Γυναίκες αναφέρουν αλλαγές στην περίοδό τους μετά το εμβόλιο κατά του Covid-19

Σημαντικός αριθμός γυναικών στις ΗΠΑ αναφέρει αλλαγές στον έμμηνο κύκλο μετά τη λήψη του εμβολίου κατά του COVID-19. Το εμβόλιο για το COVID-19, μια υπόσχεση ελπίδας για περισσότερους ανθρώπους, παρά απαραίτητες δοκιμές από τις οποίες έχει περάσει, συνεχίζει να εμφανίζει κάποιες παρενέργειες. Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή συμπλήρωμα που λαμβάνουν οι άνθρωποι έχει τους κινδύνους ή κάποια παρενέργεια, όμως το εμβόλιο COVID-19 εμφανίζει τελευταία μία που είναι αφορά περισσότερο στις γυναίκες: Ορισμένες γυναίκες, λοιπόν, μετά τον εμβολιασμό, αναφέρουν ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος τους έχει αλλάξει.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος μιας γυναίκας είναι σημαντικός για την υγεία της, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγικής της υγείας. Σύμφωνα με το NBC, ωστόσο, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι τους έχουν αλλάξει μετά τη λήψη του εμβολίου: Έρχονται νωρίτερα, με περισσότερη αιμορραγία και άλλα “ασυνήθιστα” συμπτώματα.

Εξετάζοντας το γιατί συμβαίνει αυτό, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αναφέρουν, ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος κάθε γυναίκας είναι “ελαστικός” και επηρεάζεται από τη φύση και από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες στη ζωή. Μπορεί, δηλαδή, να επηρεαστεί από σωματικό ή ψυχολογικό στρες ή από αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός είναι, άλλωστε, ο σκοπός του: να ανταποκρίνεται και να αλλάζει, ανάλογα με το τι συμβαίνει στο σώμα.

Εάν οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι, λοιπόν, επηρεάζονται από αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να θεωρηθεί ότι ένα εμβόλιο γεμάτο αντισώματα μπορεί να παίξει τον ρόλο του. Αν και αυτό δεν είναι εντελώς απροσδόκητο, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα εξετάζουν αυτήν την παρενέργεια με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων -όχι για να αποθαρρύνουν τις γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο, αλλά για να είναι προετοιμασμένες για οποιεσδήποτε αλλαγές που μπορεί να βιώσουν.

Σύμφωνα με το περιοδικό Health, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εμβολιαστείτε όταν έχετε την περίοδό σας. Το δε CDC και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων τονίζουν πως προς το παρόν δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν ολοκληρωθεί για τα εμβόλια σε σχέση με τους κύκλους της εμμήνου ρύσεως, επομένως αυτό θα μπορούσε να δώσει έναυσμα για τις μελέτες που θα ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον.

Παρόλο που είναι χρήσιμο να μοιραζόμαστε εμπειρίες και ιστορίες σχετικά με τον εμβολιασμό μας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι απαιτούνται ΠΑΝΤΑ ιατρικές μελέτες για να επιβεβαιώνονται οι εικασίες και ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν κίνδυνο για μια γυναίκα και τον έμμηνο κύκλο της.

πηγή: Moms.com