Κι όμως υπάρχει! Γνωρίστε το πρώτο μουσείο στο κόσμο που είναι αφιερωμένο στο ανθρώπινο σώμα

Το ανθρώπινο σώμα είναι ο πιο περίπλοκος και μοναδικός οργανισμός στο κόσμο. Κάθε πτυχή του σώματος, μέχρι το πιο μικροσκοπικό κύτταρο, αποκαλύπτει ότι είναι φτιαγμένο με φοβερό και θαυμάσιο τρόπο.

Τα παιδιά θέλουν να μάθουν πώς λειτουργεί το σώμα τους. Έχουν περιέργεια για τα διάφορα όργανα που το αποτελούν, για τους μηχανισμούς και τα συστήματά του. Δεν θα ήταν υπέροχο να μπορούσαν να δουν από κοντά βήμα βήμα τις λειτουργίες του σώματος και να βρουν απάντήσεις σε όλα τους τα ερωτήματα;

Μία επίσκεψη στο Μουσείο Ανθρώπινου Σώματος «Corpus Museum for Ηuman Βody» που βρίσκεται στην Ολλανδία, είναι ό,τι ακριβώς ψάχνετε. Το κτίριο του μουσείου είναι ένα τεράστιο καθιστό σώμα, ύψους 35 μέτρων, φτιαγμένο από γυαλί, ενώ το εσωτερικό του είναι ένα ακριβές αντίγραφο του ανθρώπινου οργανισμού. Η περιήγηση του επισκέπτη είναι ένα επιμορφωτικό ταξίδι στην ανθρώπινη ανατομία, αφού κάθε αίθουσα αντιστοιχεί σε ένα σημείο του σώματος. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να περπατήσουν μέσα στην ανθρώπινη καρδιά, να κάνουν βόλτα στη στοματική κοιλότητα και να δουν τα μαλλιά του ανθρώπου να μακραίνουν.

Αφετηρία είναι τα πόδια, από όπου ξεκινάει η εντυπωσιακή περιήγηση μέσα στο Μουσείο, ενώ η διαδρομή συνεχίζεται προς το επάνω μέρος του σώματος, καταλήγοντας στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Η ξενάγηση από ειδικούς επιστήμονες διαρκεί περίπου 55 λεπτά και εξηγεί από τις βασικές λειτουργίες κάθε οργάνου, μέχρι τις πιο περίπλοκες απορίες , όπως τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χασμουριόμαστε και πως αντιδρούν τα ζωτικά μας όργανα στη λήψη διαφορετικών ειδών τροφής.

Οι πληροφορίες αυτές θα έμοιαζαν με βαρετό μάθημα ανθρωπολογίας, αν ακούγονταν σε μια σχολική αίθουσα. Όταν όμως περπατά κανείς μέσα στο μουσείο ανθρώπινου σώματος, μαθαίνει διασκεδάζοντας.

Σε κάθε αίθουσα υπάρχουν ηχεία από τα οποία ακούγεται ο «ήχος» του κάθε ζωτικού οργάνου. Μετά την ξενάγηση, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο διαδραστικό τμήμα με τις Ιατρικές πληροφορίες, για να ολοκληρώσει το μάθημα ανθρωπολογίας. Τέλος, στο μουσείο υπάρχει κατάστημα, από όπου μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί ευφάνταστα αντικείμενα, ομοιώματα των ανθρώπινων ζωτικών οργάνων, βιβλία και φωτογραφίες