Γενικό Νοσοκομείο Σάμου: Γιατί οι αναισθησιολόγοι σταματούν τις αμβλώσεις;

Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα έχει προκύψει στη Σάμο έπειτα από την απόφαση των αναισθησιολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου «Αγ. Παντελεήμων» να μη χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναισθησιολόγοι ενημέρωσαν εγγράφως τη διοίκηση για την απόφασή τους, επικαλούμενοι το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005, σύμφωνα με το οποίο «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από αυτή την απόφαση είναι έντονες, με τους γυναικείους συλλόγους του νησιού και μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, να επισημαίνουν ότι πρόκειται για το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού, γεγονός που θα αποτελέσει πλήγμα στο δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν στην άμβλωση όταν υπάρχει ανάγκη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τοποθέτηση στο θέμα από τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του samostimes.gr κάθε χρόνο υπάρχουν 10-15 περιπτώσεις διακοπής κύησης στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου όπου εξασφαλίζεται η υγεία της γυναίκας που αποφασίζει για διάφορους λόγους να διακόψει μια εγκυμοσύνη.