Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο: Πώς να μάθουν εύκολα τα παιδιά τον… «πονοκέφαλο» των μαθηματικών

Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο: Πώς να μάθουν εύκολα τα παιδιά τον... «πονοκέφαλο» των μαθηματικών

Το Ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο δύο ή περισσότερων θετικών ακεραίων (ή φυσικών αριθμών που δεν είναι μηδέν) ορίζεται ως ο μικρότερος θετικός ακέραιος (ή φυσικός) αριθμός που διαιρείται ακριβώς με όλους αυτούς τους δεδομένους αριθμούς.

Ένα από τα μαθηματικά ζητήματα που προκαλούν… πονοκέφαλο στους μικρούς μαθητές.

Ο δάσκαλος Μάριος Μάζαρης, που έχει αποδείξει, ότι αγαπά τη δουλειά του και σκαρφίζεται έξυπνους τρόπους για να κάνει το μάθημά του ευχάριστο στους μαθητές, αυτή τη φορά έκανε το Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο… παιχνίδι!

Στην ανάρτησή του ανέφερε: Ε, Κοντά Πέσαμε! Σήμερα συνεχίσαμε την εξάσκηση στα Ελάχιστα Κοινά Πολλαπλάσια (ΕΚΠ) ψάχνουμε δηλαδή πότε οι αριθμοί μας θα έρθουν κοντά, με ποια αφορμή θα συναντηθούν τα πολλαπλάσιά τους, ποια θα είναι η πρώτη τους συνάντηση.

Κάθε φορά σήκωνα λοιπόν από μια ομάδα (όπως είμαστε ήδη χωρισμένοι), έδινα σε κάθε ομάδα κάρτες από γνωστό επιτραπέζιο (κάθε ομάδα είχε κάρτες από ένα χρώμα μόνο) κι ύστερα έριχνα τη ζαριά! οι δυο αριθμοί που έβγαιναν στα ζαριά ήταν οι αριθμοί που έπρεπε να βρούμε πότε θα συναντηθούν, σε ποιο πολλαπλάσιο τους.

Όποια ομάδα λοιπόν έφτιαχνε πρώτη την απάντηση με τις κάρτες της έπαιρνε τον πόντο! εκτός από τους αριθμούς των ζαριών έβαζα και μεγαλύτερους για να μη φτάνουμε μέχρι το 6. λίγο πολύ όλοι ήρθαμε κοντά κι ενώ περίμενα να δυσκολευτούν οι απαντήσεις έρχονταν γρήγορα κι αποτελεσματικά!

Ε, Καλά Περάσαμε και σήμερα»

Διαβάστε επίσης:

«Τα Χριστούγεννα του Σκρούτζ» φέρνουν τη μαγεία των Χριστουγέννων στον πολυχώρο πολιτισμού ΙΝΤΕΑΛ (από 4/12)

«Ο Γουίνι και η παρέα του» κερδίζουν κάθε Κυριακή μικρούς και μεγάλους στο Metropolitan the Urban Theater

Μας συγκίνησε! Λυράρης 2,5 ετών από την Κω «μάγεψε» το Ηράκλειο – Τραγουδά Νίκο Ξυλούρη (video)