Η επιτυχημένη συγγραφέας, Ελένη Ανδρεάδη, μιλά στο Infokids.gr για το νέο βιβλίο της σειράς “Γίνε πράκτορας του πλανήτη”

Η αγαπημένη σειρά παιδικών βιβλίων των εκδόσεων Μεταίχμιο “Γίνε πράκτορας του πλανήτη” που υπογράφει η βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου, συγγραφέας Ελένη Ανδρέαδη, επέστρεψε με νέες περιπέτειες που θα λατρέψουν οι λιλιπούτειοι βιβλιόφιλοι.

Το τέταρτο βιβλίο της σειράς, «Πιράνχας στη Στεριά» , βρίσκεται ήδη στα ράφια των βιβλιοπωλείων και οι Πράκτορες του Πλανήτη ζητούν και πάλι την πολύτιμη βοήθεια του μικρού αναγνώστη και όλοι μαζί αναλαμβάνουν δράση.

Τι δουλειά έχει ένας μικρός αναγνώστης μ’ έναν ρινόκερο, δύο ουρακοτάγκους και πολλά πεινασμένα πιράνχας; Απολύτως καμία αν δε δεχτεί την άκρως απόρρητη αποστολή να σταματήσει τον υπερκακό Ιβάν φον Βαμπάουερ και την κόρη του Νέρα απ’ το να καταστρέψουν τον πλανήτη σε 24 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει παρά να εκσφενδονίσει το βιβλίο «Πιράνχας στη Στεριά» μακριά, ψηλά, στο σύμπαν! Μέσα από μια τρελή περιπέτεια γεμάτη χιούμορ και ευρηματικούς διαλόγους, το παιδί θα μάθει ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που τα ζώα του πλανήτη και η βιοποικιλότητα απειλούνται. 

Το Infokids.gr μίλησε με την συγγραφέα Ελένη Ανδρεάδη και έμαθε όλα όσα θέλουν οι φανατικοί αναγνώστες της σειράς για το νέο παιδικό βιβλίο που αξίζει να κοσμεί κάθε παιδική βιβλιοθήκη.  Τα έξυπνα οικολογικά μηνύματα, η άμεση γραφή και το χιούμορ είναι τα τρία… υπερόπλα της συγγραφέως, ενώ η μοντέρνα εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου, που ενθουσιάζει τα παιδιά, το καθιστούν ιδανικό δώρο για κάθε παιδί που αγαπά τα βιβλία!

Μετά το πρώτο σας επιτυχημένο βιβλίο «Γίνε πράκτορας του Πλανήτη», ήρθε «Η εκδίκηση του Πουφ», μετά εμφανίστηκαν “Τα τέρατα των ωκεανών” και τώρα στο τέταρτο βιβλίο έρχονται «Πιράνχας στη Στεριά». Τι πραγματεύεται το νέο σας βιβλίο; Ποια αποστολή θα κληθεί να φέρει εις πέρας η επίλεκτη πρακτορική ομάδα;

Σε αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης έχει ως αποστολή να σταματήσει την ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Ο υπερκακός Ιβαν Φον Βαμπάουερ, μαζί με την κόρη του Νέρα, αρπάζει όλα τα ζώα σε μια Κιβωτο καταστροφής. Ο αναγνώστης και οι ήρωες του βιβλίου θα ταξιδέψουν από τις ζούγκλες της Μαλαισίας μέχρι τους υγροτόπους στα σύνορα Αμερικής Καναδάς και μέχρι την Ανταρκτική, προσπαθώντας να τους σταματήσουν. Βέβαια σύντομα θα καταλάβουν πως τα ζώα κινδυνεύουν τελικά από τον άνθρωπο και όχι τον Ιβαν, και την έκτη εξαφάνιση των ειδών του πλανήτη που έχουμε οι ίδιοι προκαλέσει. Έχουμε χάσει 60% των ζώων τα τελευταία 50 χρόνια. Μιλάμε για την μεγαλύτερη εξαφάνιση από την εποχή των δεινόσαυρων, και την πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη που οφείλεται μαζική εξαφάνιση ειδών από ένα είδος, απο τον άνθρωπο.

Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας των βιβλίων σας που έχουν κερδίσει την προσοχή αλλά και το αναγνωστικό ενδιαφέρον των λιλιπούτειων αναγνωστών;

Προσπαθώ να προσεγγίσω τα θέματα με χιούμορ, αυτοσαρκασμό, μπόλικη αισιοδοξία και πολύ περιπέτεια. Νομίζω οτι κλειδί στην σειρά είναι η τοποθέτηση του αναγνώστη στην θέση του πρωταγωνιστή, η χρήση του δευτέρου προσώπου στον λόγο, όπως και η πολύ ευφάνταστη εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου.

Η εικονογράφηση των βιβλίων σας είναι ξεχωριστή και κερδίζει τον αναγνώστη από το πρώτο σκίτσο. Πόσο σημαντική είναι η εικονογράφηση στο παιδικό βιβλίο;

Απο την πρώτη στιγμή είχαμε φοβερή σύμπνοια με τον Στέφανο και αισθάνομαι πολύ τυχερή που είναι τόσο στενός συνεργάτης και συνδημιουργός. Η αφετηρία πιστεύω σε κάθε βιβλίο είναι η ιστορία. Ο λόγος και η εικονογράφηση δίνουν σάρκα και οστά στην ιστορία. Μια καλή εικονογράφηση μεταξύ άλλων προχωράει την ιστορία, προσθέτει στην πλοκή, κάνει τους αναγνώστες να καταλάβουν καλύτερα τους χαρακτήρες… Λόγος και εικονογράφηση δημιουργούν την μαγεία ενός βιβλίου μαζί, και άρα είναι και τα δύο σημαντικά.

Έχετε σκεφθεί το ενδεχόμενο να αναβιώσουν σε μια θεατρική σκηνή οι περιπέτειες των “Πρακτόρων του Πλανήτη”;

Ναι, το έχω σκεφτεί πολύ. Εύχομαι στο μέλλον οτι θα γίνει.

Ποιος είναι ο στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πράκτορες του Πλανήτη» και πόσους «πράκτορες» έχετε εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα; Ποιες είναι οι αποστολές τους και τι επιδιώκετε να τους μάθετε;

Ο στόχος μας απο το 2009 είναι να υλοποιήσουμε τα βιωματικά προγράμματα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με όσο περισσότερα παιδιά μπορούμε σε όλη την χώρα. Κάθε χρόνο προσεγγίζουμε με το υλικό μας 10,000 παιδιά. Έχουμε πολλές αποστολές, όπως αποκαλούμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα, σε σχέση με τα απορρίματα, με το δάσος, με το πλαστικό, με την ενέργεια και με την θάλασσα. Όπως και οι αναγνώστες των βιβλίων, τα παιδιά γίνονται μυστικοί πράκτορες για να σώσουν τον πλανήτη και λαμβάνουν οδηγίες απο την Περιβαλλοντοπόλ που τους βοηθούν στην επίλυση της αποστολής στο σχολικό περιβάλλον.

Τι χρειάζεται να κάνει ένας εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται να λάβει μέρος η τάξη του στα σχολικά προγράμματα της οργάνωσης;

Αρκεί απλά να επικοινωνήσει μαζί μας στο info@planetagents.org. Περιμένουμε με χαρά την επικοινωνία!

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του παιδικού βιβλίου “Πιράνχας στη στεριά”

Το παιδί μπορεί να διαβάσει τις πρώτες σελίδες του βιβλίου «Πιράνχας στη Στεριά» πατώντας εδώ.

Bonus: Κρυμμένος μέσα στο βιβλίο είναι ένας μυστικός φάκελος με έξτρα αποστολές για πρακτορική εξάσκηση.