Κέικ με αχλάδια, καρύδια και σταφίδες

Κέικ με αχλάδια, καρύδια και σταφίδες

Τα κέικ είναι το κατεξοχήν μαμαδίστικο γλυκό που όλα τα παιδιά απολαμβάνουν στην παιδική τους ηλικία. Με άπειρους γευστικούς συνδυασμούς, με γέμιση ή χωρίς, αποτελούν το νούμερο ένα γλυκό που φτιάχνουν οι μαμάδες όταν τα παιδιά έχουν όρεξη για λίγη ζάχαρη. Ιδανικό και για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.

Σήμερα, επιλέγουμε να του δώσουμε γεύση και άρωμα αχλαδιού καθώς και την πολύτιμη ενέργεια που προσφέρουν οι ξηροί καρποί!

Ξέρετε πόσο θρεπτικά είναι τα αχλάδια;

Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα το, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας. Ανάμεσα στις πολλές ποικιλίες των αχλαδιών, το κινέζικο αχλάδι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία, όμως και οι άλλες ποικιλίες είναι πολύ ωφέλιμες.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Επίσης, είναι πλούσια σε χαλκό, φωσφόρο και κάλιο και σε μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο και έχουν λίγες θερμίδες.

Δοκιμάστε το!

Υλικά

155 γραμμάρια ψιλή ζάχαρη
150 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
225 γραμμάρια απλό αλεύρι
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
125 γραμμάριαγιαούρτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
500 γραμμάρια αχλάδια, ξεφλουδισμένα, χωρίς τα κουκούτσια τους, χοντροκομμένα
55 γραμμάρια καρύδια, ψιλοκομμένα
65 γραμμάρια σταφίδες
1 κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο κλπ)
2 κουταλιές της σούπας μέλι

 

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα. Στρώστε της στη βάση αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Με το μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε ένα μπολ μετρίου μεγέθους μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε τα αυγά, ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε στο μείγμα το αλεύρι και το baking powder κοσκινισμένα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ομοίως με το γιαούρτι και τη μαγειρική σόδα.

Προσθέστε στο μείγμα σας τα αχλάδια, τα καρύδια, τις σταφίδες και τα ανάμεικτα μπαχαρικά και ανακατέψτε πολύ καλά. Με ένα κουτάλι χύστε το μείγμα σας στην έτοιμη φόρμα και λειάνετε την επιφάνεια. Κάντε με το κουτάλι μια μικρή τρύπα στο κέντρο. Ψήστε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Στο μεταξύ μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά σε μια μικρή κατσαρόλα το κονιάκ με το μέλι, ανακατεύοντας, για περίπου 2 λεπτά μέχρι το μέλι να λιώσει. Με ένα ξύλινο καλαμάκι κάντε τρύπες Αφήστε το να κρυώσει. Ξεφορμάρετε, κόψτε σε φέτες και σερβίρετε.

Ροή Ειδήσεων