Η διόρθωση γραπτού αυτής της δασκάλας έχει εξοργίσει γονείς και εκπαιδευτικούς – Δείτε τη φωτό

Τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου εισπράττοντας ιδιαιτέρως αρνητικά σχόλια κάνει η διόρθωση μιας δασκάλας ελληνικού σχολείου σε γραπτό μαθητή. Το γραπτό το οποίο διακινήθηκε από την μητέρα του μαθητή αποδεικνύει πώς η δασκάλα αφενός ακυρώνει την προσπάθεια του παιδιού αφετέρου ψέγει την όλη συμπεριφορά του και μάλιστα φροντίζει να κάνει τον απαραίτητο σχολιασμό με κόκκινο στυλό.

Ας δούμε το επίμαχο γραπτό

Ο μαθητής λοιπόν αφού έγραψε την άσκηση που του ανατέθηκε (κλήθηκε να γράψει 3 φορές τις λέξεις “καλοκαίρι” και “φθινόπωρο”, που έκανε λάθος είτε στην αντιγραφή είτε στην ορθογραφία) η δασκάλα δεν έμεινε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του και διόρθωσε το γραπτό με κόκκινο στυλό σημειώνοντας τις εξής παρατηρήσεις: “Θα ήταν καλύτερα να μην την έκανες. Προσβάλλεις τον εαυτό σου και εμένα. Ξέρουμε ότι μπορείς να γράφεις σωστά και με ωραία γράμματα.  Άλλωστε είχες 3 ημέρες“.

Η απάντηση και ο τρόπος της δασκάλας εξόργισαν όσους γονείς αλλά και όσους εκπαιδευτικούς είδαν τη φωτογραφία του γραπτού καθώς θεωρούν ότι η εκπαιδευτικός σε καμία περίπτωση δεν αντιμετώπισε το μαθητή με επιείκεια και ενσυναίσθηση αλλά αντιθέτως τον κατακεραύνωσε και του “έκοψε τα φτερά” της προσπάθειας.  Άλλωστε θα μπορούσε να κάνεις τις όποιες παρατηρήσεις με εύσχημο τρόπο χωρίς να προσβάλει το μαθητή.

Δάσκαλοι μην χρησιμοποιείτε κόκκινο στυλό όταν διορθώνετε γραπτά

Πέραν των επισημάνσεων της δασκάλας, ιδιαίτερος λόγος γίνεται και για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί κόκκινο στυλό. Τα τελευταία χρόνια παιδαγωγικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το  “το κόκκινο στυλό είναι αντιπαιδαγωγικό” καθώς πρόκειται για μια πρακτική που δημιουργεί στο μαθητή άγχος επίδοσης. Μάλιστα, προτείνεται η λύση του πράσινου ή μαύρου στυλό για τη διόρθωση καθώς είναι λιγότερο έντονα και αρνητικά χρώματα.