Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό "Η μεγάλη μου κόρη δημιουργεί συνέχεια προβλήματα, τι να κάνω;"

"Η μεγάλη μου κόρη δημιουργεί συνέχεια προβλήματα, τι να κάνω;"

«Είμαι μητέρα 2 παιδιών, της Μελίτας 9 ετών και την Μαρίας 10 ετών. Με την Μελίτα δεν έχω κανένα θέμα, όλα είναι πολύ καλά. Με την Μαρία όμως είμαι σε απόγνωση. Είναι πολύ πεισματάρα, δεν ακούει κανέναν, φωνάζει, βρίζει, δεν τρώει, και γενικά δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω…».

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος

Το παιδί συνήθως μέσα από την επιθετικότητα, εκφράζει την δυσαρέσκεια σε κάτι που το ενοχλεί, είτε πρόκειται για μια κατάσταση, είτε για μια συνθήκη. Άλλοτε πάλι διεκδικεί με λανθάνον τρόπο κάτι που επιθυμεί, θεωρώντας ότι θα το πετύχει μέσα από την επίθεση. Μπορεί, μάλιστα, να αναπαράγει «μοτίβα» συμπεριφοράς που έχει δει μέσα στην οικογένεια ή τον κοινωνικό περίγυρο.

Εδώ οι γονείς μπαίνουν στην «παγίδα» να αντιδράσουν έντονα, με φωνές ή επιπλήττοντας το  ή βάζοντας το  παιδί τιμωρία. Συχνά συγκρίνουν συμπεριφορές που αφορούν τα αδέλφια τους ή άλλους συνομηλίκους. Παρατηρείται να μην μπορούν να κρατήσουν μια σταθερή συμπεριφορά, απέναντι στο παιδί,  άλλοτε να είναι επιεικείς μαζί του και άλλοτε αυστηροί.  Πολλές φορές αισθάνονται «ανήμποροι» να χειριστούν την κατάσταση, άλλοτε πάλι νιώθουν ότι το παιδί μέσα από αυτό τον τρόπο τους «τιμωρεί», μπαίνουν σε ενοχές, κατηγορούν τον εαυτό τους.

Αυτό που χρειάζεται είναι να επικοινωνούν ανοιχτά με το παιδί τους συζητώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε μια τέτοια αντίδραση. Να βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει τα συναισθήματα του κυρίως συναισθήματα που έχουν να κάνουν με τον θυμό, την απόγνωση, την στεναχώρια και την λύπη.

Να παρατηρούν ποτέ συμβαίνει αυτή η συμπεριφορά, να διερευνούν την αιτία και να  αποφεύγουν να κρίνουν εκ του αποτελέσματος. Να βοηθήσουν το παιδί να αποκτήσει αυτοέλεγχο, εκπαιδεύοντας το να βάζει όρια. Να μάθει να επαναπροσδιορίζει την κατάσταση βρίσκοντας λύση μέσα από το διάλογο και την συζήτηση.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.