Φθιώτιδα: Ποια θα είναι πιθανότατα η ποινή που θα επιβληθεί στον 14χρονο εμπρηστή

Φθιώτιδα: Ποια θα είναι πιθανότατα η ποινή που θα επιβληθεί στον 14χρονο εμπρηστή

Την ποινή που πιθανώς να επιβληθεί στον 14χρονο ο οποίος ομολόγησε 9 από τους 13 εμπρησμούς στην Φθιώτιδα περιέγραψε η δικηγόρος Ελίνα Θειακοδημήτρη.

«Επειδή το παιδί είναι 14 χρόνων, πρόκειται ουσιαστικά για την πράξη ενός παιδιού από 12 εως 15 ετών και έτσι δεν καταλογίζεται. Δηλαδή μπορεί να του επιβληθεί στα χαρτιά όμως μια ποινική μεταχείριση, στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καταλογισμός και μπορεί να επιβληθούν κάποια αναμορφωτικά μέτρα. Δηλαδή να εξεταστεί από την αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής αρωγής, να παρακολουθήσει κάποια προγράμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Ας πούμε για ποιο λόγο έχει στραφεί σε αυτό το κομμάτι είτε να επιτηρηθούν το παιδί και η οικογένειά του από κάποια προγράμματα. Δεν θα έχουμε όμως τιμωρία με την έννοια του δικαστηρίου καθώς επίσης και της ποινής, της προφυλάκισης και αυτά που ξέρουμε για τους ενήλικες. Αν το παιδί είναι 15 και 1 ημέρα τότε αλλάζουν όλα. Είναι ακριβώς στο όριο της ποινικής μεταχείρισης. Εκεί έχουμε ανακριτή και ενδεχομένως προφυλάκιση ακόμη και σε φυλακές ανηλίκων».

«Έβαζα φωτιές γιατί μου άρεσε να τις βλέπω»

Σύμφωνα με το newsit,gr, μετά τη σύλληψή του, ο 14χρονος οδηγήθηκε για κατάθεση, οπότε είπε χαρακτηριστικά πως: «έβαζα τις φωτιές γιατί μου άρεσε να βλέπω τις φλόγες και τους καπνούς.»

Ο 14χρονος θα βρεθεί αντιμέτωπος της δικαιοσύνης, ενώ συνελήφθησαν και οι γονείς του, για παραμέληση της εποπτείας του. Σε εκείνους ασκήθηκε δίωξη πλημμεληματικού χαρακτήρα με την κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. 

Σημειώνεται πως στην πυρκαγιά στις 6/8/2021 εκκενώθηκε ο οικισμός Οσμαες. Εκεί κάηκαν από την φωτια που εβαλε ο ανήλικος, τρία σπίτια ολοσχερώς, ενώ άλλα 20 υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Επιπλέον αποτεφρώθηκαν 2.100 στρέμματα δάσους και ελιές.

Όπως αποκαλύπτεται ο 14χρονος εμπρηστής, πήγαινε με το ποδήλατο και έβαζε φωτιά με σπίρτα.

Ανασκευάζει την ομολογία του

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι αργά χθες το βράδυ, ο συνήγορος του 14χρονου, Κωνσταντίνος Ζεκεντές αρνήθηκε όλα τα παραπάνω. Δήλωσε δε ότι «το παιδί από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες… δέχθηκε ότι σε κάποια από τα περιστατικά που του καταλογίζουν βρισκόταν στο σημείο αυτό, αλλά δεν τέλεσε καμία πράξη».

Κόντρα στα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως τις τελευταίες ώρες, ο κ. Ζεκεντές δήλωσε ότι ο 14χρονος «δεν έχει κανένα ψυχολογικό πρόβλημα».

Διαβάστε επίσης:

14χρονος εμπρηστής στη Φθιώτιδα: «Έβαζα φωτιές γιατί μου άρεσε να τις βλέπω»

Η συγκλονιστική ιστορία της 18χρονης Αφγανής που ο άντρας της ακρωτηρίασε όταν προσπάθησε να τον εγκαταλείψει

Nοσοκομείο Παπαγεωργίου: Νοσηλεύεται βρέφος 35 ημερών με κορωνοϊό