Μανώλης Σφακιανάκης: «Tik tok – Για τη χαρά ενός like τα παιδιά μπαίνουν σε δημόσια προβολή. Αυτό είναι μεγάλη παγίδα»

Μανώλης Σφακιανάκης: «Tik tok, για τη χαρά ενός like τα παιδιά μπαίνουν σε δημόσια προβολή. Αυτό είναι μεγάλη παγίδα»

Ο Μανώλης Σφακιανάκης είναι ο άνθρωπος που έστησε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα, και σήμερα είναι πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια. Σίγουρα λοιπόν ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας τι εστί “κίνδυνος” στο διαδίκτυο.

«Το νέο hot spot είναι το tik tok, και για την ακρίβεια είναι η χαρά του παιδόφιλου”, συμπληρώνει ο κ. Σφακιανάκης.

Σήμερα, δεν υπάρχει γονιός που να μην τρέμει στην ιδέα πως μπορεί να μπλέξει το παιδί του στα ηλεκτρονικά –και όχι μόνο- πλοκάμια ενός παιδόφιλου. Δυστυχώς, την εποχή της πανδημίας, το διαδίκτυο και αυτά τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν η μόνη επαφή των παιδιών με τον έξω κόσμο.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

«Για τη χαρά ενός like τα παιδιά μπαίνουν σε δημόσια προβολή. Αυτό είναι πολύ μεγάλη παγίδα», επισημαίνει ο Μανώλης Σφακιανάκης. «Δεν μπορείς στα παιδιά να απαγορεύσεις να δημιουργούν περιεχόμενο βίντεο για το Tik Tok αλλά πρέπει να το κάνουν ιδιωτικά. Μόνο έτσι είναι ασφαλή», συμπληρώνει.

Είναι ενδεικτικό αυτό που αναφέρεται στη σελίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια ότι πολλές περιοχές της Αγγλίας, από την έξαρση της πανδημίας και μετά παρατηρήθηκε κατακόρυφη έξαρση κρουσμάτων διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης, όπως αυτή της Κοιλάδας του Τάμεση που σημείωσε το υψηλότατο ποσοστό του 93%.

«Μιλήστε με τα παιδιά σας. Εξηγήστε τους τούς κινδύνους. Και πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας: χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου για να περιορίσετε το μοίρασμα των πληροφοριών, παράλληλα με τη διαδικτυακή ασφάλειά σας που όλοι ξεχνάμε…», συμπληρώνει ο Μανώλης Σφακιανάκης.

«Βάλτε ένα γνήσιο «Fire wall». Και όχι αυτά τα τσάμπα που υπάρχουν χιλιάδες στο διαδίκτυο όπου το κατεβάζεις την ημέρα και το βράδυ σου παράγουν από το ρεύμα σου (!) χωρίς να σε ρωτήσουν… κρυπτονομίσματα… Δηλαδή κάνουν εξόρυξη στο σπίτι σου ενώ εσύ κοιμάσαι…», συνεχίζει ο Μανώλης Σφακιανάκης.

Πληροφορίες από ot.gr

Διαβάστε επίσης

Άννα Μαρία και Ειρήνη: Τα δίδυμα πρόωρα που επέζησαν παρά τις 3% πιθανότητες που έδιναν οι γιατροί

Η Ναταλία Δραγούμη ποζάρει για πρώτη φορά σε εξώφυλλο με την 17χρονη κόρη της και είναι ολόιδιες!

Ο Άρης Λεωνίδης, πρωταθλητής και μέλος της εθνικής ομάδας τζούντο χρειάζεται τη βοήθειά μας για να χειρουργηθεί