Γιατί δεν έχουν κλείσει όλα τα σχολεία στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού; Τι απαντούν οι ειδικοί

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες  για το ζήτημα των σχολείων που έκλεισαν αλλά και όσων δεν έκλεισαν λόγω κορονοϊούΟι ειδικοί αναφέρουν ότι το καθ΄υπερβολή κλείσιμο των σχολείων στην Ελλάδα όπως έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε ορισμένες περιοχές είναι ένα μέτρο που έχει βοηθήσει αρκετά στον περιορισμό της διασποράς της νόσου στην κοινότητα καθώς στόχος είναι να καθυστερήσει το κύμα της νόσου όσο περισσότερο ώστε να κορυφωθεί όσο το δυνατόν  αργότερα.

Δεν είναι σκόπιμο να κλείσουν τώρα όλα τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι γίνεται διασπορά του ιού μέσω των σχολικών μονάδων γι’ αυτό και δεν κλείνουν προς το παρόν, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό να γίνει στο μέλλον.Επί του παρόντος, η χώρα έχει διαχειριστεί πολύ καλά τα κρούσματα και τις επαφές τους και για αυτό δεν έχουμε φαινόμενα σαν αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.Οι ειδικοί επιμένουν ότι η συμπτωματολογία του ιού είναι ήπια.

Σε ποιες περιπτώσεις κλείνουν τα σχολεία λόγω κορονοϊού;

Όπως τονίζουν οι ειδικοί τα σχολεία κλείνουν μόνο σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού αλλά και σε περιπτώσεις επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Για παράδειγμα αν ο γονιός ενός μαθητή βρεθεί θετικός τότε το σχολείο κλείνει υποχρεωτικά για απολύμανση, ο μαθητικός πληθυσμός τελεί σε καθεστώς επιτήρησης υγείας και αν υπάρξουν συμπτώματα, όποιος τα εμφανίσει τίθεται σε απομόνωση.

Τι να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι έχετε τα ύποπτα συμπτώματα

Δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός. Ο κορονοϊός δεν είναι πιο βαρύς και πιο δύσκολος από την εποχική γρίπη.Δεν θα πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, αν έχουμε απλά συμπτώματα. Δεν κάνουμε κάτι, μένουμε σπίτι, σε αυτοπεριορισμό.

  • Στο νοσοκομείο πάμε, μόνο μετά από οδηγίες του γιατρού ή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)
  • Αν χρειαστεί να πάμε σε κάποιο νοσοκομείο, πάμε εκεί που θα μας υποδείξουν οι αρμόδιοι φορείς (ΕΟΔΥ)