Γνωρίστε την Πολυτίμη: Μαμά 4 κοριτσιών, αρχιτέκτονα και …οδηγό σε rally!

Στις μέρες μας, τα παραδείγματα δυναμικών ανθρώπων που μένουν πιστοί στα θέλω τους είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Όταν, μάλιστα, αυτά τα παραδείγματα είναι γυναίκες και μαμάδες, τότε αποκτούν έναν ρόλο… προτύπου!

Οι μαμάδες που μπορούν να εργάζονται, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και να ασχολούνται με τα πράγματα που τους αρέσουν είναι εκείνες που όλοι θαυμάζουμε. Μπορεί για κάποιες από εμάς – δεδομένων των συνθηκών – να μην είναι πάντα εύκολο να διαχειριζόμαστε απόλυτα ισορροπημένα τον χρόνο μας, ώστε να τον μοιράζουμε εξίσου σε όσους και όσα αγαπάμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν γίνεται.

Η Πολυτίμη Κυριακοπούλου είναι μια γυναίκα με πολλές ιδιότητες και πολλές ικανότητες. Οδήγησε την πρώτη της μηχανή (μικρού κυβισμού) στα 16 της, ανήκει στις ελάχιστες γυναίκες παγκοσμίως που ασχολούνται με την οδήγηση μοτοσυκλέτας σε rally, έχοντας γνωρίσει πολλές διακρίσεις, μεγαλώνει 4 κόρες, είναι αρχιτέκτονας μηχανικός και μιλά στο Infokids.gr για το πώς έχει καταφέρει τόσα πολλά στα 51 της χρόνια.

H Πολυτίμη Κυριακοπούλου μαζί με τις κόρες της

Πολύτεκνη μαμά, σύζυγος, αρχιτέκτονας, οδηγός σε rally: Πώς μπορεί να συνδυάσει μια γυναίκα όλους αυτούς τους διαφορετικούς ρόλους με επιτυχία; Πώς τα προλαβαίνετε όλα;

Η απάντηση είναι μια και μόνη στην ερώτηση αυτή. Το θέλω πολύ!! Πιστεύω ότι αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί και  να  αφιερώσει χρόνο σε κάτι που του αρέσει, που τον γεμίζει ενέργεια και διάθεση, που του δίνει δύναμη να ξεκινήσει την κάθε επόμενη του μέρα, μπορεί να  συνδυάσει πολλούς ρόλους και μάλιστα με επιτυχία.

Πόσο καιρό λαμβάνετε μέρος σε αγώνες rally; Τι σας οδήγησε στο να ασχοληθείτε με την αγωνιστική οδήγηση; Γιατί διαλέξατε ένα τόσο «ιδιαίτερο» – για τις γυναίκες – χόμπι;

Λαμβάνω μέρος σε αγώνες rally τα τελευταία 9 χρόνια και οι αγώνες πλοήγησης όπως είναι τα rally , με γοήτευσαν από την πρώτη φορά που συμμετείχα. Για τον λόγo αυτό συνέχισα και μέχρι σήμερα. Κάθε επόμενος αγώνας είναι για μένα μια ευχάριστη πρόκληση.

Πώς είναι να είσαι ανάμεσα στις ελάχιστες γυναίκες που ασχολούνται με την αγωνιστική οδήγηση rally; Πώς σας αντιμετωπίζουν οι άντρες οδηγοί και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε εσείς μέχρι να φτάσετε στο σημείο που είστε σήμερα;

Στην Ελλάδα είμαι η μόνη που ασχολείται με την αγωνιστική οδήγηση σε rally  με μοτοσυκλέτα, αλλά και εκτός Ελλάδας οι γυναίκες που συμμετέχουν είναι πολύ λίγες. Οι άντρες οδηγοί με αντιμετωπίζουν πάντα με σεβασμό και εκτίμηση.

Το χόμπι το οποίο επιλέξατε είναι αναμφίβολα επικίνδυνο. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; Έχετε βιώσει κάποιο τρομακτικό ατύχημα;

Σίγουρα ένας αγώνας και μάλιστα με μοτοσυκλέτα είναι αρκετά επικίνδυνος. Οδηγώ πάντα με συγκέντρωση προσπαθώντας να έχω το καλύτερο αποτέλεσμα στο τέλος, αφού ο εαυτός μου είναι και ο μεγαλύτερος μου «αντίπαλος». Η χειρότερή μου ανάμνηση από αγώνα που συμμετείχα, ήταν  πριν 2 χρόνια στο Μαρόκο, που αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τον αγώνα την τρίτη μέρα, έπειτα από μια πτώση που προκάλεσε κάταγμα της κλείδας μου.

Είστε μαμά τεσσάρων κοριτσιών και εργαζόμενη. Πόσο σας στήριξε η οικογένειά σας όλα αυτά τα χρόνια; Είχατε βοήθεια από το σύζυγό σας ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο στην ανατροφή των παιδιών;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι αγωνιστικά με τη μοτοσυκλέτα μου, όταν οι κόρες μου ήταν αρκετά μεγάλες κι έτσι είχα την δυνατότητα να αφιερώνω χρόνο σε αυτό που αγαπώ και μου δίνει δύναμη και με γεμίζει χαρά. Η οικογένειά μου και οι άνθρωποι που με αγαπούν το καταλαβαίνουν κι έτσι από την πρώτη στιγμή με στηρίζουν.

Πόσων ετών ήταν οι κόρες σας όταν ξεκινήσατε την αγωνιστική οδήγηση και πώς αντέδρασαν όταν σας είδαν πρώτη φορά στην πίστα; Πώς καταφέρνατε να είστε δίπλα τους στα διαβάσματα, στις δραστηριότητες, στην καθημερινότητα, ενώ έχετε ένα τέτοιο χόμπι και είστε και εργαζόμενη;

Ήμουν τυχερή. Αν και σίγουρα θα ήταν καλύτερα να είχα γνωρίσει την χαρά των αγώνων νωρίτερα, από την άλλη έχοντας μεγαλώσει τα κορίτσια μου, είχα τον χρόνο να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στη μεγάλη μου αγάπη. Στους αγώνες rally με την μοτοσυκλέτα μου.

Πώς θα αντιδρούσατε εσείς αν κάποια από τις κόρες σας σας έλεγε ότι θέλει να ασχοληθεί και εκείνη με το rally;

Αν ήθελε να ασχοληθεί με αυτό που της αρέσει, θα χαιρόμουν πολύ και θα την στήριζα σε αυτό. Ακόμα περισσότερο αν ήταν αγώνες rally.

Σίγουρα αποτελείτε πρότυπο για τα νέα κορίτσια και απόδειξη ότι οι σημερινές γυναίκες μπορούν να καταφέρουν όλα όσα θελήσουν. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στα έφηβα κορίτσια που ανακαλύπτουν τώρα τον εαυτό και τα ενδιαφέροντά τους;

Να είναι μαχήτριες και δυνατές ώστε να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντούν, γιατί τελικά η ικανοποίηση της δικής μας επιτυχίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν ξεπερνάμε τις ανασφάλειες και τους φόβους μας. Όταν, τελικά, ξεπερνάμε τον εαυτό μας.