Με αυτή τη σειρά εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορωνοϊού σύμφωνα με τους επιστήμονες

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια USC Michelson Center δημοσίευσε χθες το eurekalert.org, σύμφωνα με την οποία οι επιστήμονες καταγράφουν τα συμπτώματα του κορωνοϊού με τη σειρά που αυτά εμφανίζονται συνήθως στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να γνωρίζουμε την ακριβή σειρά των συμπτωμάτων που προκαλεί ο COVID-19 βοηθά στο να απομονωθούν άμεσα οι ασθενείς, ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό, και να αναζητήσουν φροντίδα.

Επίσης, με τον τρόπο αυτό και οι γιατροί μπορούν να δράσουν αμεσότερα και να προλάβουν ενδεχόμενες επιπλοκές της ασθένειας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη, ο COVID-19 εκδηλώνεται στον οργανισμό με την εξής σειρά συμπτωμάτων:

  1. πυρετός
  2. βήχας
  3. μυϊκός πόνος
  4. ναυτία ή/και έμετος και διάρροια

“Η σειρά αυτή των συμπτωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για να γνωρίζουμε πότε έχουμε ταυτόχρονους κύκλους ασθενειών, όπως η γρίπη, που συμπίπτουν με την COVID-19“, δήλωσε ο Καθηγητής Ιατρικής δρ. Kuhn. “Οι γιατροί μπορούν έτσι να καθορίσουν ποια μέτρα πρέπει να λάβουν για να φροντίσουν τον ασθενή και μπορεί να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασής του”.

“Δεδομένου ότι υπάρχουν τώρα καλύτερες προσεγγίσεις για θεραπείες του COVID-19, ο εντοπισμός ασθενών νωρίτερα θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο νοσηλείας τους“, δήλωσε ο δρ. Larsen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο πυρετός και ο βήχας συσχετίζονται συχνά με άλλες αναπνευστικές ασθένειες, όπως το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS). Αλλά ο χρόνος που παρουσιάζονται τα συμπτώματα στην άνω και κάτω γαστρεντερική οδό ξεχωρίζουν στην COVID-19. Συγκεκριμένα, “η άνω γαστρεντερική οδός (δηλαδή, ναυτία/έμετος) φαίνεται να επηρεάζεται πριν από την κατώτερη γαστρεντερική οδό (δηλαδή διάρροια) στον COVID-19, ενώ στους MERS και SARS συμβαίνει το αντίθετο”, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ίδιοι πάντως προέβλεψαν τη σειρά των συμπτωμάτων λαμβάνοντας υπόψιν τα περισσότερα από 55.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού στην Κίνα, τα οποία συγκεντρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.