Αρχική Γωνιά του μαθητή Μάντεψε τη λέξη: Άσκηση για εμπλουτισμό λεξιλογίου

Μάντεψε τη λέξη: Άσκηση για εμπλουτισμό λεξιλογίου

oikogeneia-diavazeiΗ άσκηση έχει στόχο να μάθει στα παιδιά νέες λέξεις, είναι πολύ απλή και ιδανική για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, για παιδιά με ή χωρίς μαθησιακές δυσκολίες.

Πώς γίνεται η άσκηση:

- Κάθε φορά που θέλετε να κάνετε την άσκηση, πρέπει να φτιάξετε μια λίστα με λέξεις από το μάθημα του παιδιού. Σε κάθε ενότητα θα βρείτε τις λέξεις που ξεχωρίζουν. Μπορείτε, μάλιστα, να εμπλουτίζετε τη λίστα και με άλλες λέξεις.

- Μόλις φτιάξετε τη λίστα των λέξεων, λοιπόν, τη δίνετε στο παιδί ώστε να την έχει μπροστά του.

άσκηση λεξιλογίου- Μετά επιλέγετε μια λέξη από αυτές και την περιγράφετε δίνοντας 2-3 χαρακτηριστικά ή ένα σύντομο ορισμό. Το παιδί, με βάση την περιγραφή σας, προσπαθεί να βρει σε ποια λέξη αναφέρεστε. Για παράδειγμα:

δέντρο - πράσινο, δάσος, φρούτα
δυνατός - κάποιος που έχει δύναμη
καταιγίδα - βροχή, αστραπές, μπουμπουνητά
άθλημα - ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβος

- Μπορείτε, μάλιστα, να αλλάξετε ρόλους με το παιδί, δηλαδή εκείνο να σας λέει χαρακτηριστικά της λέξης και εσείς να μαντεύετε σε ποια λέξη αναφέρεται! Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει ακόμα καλύτερα τις λέξεις και τη σημασία τους.

Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση στο τέλος κάθε σχολικής ενότητας του βιβλίου της Γλώσσας ή πιο συχνά με λίστες λέξεων που θα φτιάχνετε, σύμφωνα πάντα με την ηλικία και τις γνώσεις του παιδιού.

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.