίτητη ξένη γλώσσα, αλλά και προετοιμάζονται άρτια για τα πρώτα τους διπλώματα.

Εξυπακούεται, ότι οι μαθητές έχουν ακόμα την δυνατότητα να επιλέξουν και μία δεύτερη βασική ξένη γλώσσα, είτε Γαλλικά είτε Γερμανικά.

Στο σχολείο λειτουργούν εργαστήρια Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Αστρονομίας, τα οποία αξιοποιούνται ήδη από το Δημοτικό, ενώ στο μάθημα της Πληροφορικής εξοικειώνονται με την χρήση των υπολογιστών, γνώση που όλοι διαπιστώσαμε στην πανδημία, πόσο πολύτιμη είναι.

Ακόμα,  από την Α΄ κιόλας Δημοτικού τα παιδιά μέσα από τις «Δεξιότητες Μελέτης» εκπαιδεύονται, ώστε να μαθαίνουν αποτελεσματικά και γρηγορότερα, ολοκληρώνοντας τη μελέτη τους στο σχολείο και έχοντας, έτσι, ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι.

Παράλληλα, υπάρχει και το πρόγραμμα δεξιοτήτων «Δεξιότητες Ζωής», οι οποίες αποκτώνται μέσω της μάθησης ή της εμπειρίας και βοηθούν τόσο τις ομάδες όσο και κάθε μαθητή ξεχωριστά να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Αμέτρητες είναι οι προσφερόμενες δραστηριότητες, εκτός βασικού προγράμματος, που στόχο έχουν την ψυχαγωγία του παιδιού, στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου τους και παρέα με τους αγαπημένους του φίλους: Ρομποτική, Θέατρο, Εικαστικά, Σκάκι, Παραδοσιακοί χοροί, συγχρονισμένη κολύμβηση, ενόργανη… ενώ υπάρχει και η εξαιρετική Μουσική Σχολή των Εκπαιδευτηρίων, μέσω της οποίας οι μαθητές μπορούν να πάρουν πιστοποιήσεις στα μουσικά όργανα που μελετούν.

Η Βιβλιοθήκη είναι ένα πραγματικό στολίδι, το εστιατόριο προσφέρει εξαιρετικά γεύματα παρασκευασμένα στην κουζίνα του σχολείου, στο Ιατρείο υπάρχει πάντα νοσηλεύτρια, τα πρωτοποριακά προγράμματα οικολογίας που εμπλέκουν και την οικογένεια έχουν γίνει γνωστά στο Πανελλήνιο, ενώ οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολιτιστικά δρώμενα και διαγωνισμούς.

Πραγματικά… τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα σχολείο;

Περισσότερη επικοινωνία με τους γονείς; Οι εκπαιδευτικοί είναι στη διάθεση των γονιών ανά πάσα στιγμή, είτε με προκαθορισμένες συναντήσεις είτε μέσω mail, ενώ υπάρχει φυσικά και συμβουλευτική γονέων από έμπειρους ψυχολόγους, για να αντιμετωπίζονται τυχόν επί μέρους ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σχολείο παρέχει καθημερινά στους μικρούς μαθητές των πρώτων τάξεων δυνατότητα φύλαξης από τις 15:30 έως τις 17:15.

Ένας ζωντανός μικρόκοσμος, λοιπόν, τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα που λειτουργεί ως το καλύτερο θερμοκήπιο για να ανθίσουν τα παιδιά μας και να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους!