“Γιατί αποφάσισα να κάνω παιδί μέσω παρένθετης” – Η μαρτυρία μιας μαμάς…

Τα τελευταία χρόνια πολλά ζευγάρια επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο το μωράκι τους μέσω παρένθετης εγκυμοσύνης.

Τι τους οδηγεί όμως σε αυτή την απόφαση και πόσο εύκολη είναι η όλη διαδικασία; Μία μαμά, η οποία θα φέρει στον κόσμο την κόρη της με τη βοήθεια μιας άλλης γυναίκας, εξηγεί γιατί το επέλεξε και γιατί αυτή ήταν μια πολύ σωστή απόφαση για την ίδια και τον άντρα της.

Διαβάστε την ιστορία της

«Μετά τον γάμο μου δεν ήθελα να κάνω αμέσως παιδιά. Ήθελα να ταξιδέψω σε πολλά μέρη και το ίδιο ήθελε και ο άντρας μου. Και αυτό κάναμε για λίγο καιρό. Επισκεφθήκαμε πολιτείες, χώρες, μέρη, μουσεία και ζούσαμε υπέροχες περιπέτειες.

Ήταν μετά από μια από τις περιπέτειές μας στο Άμστερνταμ όταν αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε παιδί.

Δεν δυσκολεύτηκα πολύ να μείνω έγκυος, αν και οι γιατροί με είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλόχευαν λόγω ηλικίας.

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όσο χαρμόσυνα είχαν ξεκινήσει. Μετά από λίγους μήνες διαγνώσθηκα με υπερέμεση της κύησης, κατάσταση η οποία έγινε ευρέως γνωστή επειδή και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, Κέιτ, την αντιμετώπισε στις εγκυμοσύνες της.

Για μένα ήταν ένας εφιάλτης. Δεν μπορούσα να πιω νερό ή ακόμα και να κάνω μπάνιο, αφού η μυρωδιά του νερού μου θύμιζε σκουπίδια, μία και μόνο δαγκωνιά από κοτόπουλο μου έφερνε εμετό ενώ λίγες σταγόνες από έναν χυμό με έκαναν να πηγαίνω αμέσως στην τουαλέτα!

Κατανάλωνα ένα σωρό χάπια τα οποία αντί να βελτιώνουν την κατάσταση σε μερικές περιπτώσεις την επιδείνωναν, ενώ και μία θεραπεία με ορμόνες που δοκίμασα δεν με βοήθησε. Ίσα ίσα με έκανε να έχω και τάσεις αυτοκτονίας, κάτι το οποίο δεν είχα αντιμετωπίσει ποτέ πριν.

Όλον τον καιρό απέφευγα το νοσοκομείο. Πήγα κάποια στιγμή αφού δεν είχα επισκεφθεί την τουαλέτα για πάνω από 24 ώρες.

Μετά από όλα αυτά… Έχασα το μωρό μου!

Αποφάσισα να ξαναπροσπαθήσω έναν χρόνο μετά – ο χαρακτήρας μου δεν μου επέτρεψε να τα παρατήσω. Άλλαξα γιατρό και κλινική και οι ελπίδες μου ήταν σε υψηλά επίπεδα. Πίστευα ότι όλα θα πάνε καλά για εμάς. Αλλά δεν έγινε έτσι. Χάσαμε και αυτό το μωρό…

Μετά από αυτό, ήξερα ότι δεν μπορούσα να περάσω ξανά αυτή την ταλαιπωρία και – για να είμαι απόλυτα ειλικρινής – δεν ήθελα να βιώσω άλλη μία σπαραξικάρδια απώλεια. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε παιδί μέσω παρένθετης εγκυμοσύνης.

Η απόφαση αυτή δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Κανένα ζευγάρι – πιστεύω – δεν το έχει ως προτεραιότητα, ενώ συχνά έρχεται μετά από σκληρές προσπαθειες, απώλειες και δύσκολες καταστάσεις.

Όταν καταφέρνουμε τόσα πολλά ως γυναίκες το να έρχεσαι αντιμέτωπη με τη συνειδητοποίηση ότι δεν μπορείς να κυοφορήσεις το ίδιο σου το παιδί, μπορεί να είναι καταστροφικό για την ψυχολογία, την υγεία και τη σχέση σου με το σύντροφό σου. Έπρεπε, λοιπόν, να συνειδητοποιήσω και να δεχθώ ότι κάποια άλλη γυναίκα θα κυοφορούσε το μωρό μου, ότι θα αγαπούσα το παιδί μου ακόμα κι αν δεν μεγάλωνε στην κοιλιά μου.

 Όταν το ταξίδι της παρένθετης εγκυμοσύνης ξεκίνησε η αγάπη για το παιδί μας και το δέσιμο μεταξύ εμού και του άντρα μου έγιναν μεγαλύτερα. Η σχέση μας με την παρένθετη μητέρα και την οικογένειά της είναι υγιέστατη και… συνεχής. Στέλνουμε φωτογραφίες ο ένας στον άλλο, τα 4 παιδιά της ανυπομονούν να μας γνωρίσουν από κοντά, ανταλλάσουμε ευχές και μας ενημερώνουν πάντα για όλες τις εξελίξεις της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, ήμαστε μαζί με την μητέρα σε κάθε εξέταση και επίσκεψη στον γιατρό.

Δεν περιμέναμε ποτέ ότι η σχέση αυτή θα μας γέμιζε τόσα συναισθήματα και όμορφες εμπειρίες. Το μωράκι μας μεγαλώνει σε μία κοιλίτσα που περιβάλλεται από αγάπη φροντίδα, γέλια και υγιείς σχέσεις.

Η παρένθετη μητέρα που κυοφορεί το μωράκι μου μου έδωσε τη δυνατότητα να ζήσω την εγκυμοσύνη όπως εγώ ποτέ δεν θα καταφέρω. Κι έτσι ανυπομονώ να κρατήσω την κόρη μου στην αγκαλιά μου τον ερχόμενο Αύγουστο κι ας μην την έχω στην κοιλιά μου…».