“Η κόρη μου είναι 6 ετών και γκρινιάζει διαρκώς επειδή δεν κοιμάται καλά. Τι να κάνω;”

«Η κόρη μου, η Δανάη, είναι 6 ετών. Ο ύπνος της είναι το μεγαλύτερο θέμα της από την ώρα που γεννήθηκε. Κοιμάται όταν ξαπλώσει, αλλά σηκώνεται πολύ νωρίς, είτε 4 είτε 5 είτε 6 το πρωί. Τον μεσημεριανό ύπνο τον έκοψε οριστικά στα 2 και ώς τότε μισοκοιμόταν με δική μας επιμονή.

Σε επίσκεψη μας σε παιδοψυχίατρο πριν 2 χρόνια, η απάντηση ήταν ότι κάποια παιδιά λειτουργούν έτσι και ότι η Δανάη δεν έχει κάτι. Τώρα πια στα 6 συνεχίζει να έχει όλη μέρα γκρίνια, ένταση και δυσκολία στη συνεργασία. Όταν μια φορά στο εξάμηνο τύχει να κοιμηθεί λίγο παραπάνω, την αμέσως επόμενη μέρα ηρεμεί αρκετά. Όμως ξανά τα ίδια μετά.

Με δραστηριότητες ή χωρίς, η κούραση της είναι ίδια. Έχουμε κάνει δηλαδή διάφορα πειράματα για να το λύσουμε. Υπάρχει κάποια λύση;» 

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Από τη στιγμή που η ποιότητα του ύπνου του παιδιού επηρεάζει την διάθεση του καλό θα  είναι να διερευνήσουμε αν και η απόδοσή του μέσα στην καθημερινότητα είναι ικανοποιητική ή αν εμφανίζονται διαρκώς σημάδια κόπωσης. Είναι ευερέθιστο; Είναι υπερκινητικό; Ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του;

Αφού έχετε δοκιμάσει πολλά, σκεφτείτε αν έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα του παιδιού. Μήπως κάποιο γεγονός το έχει επηρεάσει βαθιά; Μήπως κάποια αλλαγή (σχολείο, σπίτι, δωμάτιο) το κάνει να μην θέλει να κοιμάται; Μήπως για κάποιον λόγο φοβάται να κοιμηθεί; Αναζητήστε αν κάτι έχει τρομάξει ή φοβίσει το παιδί, ακόμα και από τη βρεφική του ηλικία.

Αν και πάλι δεν μπορείτε να βρείτε κάποια απάντηση, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε και πάλι κάποιον ειδικό.

Για πιο ήρεμη καθημερινότητα, πάντως, προσπαθήστε όσο γίνεται να αποφεύγετε τις εντάσεις στην οικογένεια, διαβάστε βιβλία μαζί, ακούστε μουσική και κάντε πράγματα που ευχαριστούν και εσάς και το παιδί.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com