Φρόντισε το στήθος σου κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Το στήθος είναι μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές στο γυναικείο σώμα. Λόγω των αδένων που βρίσκονται σε αυτό και επειδή συνδέεται άμεσα με το αναπαραγωγικό σύστημα, επηρεάζεται από τις ορμονικές αλλαγές που βιώνει ο οργανισμός σε όλες τις φάσεις εξέλιξης του γυναικείου σώματος.

 Γράφει ο Dr. Νικόλαος Ναούμ Μ.D. Μαιευτήρας Χειρουργός – Γυναικολόγος

Στην εγκυμοσύνη ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί από την αρχή προετοιμάζεται για τον τοκετό και τον θηλασμό. Έτσι, με την απότομη αύξηση των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της προλακτίνης (ορμόνη που προκαλεί την παραγωγή του γάλακτος), οι μεταβολές που θα βιώσεις στο στήθος θα είναι δραστικές και κάποιες φορές ενοχλητικές. Το στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού εξακολουθεί να επηρεάζεται από τη συνεχή παραγωγή γάλακτος και από τη διαδικασία του θηλασμού, κατά τον οποίο μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα εσωτερικά στους μαστούς ή εξωτερικά στην επιδερμίδα.

Ποιες είναι οι βασικές φροντίδες υγείας και για ποια πρακτικά ζητήματα πρέπει να προνοήσεις για να προλάβεις ζημιές που θα δυσκολέψουν την επαναφορά του σώματος στην προηγούμενη του κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

• Θα νιώσεις από την αρχή ευαισθησία στο δέρμα, αίσθηση φαγούρας και ξηρότητας. Παράλληλα, θα παρατηρήσεις πόνο στις θηλές. Το δέρμα στην περιοχή χρειάζεται ενυδάτωση, ώστε να μην παρουσιάσει ραγάδες. Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες, φρούτα, λαχανικά, να πίνεις πολύ νερό γιατί η ενυδάτωση ξεκινά από μέσα. Συμβουλέψου τη μαία σου, ποια κρέμα προτείνει και άπλωνε τη οπωσδήποτε μετά το μπάνιο και πριν πέσεις για ύπνο.

• Το στήθος μεγαλώνει και βαραίνει, οπότε για να μη χάσει το σχήμα του θέλει υποστήριξη. Μπορεί να παρατηρήσεις και διαρροή γάλακτος. Γύρω στην 8η εβδομάδα θα νιώσεις το στήθος να φουσκώνει και να βαραίνει, διαδικασία που θα κρατήσει σε όλη την εγκυμοσύνη. Το σωστό σουτιέν θα βοηθήσει στην υποστήριξή του. Επιπλέον, δεν θα νιώθεις πίεση στο θώρακα και θα αναπνέεις πιο άνετα. Οπότε όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, το εσώρουχο αλλάζει νούμερο, μεγαλώνει. Το τελευταίο διάστημα πριν το μαιευτήριο, αν παρατηρείς διαρροή, πρέπει να τοποθετήσεις επιθέματα στις θηλές όχι μόνο για να μη λερώνεσαι, αλλά και για να τις διατηρήσεις στεγνές.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού:

• Θα εξακολουθείς να αισθάνεσαι τράβηγμα στο στήθος και ειδικά όταν θα γεμίζει γάλα, θα βαραίνει πολύ σε βαθμό πόνου. Μην αφήνεις το στήθος γεμάτο γάλα για ώρα, η περιοχή διογκώνεται και βαραίνει. Θήλαζε συχνά για να ανακουφίζεις την περιοχή (όταν δεν είσαι με το μωρό μπορείς να βγάζεις γάλα με το χέρι, τεχνική που θα σου δείξει ο γιατρός σου). Τα ενυδατικά προϊόντα θα βοηθήσουν το δέρμα να κρατήσει την ελαστικότητά του για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση όσο περισσότερο γίνεται. Το σουτιέν θηλασμού είναι πουλύ σημαντικό, αφού κρατάει το βάρος και σε διευκολύνει στη διαδικασία του θηλασμού.

• Οι θηλές καταπονούνται πολύ από τους πολλούς θηλασμούς και γίνονται ευαίσθητες με πιθανές πληγές ή ξηρότητα. Για να αποφύγεις την ταλαιπωρία στην ιδιαίτερη αυτή περιοχή πρέπει να φροντίζεις την υγιεινή της καθε φορά που θηλάζεις. Να τις καθαρίζεις με χλιαρό νερό και όχι με σαπούνι, έτσι θα φεύγουν υπολείμματα γάλακτος και θα αποφύγεις την ξηρότητα. Να τις σκουίζεις για να στεγνώνουν καλά και να μην κάνουν πληγές. Να χρησιμοποιείς τα ειδικά επιθέματα μέσα από το σουτιέν για να τραβάνε το γάλα που τυχόν τρέχει. Ουσιαστικά, η συνεχής υγρασία μπορεί να δημιουργήσει επίμονο και επίπονο πρόβλημα στις θηλές. Αν δεις και οι πληγές επιμένουν και ο πόνος αυξάνεται, επικοινώνησε με το γιατρό σου για εξειδικευμένα βοηθήματα.