Γονείς, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας

Τα μικρά παιδιά κατακλύζονται από συναισθήματα αλλά συχνά δεν έχουν τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσουν όλα όσα νιώθουν. Θυμώνουν, στεναχωριούνται, απογοητεύονται, νευριάζουν, διεκδικούν, χαίρονται, ντρέπονται, φοβούνται. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που,  εξαιτίας του γεγονότος, ότι δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν σωστά αυτό που βιώνουν, εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους με ακατάλληλους τρόπους.

Τι είναι τα συναισθήματα, μαμά;

Είναι μηνύματα που μας πληροφορούν για το τι νιώθουμε, για το πώς είναι ο εσωτερικός μας κόσμος και διευκολύνουν την επικοινωνία μας με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Μάθετε στο παιδί να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του

Ποιος δεν έχει δει ένα παιδί να νευριάζει και να φωνάζει οργισμένο, επειδή ο γονιός δεν του κάνει το χατήρι να του αγοράσει αυτό που θέλει; Ή ποιος δεν έχει συναντήσει ένα παιδί που θέλει να κερδίζει παντού και ξεσπά εναντίον άλλων παιδιών όταν θεωρεί ότι του “κλέβουν” τη νίκη; Αλήθεια, το δικό σας παιδί είναι πάντα πρόθυμο να συνεργαστεί με άλλα παιδιά και να παίξει χωρίς να τσακωθεί;

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αναπόφευκτα αντιμέτωποι οι γονείς αλλά και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με παιδιά προσχολικής κυρίως ηλικίας. Και στο σημείο αυτό είναι που έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της διαχείρισης των συναισθημάτων από πλευράς του παιδιού.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για να μάθουμε στα παιδιά να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους είναι να τους συμβουλεύσουμε να μην τα φοβούνται, αλλά να τα αγκαλιάζουν. Δεν υπάρχουν σωστά ή λάθος συναισθήματα. Η λύπη και η χαρά, ο θυμός και η αγάπη μπορούν να συνυπάρχουν και είναι όλα κομμάτι του εαυτού του παιδιού μας. Όταν το βοηθάμε να καταλάβει τα συναισθήματά του, του δίνουμε τα απαραίτητα εφόδια για να μπορεί να τα διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά.

Πρόκειται για μια σημαντική κατάκτηση, η οποία γίνεται σταδιακά και όχι σε απόλυτο βαθμό, όμως, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει το παιδί να εντάσσεται αρμονικά στο κοινωνικό σύνολο και να συνυπάρχει αρμονικά με τους γύρω του. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε , ότι ο χρόνος και ο βαθμός διαχείρισης των συναισθημάτων διαφέρουν από παιδί σε παιδί και φυσικά  όπως σε κάθε διαδικασία εκπαίδευσης, υπάρχουν και πισωγυρίσματα.

Ζητούμενο, λοιπόν, των γονέων δεν θα πρέπει να είναι να μεγαλώνουν μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά υγιή παιδιά. Παιδιά που εκτός από υψηλή νοημοσύνη θα πρέπει να έχουν κατακτήσει και τη συναισθηματική νοημοσύνη, την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους και να μπορούν να χειρίζονται αποτελεσματικά τόσο τα δικά τους συναισθήματά, όσο και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Ανακαλύπτουμε τον κόσμο των συναισθημάτων με τρόπο διασκεδαστικό

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας προτείνει 3 ευχάριστες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το παιδί σας να μάθει και εν συνεχεία και διαχειριστεί τα συναισθήματά του:

  • Χαρίστε του βιβλία συμπεριφοράς

Οι εικονογραφημένες ιστορίες είναι ένας έξυπνος τρόπος, για να βοηθήσετε τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο των συναισθημάτων. Στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορούν πολλά παραμύθια με κεντρικό τους θέμα τη συμπεριφορά των παιδιών και το πώς θα καταφέρουν να διαχειριστούν σωστά όλα όσα αισθάνονται. Χαρά, λύπη, ζήλεια, απογοήτευση, φόβος, ανταγωνισμός, εγωισμός, παρορμητικότητα είναι μόνο μερικά από τα θέματα των εν λόγω βιβλίων που, με αφορμή μια προσωπική εμπειρία του παιδιού πρωταγωνιστή, συμβάλλουν στη συναισθηματική ανάπτυξη των λιλιπούτειων αναγνωστών. Η δική μας βιβλιοφιλική πρόταση είναι τα τρία βιβλία της σειράς Τα συναισθήματα και η συμπεριφορά μας  και το παιδικό βιβλίο ” Τι σε απασχολεί;” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜεταίχμιοΤρεις καλογραμμένες ιστορίες που αποσκοπούν στο να μάθουν τα παιδιά να διαχειρίζονται τον θυμό τους, να τους διδάξουν την αξία των καλών τρόπων και της ευγένειας απέναντι σε όλους και τη σημασία του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας, όχι μόνο στις αθλητικές αλλά και τις κοινωνικές δραστηριότητες και ένα βιβλίο που ωθεί το παιδί να αποκτήσει την ικανότητα να διαχειριστεί τα συναισθήματά του αυτόνομα.

Μέσω της ανάγνωσης των παραμυθιών τα παιδιά αναγνωρίζουν και κατονομάζουν τα συναισθήματά τους, αντιλαμβάνονται ότι αυτά που νιώθουν και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται έχει άμεσο αντίκτυπο και στους γύρω τους και φυσικά διαπιστώνουν ότι όλοι οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τον μαγικό κόσμο των συναισθημάτων. Στο τέλος κάθε βιβλίου, ως δραστηριότητα, υπάρχει μια εικονογραφημένη ιστορία χωρίς λόγια που δίνει στο παιδί το έναυσμα να διηγηθεί μια προσωπική του εμπειρία σχετική με το συναίσθημα που περιγράφεται στο βιβλίο.

Με την καινοτομία αυτή, ο λιλιπούτειος αναγνώστης “ξεκλειδώνει” τα βιώματά του, μιλά ανοιχτά για αυτά που νιώθει, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του περιγράφοντας τα συναισθήματά του και μπαίνει σε μια διαδικασία να αποκωδικοποιήσει ένα κομμάτι του χαρακτήρα του που μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορεί και να μην είχε σκεφθεί. Έτσι αναπτύσσει την αυτοεκτίμησή του και αναζητά τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων. Μάλιστα, περιλαμβάνονται και οδηγίες για τους γονείς ούτως ώστε να χτίσουν μια διαδραστική επικοινωνία με το παιδί και να θέσουν τις βάσεις για σωστή συναισθηματική νοημοσύνη.

  • Προγραμματίστε μια επίσκεψη στο Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας

Είναι το μοναδικό, διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στα συναισθήματα! Χρησιμοποιεί τις εκθέσεις του, το παιχνίδι και το παραμύθι για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα και να κατανοήσουν τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων. Όλες οι δραστηριότητες του μουσείου βασίζονται στην αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για την εξέλιξή του. Πάρτε τα παιδιά σας από το χέρι, επισκεφθείτε το, περιηγηθείτε στις  διαδραστικές εκθέσεις που ενθαρρύνουν την συναισθηματική ανάπτυξη μέσα από το παιχνίδι, δηλώστε συμμετοχή στα εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους με θέματα που ενθαρρύνουν τη συναισθηματική καλλιέργεια και τη δημιουργική επικοινωνία και δώστε στο παιδί την ευκαιρία να εξερευνήσει τα μυστικά των συναισθημάτων μέσα από το παιχνίδι, τα παραμύθια, το θέατρο, τη σωματική έκφραση, τα εικαστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας

Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41 Φιλοπάππου,

210 92 18 329

  • “Η εξερεύνηση των συναισθημάτων” έχει το δικό της επιτραπέζιο παιχνίδι

Η EQ Games δημιούργησε την “Εξερεύνηση των συναισθημάτων“, ένα ξεχωριστό επιτραπέζιο παιχνίδι με στόχο την εκπαίδευση στις δεξιότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης, η οποία είναι συνδεδεμένη με το επίπεδο ευτυχίας στη ζωή του παιδιού.  Η αφετηρία του παιχνιδιού είναι στην “μπερδεμένη πόλη” και ο στόχος είναι να φτάσει ο παίκτης στην “όμορφη πόλη”. Ο μόνος τρόπος, όμως, για να φτάσει στην όμορφη πόλη, είναι να απαντήσει σωστά σε ερωτήσεις που αφορούν τη συναισθηματική νοημοσύνη. Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο σε συνεργασία με ψυχολόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού, έπειτα από εκτενείς έρευνες και συνεργασία ετών με παιδιά, και είναι κατάλληλο για παιδιά από 6 ετών.