Η 4η Απριλίου είναι αφιερωμένη στα αδέσποτα – Γονείς, μάθετε στα παιδιά να αγαπούν και να φροντίζουν τα ζώα

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:

  • Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
  • Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).
  • Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες μοιάζουν να βελτίωσαν τη στάση τους σε ό,τι αφορά τα ζώα. Η νομοθεσία εξελίχθηκε και η χρηστή κοινωνική συμπεριφορά διαμορφώθηκε ώστε να περιθωριοποιεί αυτόν που κακοποιεί τα ζώα αλλά  έχουμε ακόμα μπροστά μας μακρύ δρόμο να διανύσουμε ώστε η συμεπριφορά μας να συμβαβίσει στα πρότυπα του εξωτερικού. Καθώς κακά τα ψέματα, τα ανεπαρκή προγράμματα εμβολιασμού και στείρωσης αδέσποτων ζώων, καθώς και η γενικότερη έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο ζήτημα των αδέσποτων, συντελούν στην ανακύκλωση του προβλήματος, αλλά και τη δυσφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Εμείς θέλοντας να αναδείξουμε τη τεράστια σημασία της σωστής κοινωνικής αντιμετώπισης του προβλήματος μιλήσαμε με την κα Γιούλη Μαυράκη, εκπρόσωπο του Φιλοζωικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου “Πήγασος”  η οποία μας τόνισε την ανάγκη στείρωσης των ζώων δεσποζόμενων και μη, που αποτελεί μια  υπεύθυνη και ανθρώπινη παρέμβαση στην ομαλή εξέλιξη της ζωής του ζώου σας. Η επέμβαση είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη. Μακροπρόθεσμα είναι ό,τι καλύτερο για όλους στην οικογένεια, αλλά προπάντων για το ίδιο το ζώο. Εξάλλου, στειρώνοντας το ζώο συμβάλλετε τα μέγιστα στην αύξηση των αδέσποτων που ήδη υπάρχουν στους δρόμους. Η στείρωση διευκολύνει τη συμβίωση ανθρώπου και ζώου και καταστέλει την όποια νευρικότητα-επιθετικότητα από πλευράς του ζώου.

Επίσης η κα Μαυράκη εστίασε και στο μείζον ζήτημα του ποιος μπορεί να υιοθετήσει ένα ζώο. Με άλλα λόγια, καλό είναι πριν προχωρήσει κάποιος στην απόκτηση τετράποδου φίλου καλό θα είναι να έχει υπόψιν του ότι οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρεώσεις έναντι στο ζώο (τάισμα, βόλτα, περιποιήση, εκπαίδευση ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι). Ένας από τους κυριότερους λόγους που καταλήγει ο σκύλος ή η γάτα σε καταφύγιο είναι η έλλειψη χρόνου και η σειρά προτεραιοτήτων που βάζει ο καθένας με τελευταίες τις ανάγκες του ζώου. Συχνά, τα παιδιά που πιέζουν τους γονείς τους να πάρουν σκύλο και υπόσχονται πως θα το φροντίζουν αποκλειστικά εκείνα, τελικά τον βαριούνται και ασχολούνται με άλλα πράγματα, οπότε αφήνουν τον σκύλο στους ήδη πιεσμένους γονείς.

Το τρίτο ζήτημα που έθιξε είναι αυτό της σωστής κτηνιατρικής φροντίδας και της ενημέρωσης της οικογένειας. Με άλλα λόγια όταν τα ζώα αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, στειρώνονται και τους παρέχεται η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, δεν αποτελούν κίνδυνο για κανένα μέλος της οικογένειας. Μάλιστα, η κα Μαυράκη τόνισε ότι πολύ συχνά τα ζώα εγκαταλείπονται όταν η οικογένεια πρόκειται να αποκτήσει παιδάκι όπου πλέον το ενδιαφέρον μετακινείται στο νέο μέλος που θεωρητικά αποτελεί “απειλή” για την υγεία της εγκύου και του παιδιού.

Είτε επιλέξετε γάτα ή σκυλάκι για να κάνετε δώρο στα παιδιά που σας ζητούν επίμονα ένα κατοικίδιο, καλό θα είναι να έχετε κατά νου και τους το επισημάνετε ότι δεν πρόκειται για κάποιο άψυχο λούτρινο αρκουδάκι που δεν έχει ανάγκες και απαιτήσεις. Πρέπει να γίνει η απαραίτητη έρευνα, να μάθετε για την στείρωση, για την εκπαίδευση κουταβιού και για τις καθημερινές απαιτήσεις του ζώου πριν καταλήξετε στην αγορά του καθότι είναι κρίμα να το εγκαταλείψετε στο δρόμο ή σε κάποιο καταφύγιο όταν δείτε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο τα φανταστήκατε.