Έκρηξη κρουσμάτων στα σχολεία – Η εικόνα από τις τάξεις ανά την Ελλάδα

Έκρηξη κρουσμάτων στα σχολεία - Η εικόνα από τις τάξεις ανά την Ελλάδα

Tην ίδια ώρα που η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τονίζει ότι η διασπορά στα σχολεία είναι μικρή και τα κρούσματα στη μαθητική κοινότητα ελεγχόμενα και σε καμία περίπτωση ανησυχητικά, η εικόνα που έχουμε από τα σχολεία σε όλη τη χώρα είναι διαφορετική.

Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι σε πολλές περιοχές καταγράφεται “έκρηξη” κρουσμάτων γεγονός που έχει θέσει την επιστημονική κοινότητα σε στάση επαγρύπνησης και παρακολουθήσης του επιδημιολογικού φορτίου. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα κλειστά σχολεία λόγω κρουσμάτων πατώντας εδώ 

Χαμός με τα κρούσματα στην Μαγνησία

Ενενήντα επτά είναι συνολικά οι μολύνσεις κορονοϊό που δηλώθηκαν από σχολεία της Μαγνησίας. Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας καταγράφηκαν 60 κρούσματα σε μαθητές και τρία σε εκπαιδευτικούς, ενώ στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού δηλώθηκαν 30 θετικά κρούσματα σε μαθητές και τέσσερα σε εκπαιδευτικούς. Επιπλέον σε αναστολή λειτουργία βρίσκεται έως τις 30 Οκτωβρίου το τμήμα Λυκείου του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Τρικερίου, καθώς από τους τρεις μαθητές, οι δύο είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Κεραμέως: "Κλείστηκαν χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμό μαθητών" - "Επιστροφή στα σχολεία με self test"

Πάνω από 10 κρούσματα εντοπίστηκαν σε σχολείο της Θεσσαλονίκης

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές έχει σημάνει η περίπτωση του χωριού Καβαλάρι στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά τον εντοπισμό 15 και πλέον κρουσμάτων κορωνοϊού στο Δημοτικό σχολείο του χωριού.

«Ούτε τμήμα έκλεισε και τα κρούσματα ελέγχονται», δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια σχολείου Καβαλαρίου Ολυμπία Κουζούνη.

Για ελάχιστα κρούσματα έκανε λόγο από την πλευρά του ο δάσκαλος του σχολείου. «Τα κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστα. Το σχολείο λειτουργεί κανονικά», τόνισε ο Μιχάλης Πρασσάς.

«Σε τρεις τάξεις είχαμε τα κρούσματα. Σε μία τάξη είχε τα περισσότερα. Στα αλλά δύο λιγότερα», πρόσθεσε η κ. Κουζούνη.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται από το πρωί στο χωριό των 1.300 κατοίκων καθώς υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω διασπορά. Συνολικά στο χωριό εντοπίστηκαν 25 ενεργά κρούσματα. Τα 16 στο δημοτικό σχολείο.

Κεραμέως για τη νέα σχολική χρονιά: Αλλάζει ο τρόπος που θα πηγαίνουν σχολείο οι μαθητές

Συρροή κρουσμάτων και σε Γυμνάσιο της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Συρροή κρουσμάτων του κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων «Νίκος Καζαντζάκης» της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, εντοπίστηκαν 45 κρούσματα ανάμεσα στους μαθητές ενώ θετικοί βρέθηκαν και τρεις καθηγητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο αυτό φιλοξενεί συνολικά 260 παιδιά.

Στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία, ενώ ανάστατοι είναι οι γονείς των παιδιών, καθώς όπως επισήμαναν η κατάσταση αυτή με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και τη διασπορά του ιού στο συγκεκριμένο σχολείο επικρατεί επί περίπου μια εβδομάδα. Οι γονείς επίσης εκτιμούν πως το σχολείο έπρεπε ήδη να έχει κλείσει.

Η επιδημιολογική εικονα στην Πατρα

Μιλώντας στο thebest.gr ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, παρατήρησε ότι ενώ ο αριθμός των εκπαιδευτικών που νοσούν αυξάνεται, μειώνεται αυτός των μαθητών.

Ο κ. Σταυρογιαννόπουλος «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου και εκφράζει το φόβο ότι ίσως δεν γίνονται τα self tests στους μαθητές και ότι έτσι δεν υπάρχει πραγματική εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα.

«Το 80% των συναδέλφων είναι εμβολιασμένο, ίσως και λίγο παραπάνω. Ωστόσο ο νομός είναι μεγάλος και έχουμε 3.000 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το ποσοστό των ανεμβολίαστων που φτάνει στις 20%, μεταφράζεται σε 500- 550 εκπαιδευτικούς.

Υπό αυτή την έννοια, το ποσοστό των εμβολιασμένων δασκάλων είναι μεγάλο αλλά αξιοπρόσεκτος είναι και ο αριθμός εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε αυξημένα κρούσματα. Κατά μέσο όρο, το τελευταίο διάστημα, έχουμε καθημερινά, εκτός υπηρεσίας περίπου οκτώ εκπαιδευτικούς. Στην αρχή της χρονιάς ο αριθμός των εκπαιδευτικών που βρισκόταν εκτός των σχολικών αιθουσών λόγω νόσησης έφτανε τους πέντε. Παρατηρείται λοιπόν μία μικρή αύξηση» λέει ο κ. Σταυρογιαννόπουλος.

Πάνω από 500 οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί- Αυξάνεται ο αριθμός αυτών που νοσούν και μειώνεται αυτός των μαθητών

Όπως εξηγεί: «Στα παιδιά η εικόνα που έχουμε με βάση τους αριθμούς, φαίνεται καλύτερη και πιο αισιόδοξη. Αυτή τη στιγμή έχουμε καθημερινά περίπου 30 μαθητές που απουσιάζουν λόγω κορωνοϊού, σε σύνολο 24.000 μαθητών.  Σε σχέση με την αρχή της σχολικής χρονιάς, έχουμε μία μείωση, μία κάμψη. Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι ζητάμε να γίνονται από τους γονείς τα self tests στο σπίτι όπως προβλέπεται, δύο φορές την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε την υποψία ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν γίνονται. Κι αν δεν γίνονται, αλλοιώνεται η εικόνα που έχουμε. Δεν είναι κάλο για την προστασία όλων των μαθητών. Εστιάζουμε λοιπόν σε αυτό. Τις πρώτες εβδομάδες ήμασταν πιο σίγουροι ότι όλα γίνονταν όπως έπρεπε. Μέχρι στιγμής έχουν πάει καλά τα πράγματα και δεν έχουν κλείσει σχολεία στην Αχαΐα. Θέλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό»

Αυτά τα σχολεία θα αποκτήσουν μαγνητικούς πίνακες, παιχνίδια μαθητικής σκέψης και ειδικά θρανία

Μακρή: «Τα σχολεία δεν οδηγούν την πανδημία του κορωνοϊού»

Σε σημερινές τηλεοπτικές δηλώσεις στην εκπομπή LIVE NEWS του MEGA η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ερωτηθείσα για τα κρούσματα στα σχολεία εξήγησε ότι η λειτουργία των σχολείων δεν έχει προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. «Τα σχολεία δεν οδηγούν την πανδημία την ακολουθούν και το υπουργείο ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών. Αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική και επιβάλει άλλα μέτρα σας διαβεβαιώ ότι έχουμε τόσο καλή και στενή συνεργασία με τους ειδικούς και μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιτροπή και θα είναι ανάλογες και οι αποφάσεις μας», πρόσθεσε η υφυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα χωρίς… παιχνίδια; Γιατί οι (προνοητικοί) γονείς παραγγέλνουν από τώρα τα δώρα των παιδιών;

Γλυκά Νερά: Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είχε σχέση με 16χρονη από την Αλόννησο πριν την Καρολάιν

Έκκληση: Η μικρή Ζηναίς που έχει διαγνωσθεί με 100% αναπηρία ζητάει έναν ορθοστάτη