Ξέρετε πώς ήταν ως παιδιά ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης και η Κατίνα Παξινού; Ανακαλύψτε την άγνωστη ζωή σπουδαίων Ελλήνων

«Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια»

Τούτα τα λόγια επέλεξε μεταξύ άλλων να πει ο Γιώργος Σεφέρης στην ομιλία του κατά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963 και αυτά μου ήρθαν στο μυαλό έχοντας διαβάσει παρέα με τα παιδιά μου τα  πρώτα βιβλία της σειράς των εκδόσεων Μεταίχμιο «Οι Μεγάλοι μικροί» που έγραψε η αγαπημένη μας Αγγελική Δαρλάση και αποτελούν δίχως υπερβολή λογοτεχνικά διαμαντάκια για όλες τις ηλικίες αναγνωστών.

Εξέχουσες προσωπικότητες Ελλήνων μας συστήνονται μέσα από τις ιστορίες της παιδικής τους ηλικίας

Η συγγραφέας, ξεφεύγοντας από την πεπατημένη που θέλει τα παιδικά βιβλία να παρουσιάζουν στα παιδιά τα κατορθώματα, την ηρωική δράση και το ανεκτίμητο έργο σπουδαίων Ελλήνων, έκανε την ανατροπή, δημιουργώντας μια σειρά βιβλίων που παρουσιάζει εμβληματικές προσωπικότητες ιδωμένες μέσα από τα παιδικά τους βιώματα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους.

Το ευρηματικό της εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς κατάφερε να γράψει δυο υπέροχα, μοναδικά στο είδος τους βιβλία, που αποτελούν ένα κράμα λογοτεχνίας και εγκυκλοπαίδειας. Κάθε πρόσωπο που παρουσιάζεται έχει αποδοθεί με τέτοια θεατρικότητα και επιμέλεια που σε παρακινεί να ασχοληθείς ακόμα περισσότερο με τη δράση του και να αντιληφθείς πώς κατάφερε να εξελιχθεί από παιδάκι σε έναν ένδοξο ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ή σε μια φιγούρα που η δράση της καθόρισε στην πορεία το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Για να (ξανα)δούμε τους Μεγάλους με μάτια… μικρά!

Τα βιβλία αυτά εκτός από γνώσεων αποτελούν ταυτόχρονα αναγνώσματα ενσυναίσθησης των παιδιών. Διαβάζοντας τις καλογραμμένες ιστορίες τους θα καταλάβουν ότι όλα αυτά τα πρόσωπα, που σήμερα θαυμάζουμε και μνημονεύουμε για όλα όσα προσέφεραν στον τόπο μας από το μετερίζι που κλήθηκαν να υπηρετήσουν, δεν είχαν πάντα μια ζωή στρωμένη με ροδοπέταλα και η τύχη δεν τους ευνόησε για πολλούς λόγους.

Έκλεισαν το μάτι στις δυσκολίες και τα εμπόδια, στηρίχθηκαν στο ταλέντο και το χάρισμα που τους δόθηκε και κατάφεραν να γίνουν σπουδαίοι και πρότυπα προς μίμηση.

Ιστορίες για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί αντιμετώπισαν δυσκολίες αλλά δεν το έβαλαν κάτω

Η ζωή και τα όσα αντιμετώπισαν μέχρι τη στιγμή της καταξίωσής τους σε πολλές περιπτώσεις προσωπικοτήτων είναι κόντρα ρόλος και αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν μπορεί να επισκιάσει το άστρο σου. Η δράση τους αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τα παιδιά ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να το πιστέψουν, και να μην αποδεχθούν μοιραλατρικά την όποια “ταμπέλα” – χαρακτηρισμό τους αποδώσουν, γιατί κανείς δεν ξέρει τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας παρά μονάχα εμείς οι ίδιοι.

Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι αγωνιστές του 1821

Το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι το «Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι αγωνιστές του 1821» που αποτελεί ένα από τα βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στις σελίδες του ξεδιπλώνονται οι άγνωστες ιστορίες 5 ετερόκλητων παιδιών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον επαναστατικό αγώνα και σήμερα αποτελούν τους τιμημένους ήρωές μας.

Τι συμβαίνει όταν ο Θοδωρής κατεβαίνει με το γαϊδουράκι του από το βουνό, όπου κρύβεται με την οικογένειά του, για να πουλήσει ξύλα στην Τριπολιτσά, κι εκείνο λερώνει με λάσπες έναν Τούρκο; Όταν η Λασκαρίνα κλέβει μια βάρκα και ξανοίγεται στη θάλασσα για να κερδίσει ένα στοίχημα; Όταν ο Γιώργης χάνει ένα πρόβατο από το κοπάδι που βοσκάει; Όταν ο Κωνσταντής παίρνει μια δύσκολη απόφαση κρυφά από τη μητέρα του; Ή όταν η Μαντώ κρύβεται σε μια ντουλάπα για να κρυφακούσει μια πολιτική συζήτηση;

Τα παιδικά χρόνια των πρωτεργατών της Ελληνικής Επανάστασης

Θα διαβάσετε τα παιδικά χρόνια, τις κακουχίες, το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και τα όνειρα που αποτέλεσαν κινητήριο δύναμη ώστε ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Γιώργης Καραϊσκάκης, ο Κωνσταντής Κανάρης και η Μαντώ Μαυρογένους να εξελιχθούν σε οπλαρχηγούς και καπετάνισσες που πρωτοστάτησαν στην εθνική προσπάθεια αποτίναξης του τουρκικού ζυγού.

Κι όμως, διαβάζοντας τα βιώματά τους, συνειδητοποιήσαμε πως όλα όσα έκαναν μετέπειτα είχαν την αφορμή τους σε αυτά. Το παρελθόν τους με ένα μοναδικό τρόπο αποτέλεσε συνδετικό κρίκο για τα ηρωικά πεπραγμένα τους, και όλα αυτά αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι τα παιδικά μας χρόνια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή μας.

Αυτά τα παιδιά είχαν ένα κοινό σημείο που δεν θα το μαθαίναμε αν δεν είχαμε διαβάσει το βιβλίο. Όλα ορφάνεψαν από πατέρα. Εξαίρεση η Μαντώ, που αφοσιώθηκε στον αγώνα από τη βαθιά της αγάπη για την πατρίδα, καθώς δεν άντεχε να την βλέπει να καταδυναστεύεται από τους Τούρκους και λαχταρούσε διακαώς την ελευθερία και την ανεξαρτησία από την τουρκική σκλαβιά.

Η απώλεια της πατρικής φιγούρας τους σημάδεψε βαθιά, καθώς κλήθηκαν από μικρά να αναλάβουν τα ηνία της οικογένειάς τους και να γίνουν στήριγμα σε μητέρα και αδέρφια. Μοιραία και σχεδόν αναπόδραστα ανέλαβαν να υπηρετήσουν ακριβώς τον ίδιο ρόλο και στην Επανάσταση. Να ορθώσουν ανάστημα, να καθοδηγήσουν την Επανάσταση και να εκπληρώσουν για ακόμα μια φορά τα πατρικά τους καθήκοντα, αυτή τη φορά για χάρη της Πατρίδας.

Η μοίρα της ορφάνιας τους σκληραγώγησε και τους όπλισε να πολεμήσουν με όλο τους το σθένος για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της σκλαβωμένης πατρίδας. Στο τέλος της ιστορίας κάθε προσώπου υπάρχει ένα χρονολόγιο που περιγράφει τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του καθώς και τη δράση του κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, ώστε το παιδί να γνωρίσει και την ενήλικη δράση του.

Ο πλούτος των ιστοριών συμπληρώνεται από την ιδιότυπη εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου που μέσα από τα μοντέρνας αισθητικής σκίτσα της καταφέρνει να αναβιώσει τις εικόνες και την ατμόσφαιρα της περιόδου της Επανάστασης με μια σύγχρονη οπτική.

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου πατώντας εδώ

Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι καλλιτέχνες

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Οι Μεγάλοι…μικροί, Οι Καλλιτέχνες»  μας συστήνει την άγνωστη παιδική ηλικία 8 κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στα πολιτιστικά δρώμενα και αποτελούν εμβληματικές φυσιογνωμίες στον χώρο της Τέχνης που υπηρέτησαν.

Στις σελίδες του, ο μικρός αναγνώστης θα έρθει σε επαφή με σπουδαία ονόματα που σε πολλές περιπτώσεις μάλλον θα τα ακούσει για πρώτη φορά, καθώς αν και έχουν αξιοζήλευτη καλλιτεχνική προσφορά, εντούτοις απουσιάζουν από τα σχολικά βιβλία και ο τομέας δράσης τους δεν είναι άμεσα προσβάσιμος σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Οι ιστορίες όμως που θα διαβάσει το παιδί στο βιβλίο θα αποτελέσουν ένα κίνητρο για τους ανακαλύψει και να αναζητήσει να δει έργα, φωτογραφίες, θεατρικές παραστάσεις, χορογραφίες  και γλυπτά τους που άφησαν εποχή και μνημονεύονται για το καλλιτεχνικό τους ιδεώδες μέχρι και σήμερα.

Ποιο είναι το «πετρωμένο» του Γιαννούλη και γιατί οι γονείς του εναντιώνονται σ’ αυτό; Πώς η προφητεία μιας τσιγγάνας και μια άρια επηρεάζουν τη μικρή Κατίνα, που όλοι τη θεωρούν ατίθαση; Τι ρόλο παίζει η μοναξιά στο να κάνει φίλους ο Κάρολος, όταν πηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο, και μάλιστα εσώκλειστος, στα δώδεκά του χρόνια; Γιατί ο Γιάννης δεν είναι καλός μαθητής και βαριέται τόσο τα μαθήματα; Μήπως είχε δίκιο εκείνη η δασκάλα που τον είχε πει καθυστερημένο; Γιατί η Βάσω δεν είναι καλό κορίτσι κι αποφασίζει να μη ζωγραφίσει κίτρινο τον ήλιο; Πόσο κινδυνεύει η Ζουζού να την ξανακλείσουν στον «γυάλινο πύργο» της; Πώς μια εκδρομή στην Πάρνηθα κι ένα «μαγικό κουτί» θα επηρεάσουν την απόφαση του Κώστα να επιστρέψει στο χωριό του; Και τι είναι αυτό που στοιχειώνει τα βράδια του μικρού Θόδωρου;

Μέσα από αυτά τα συναρπαστικά στιγμιότυπα ζωής τα παιδιά θα γνωρίσουν τον αξεπέραστο γλύπτη  Γιαννούλη Χαλεπά, την κορυφαία ηθοποιό Κατίνα Παξινού, μοναδική Ελληνίδα που κέρδισε Όσκαρ ερμηνείας και διακρινόταν για το αξεπέραστο υποκριτικό της ταλέντο, τον θεατράνθρωπο Κάρολο Κουν που καθόρισε την πορεία του ελληνικού θεάτρου σκηνοθετώντας παραστάσεις που έχουν αφήσει εποχή, τη σπουδαία χαράκτρια Βάσω Κατράκη που πρωτοστάτησε στους κοινωνικούς αγώνες, τον ζωγράφο και σκηνογράφο Γιάννη Τσαρούχη που έκανε γνωστή τη λαϊκή παράδοση και τη βυζαντινή τέχνη, την ιέρεια του σύγχρονου χορού Ζουζού Νικολούδη που είχε το χάρισμα να μεταφράζει τη μουσική σε κίνηση, τον φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα που αποτύπωσε τα ωραιότερα καρέ – ύμνο στη ελληνική ύπαιθρο και τους ανθρώπους της, και φυσικά τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο των μεγάλων ελληνικών κινηματογραφικών επιτυχιών που περιλαμβάνονται στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Η συγγραφέας μέσα από την αφήγησή της επιτυγχάνει να φέρει τα παιδιά κοντά στην καλλιτεχνική προσωπικότητα αυτών των ανθρώπων και να τους δώσει το έναυσμα να εμπνευστούν από το έργο τους και να χαράξουν τη δική τους πορεία. Το κείμενο συνεπαίρνει όποιον το διαβάσει και η αλήθεια είναι πως δεν θέλεις να τελειώσει, γιατί οι ζωές όλων των προσώπων έχουν μια καθηλωτική μαγεία που δεν γίνεται να μην μας αγγίξει.

Για ακόμα μια φορά, τα καλαίσθητα σκίτσα της εικονογράφου πλαισιώνουν ιδανικά τα κείμενα και παρουσιάζουν στον αναγνώστη τις μορφές των εμβληματικών Ελλήνων που καθόρισαν την πορεία των Τεχνών στη χώρα μας.

Ξεφυλλίστε το βιβλίο εδώ

Αναζητήστε αυτά τα δύο βιβλία στα βιβλιοπωλεία και η ανάγνωσή τους θα είναι ένα μοναδικό μάθημα Ιστορίας αλλά και εισαγωγής στη νεοελληνική καλλιτεχνική δημιουργία.

Καλά αναγνωστικά ταξίδια!