Flying fox: Πετάει η αλεπού;

Μάλλον χλομό να πετάξει η πονηρή αλεπουδίτσα και δεν έχει λόγο άλλωστε. Παρ’ όλα αυτά, εσείς αν το επιθυμείτε μπορείτε να «πετάξετε» πάνω από βουνά, ποτάμια, πολυκατοικίες, πάρκα κ.λπ. Και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας.

Λοιπόν, αν ανήκετε σ’ εκείνη την ομάδα ανθρώπων που διακατέχονται από την εμμονή του πετάγματος, που ξυπνάνε το βράδυ στον ύπνο τους και λένε «απόψε είδα στο όνειρό μου ότι πέταγα»… ε, έφτασε η στιγμή να ζωντανέψετε το όνειρο. Η τεχνική λέγεται flying fox και είναι δοκιμασμένη, και άκρως συναρπαστική, λένε όσοι έχουν δοκιμάσει. Για να προσθέσουν μάλιστα με στόμφο πως δεν είναι καθόλου επικίνδυνη. Και πως απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, εφόσον υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις ύψους και βάρους (του ατόμου). Αυτονόητο είναι επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προβλήματα υγείας. Εμείς ρωτήσαμε τον πλέον ειδικό, τον κ. Τάκη Μπαλάσκα, εκπαιδευτή της eco action, ο οποίος μας είπε ότι στην ουσία πρόκειται για μια ορειβατική τεχνική, που απαιτείται να γνωρίζει ένας ορειβάτης προκειμένου να διασχίσει π.χ. ένα φαράγγι. Το πέρασμα είναι εναέριο, ο άνθρωπος είναι δεμένος με σκοινιά σε ένα μηχανισμό με τροχαλία και καθώς ξεκινά, κάνοντας το μεγάλο άλμα στο κενό, κρεμιέται από το σκοινί με τα χέρια, το πρόσωπό του κοιτά προς τα σκοινιά και η πλάτη το χάος, ενώ το σώμα του έχει πάρει στάση ζώου. Ο κ. Μπαλάσκας μας εξηγεί ότι εφόσον τηρούνται όλες οι συνθήκες ασφαλείας, υπάρχει ο απαραίτητος ειδικός εξοπλισμός, ένας έμπειρος εκπαιδευτής και φυσικά η σύνεση και η λογική που επιβάλλουν την τήρηση όλων των οδηγιών του δασκάλου, τότε πράγματι, δεν υπάρχει κίνδυνος για κανέναν. Μιλάμε όμως σ’ αυτή την περίπτωση για την οργανωμένη μορφή του sport, έτσι όπως εξελίχθηκε, αφού πρώτα έγινε σούπερ μόδα. Γεγονός που δηλώνει ότι εκ των πραγμάτων δεν εμπεριέχει πλέον τον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας όσο το ελεύθερο flying, όταν δηλαδή το χρησιμοποιούσαν ως μέσο διάσωσης ή διάσχισης.
Πάντως, η εκπαίδευσή σας δεν θα πάρει παραπάνω από δύο ώρες, οπότε δώστε προσοχή και θα είστε γρήγορα έτοιμοι για τα μεγάλο άλμα. Μη φοβηθείτε, αλλά η βουτιά στο κενό παίρνει κλίση που κόβει την ανάσα, με άλλα λόγια ξεκινά από πολύ ψηλά και καταλήγει στα 4-5 μέτρα από το έδαφος, ούτως ώστε, σε απόσταση ασφαλείας πλέον, να απλώσει ο άνθρωπος τα πόδια του και να ετοιμαστεί για την προσγείωσή του. Στην Ελλάδα τα ύψη που διασχίζουν οι «Ιπτάμενες» Αλεπούδες είναι πιο βατά, αν και στο εξωτερικό ο όρος extreme βρίσκει σ’ αυτό το άθλημα την απόλυτη εφαρμογή του. Το σκοινί μπορεί να έχει 400 μ. μήκος και ύψος ίσως και 200 μ. Έτσι, η ταχύτητα που αναπτύσσεται είναι ιλιγγιώδης, το αίμα αρχίζει και ζεσταίνεται, ενώ η αδρεναλίνη δείχνει κόκκινο. Τι λέτε;