Και στις ΗΠΑ παιδιά με τη σπάνια φλεγμονώδη νόσο που μπορεί να συνδέεται με κορωνοϊό

Τα περίεργα συμπτώματα σε παιδιά που πιθανώς να συνδέονται με κορωνοϊό, τα οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε Αγγλία, Ιταλία και Αυστραλία, επεκτείνονται και στις Η.Π.Α. όπου, σύμφωνα με τα τελευταία νέα, τρία παιδιά που μολύνθηκαν από κορωνοϊό λαμβάνουν αυτή τη στιγμή θεραπεία για τη σπάνια φλεγμονώδη νόσο.

Και τα τρία αυτά παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών έως 8 ετών, λαμβάνουν θεραπεία στο Columbia University Medical Center της Νέας Υόρκης και όλα εμφανίζουν πυρετό και φλεγμονή στην καρδιά και την εντερική χώρα.

Σύμφωνα με τον παιδιατρικό ρευματολόγο και ανοσολόγο Dr. Mark Gorelik «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε απολύτως αρχικό στάδιο και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό». Ο ίδιος κλήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί τα παιδιά αυτά από τη νόσο Kawasaki, ο οποία προκαλείται από κάποιο παθογόνο και προκαλεί σοβαρή φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς.

Σε αντίθεση με τους Ιταλούς και Βρετανούς γιατρούς, ο Gorelik εκτιμά ότι δεν πρόκειται για νόσο Kawasaki, αλλά για μια παρόμοια νόσο που προκαλείται όπως και αυτή από έναν μολυσματικό παράγοντα που προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Gorelik εκτιμά ότι σε κάποια παιδιά η ασθένεια παρουσιάζεται σε δύο φάσεις: μια αρχική μόλυνση και μια δευτερογενής αντίδραση του ανοσοποιητικού που εμφανίζεται μερικές εβδομάδες αργότερα: «Φαίνεται ότι μία με δύο εβδομάδες αργότερα ίσως το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με έναν πολύ αποδιοργανωμένο τρόπο».

Ο ομάδα στο Columbia που έχει διεξάγει κάποιες προκαταρκτικές έρευνες διαπίστωσε, ότι τουλάχιστον δύο από τα παιδιά έχουν ένα γονίδιο το οποίο ενδεχομένως να αλλοιώνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού τους.

Αυτή τη στιγμή, από τα τρία παιδιά, ένα είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ένα νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και το τρίτο έχει πάρει εξιτήριο.

Ο Γκόρελικ επεσήμανε, πάντως, ότι η εξέλιξη της νόσου μοιάζει με αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό κάποιων ενηλίκων που προσβάλλονται από την covid-19, δηλαδή αρχικά αρρωσταίνουν, έπειτα αρχίζουν να αναρρώνουν και τέλος εμφανίζουν μια δευτερογενή αντίδραση του ανοσοποιητικού τους.

Πηγή: dailymail.co.uk