Μεγαλώνετε αγόρια; 8 τρόποι να τους μιλήσετε για το σεξ

εφηβεια αγόρια

Τα τελευταία χρόνια οι έφηβοι «βομβαρδίζονται» με εικόνες και μηνύματα που τους «σεξουαλικοποιούν» σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό που συγκριτικά οι παλαιότερες γενιές δεν θα είχαν καν φανταστεί.

Επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας, κατά την οποία οι έφηβοι αρχίζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα έχει μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, πόσοι είναι οι έφηβοι που γνωρίζουν πραγματικά πώς λειτουργεί το σώμα τους σεξουαλικά ή πώς γίνεται η σεξουαλική πράξη;

Ένας παιδίατρος δίνει οκτώ συμβουλές για τον τρόπο που θα μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ, ιδιαίτερα αν είναι αγόρι.

Η χρονική συγκυρία

Από τη μία, η πληροφορία είναι δύναμη και για αυτό κάντε το γρήγορα. Από την άλλη μην του δίνετε υπερβολική πληροφορία σε μικρό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να επιλέξετε, πότε να ξεκινήσετε να μιλάτε με το παιδί σας, αλλά θυμηθείτε ότι σήμερα και έχει και εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης. Συνεπώς, το να αναβάλλετε την κουβέντα, δεν αναβάλλετε απαραίτητα και την ροή της πληροφορίας,
Καλύψτε ένα θέμα τη φορά

Μιλώντας για το σεξ με το παιδί σας δεν είναι αυτό που λέμε «μια κι έξω» διαδικασία. Καλύψτε ένα θέμα τη φορά και συζητήστε ξανά για το κάθε θέμα πολλές φορές κατά καιρούς. Όσο πιο συχνά επιστρέφετε σ’ αυτό, τόσο πιο εύκολο γίνεται. Ως γονείς γνωρίζετε καλά αυτό το θέμα και μπορείτε να διαχειριστείτε καταστάσεις

Σταθείτε στις ευρύτερες έννοιες

Το σεξ είναι μία συναισθηματική, φυσική επαφή, στην οποία συμμετέχουν τα γεννητικά όργανα. Μην ξεχάσετε να αναφερθείτε και στην αυτοϊκανοποίηση και όλες αυτές τις φάσεις που προηγούνται της σεξουαλικής πράξης και χρειάζονται διάλογο.

Μην αφήνετε απ’ έξω το συναίσθημα

Είναι σημαντικό να «βουτήξετε» στο δομικό συναισθηματικό συστατικό του φλερτ, προκειμένου να καλύψετε τους μηχανισμούς της σωματικής επαφής. Στην πραγματικότητα, τα συναισθήματα ταξιδεύουν μέσα στην σωματική ευχαρίστηση, και συνεπώς βοηθήστε τα παιδιά σας να βάλουν λέξεις στα συναισθήματά τους.

Μην τους επιβάλλετε τη δική σας εμπειρία

Εάν νιώθετε ότι θα πεθάνετε από ντροπή και μόνο στη σκέψη να μιλήσετε στο αγόρι σας για το σεξ, είναι Οκ. Το ίδιο, επίσης αν νιώθετε εντελώς άνετα με οποιοδήποτε κεφάλαιο του θέματος αυτού και δεν μπορείτε να περιμένετε για να ξεκινήσετε να μιλάτε μαζί του. Όλοι αντιδρούμε διαφορετικά και επικοινωνούμε με ξεχωριστούς τρόπους. Απλώς θυμηθείτε ότι δεν είναι η δική σου συζήτηση για το σεξ, αλλά η δική του. Δεν χρειάζεται να λέτε την δική σας ιστορία, ώστε να αποδείξετε την ευαισθησία ή την χαλαρότητα ή οτιδήποτε άλλο για σας. Πείτε του λίγα πράγματα για τη δική σας σεξουαλική ζωή, αλλά να μην τα επιβάλλετε.

Συζητήστε για τη νομική βάση

Όσο τα παιδιά σας μεγαλώνουν, θα πρέπει να περιλαμβάνετε στις συζητήσεις σας θέματα, τα οποία αγγίζουν την επαφή και τη νομιμότητα. Σε αυτά περιλαμβάνεται το sexting: και τι να κάνουν αν κάποιος τους ζητήσει μία γυμνή φωτογραφία (η απάντηση είναι να μην στείλει) και γιατί το παιδί σας δεν πρέπει να ζητήσει κάτι τέτοιο. Υπάρχει επίσης ζητήματα, όπως η συγκατάθεση, ο βιασμός και η επήρεια των ναρκωτικών και του αλκοόλ, το καθένα από τα οποία θα πρέπει να συζητήσετε, καθώς ο γιος σας θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υφίσταται για παράδειγμα συγκατάθεση, όταν το άλλο άτομο είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών.

Μην θεωρήσετε ότι γνωρίζουν τα πάντα

Ακόμα κι αν το παιδί σας έχει ένα ευρύ επίπεδο γνώσης ή έχει μεγαλύτερα αδέλφια, σιγουρευτείτε ότι γνωρίζει σωστά για τα ανατομικά χαρακτηριστικά, την αντισύλληψη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Όχι στη δαιμονοποίηση του σεξ

Μην δαιμονοποιείτε το σεξ, επειδή ο απόλυτος σκοπός για το παιδί σας είναι να κάνει καλό σεξ, μόνο ως μέρος μίας σχέσης με πολλή αγάπη, κάποια στιγμή στο μέλλον.  Θυμηθείτε, ότι αν βάζετε πάντα σε αρνητικό πλαίσιο το σεξ, τότε όταν θα έρθει η ώρα για αυτό δεν θα μπορεί να σας μιλήσει. Αν βάζετε αρνητική χροιά στο σεξ σήμερα, τότε μπορεί να του δημιουργήσει συναισθήματα ντροπής αύριο. Συνεπώς, μην ξεχνάτε να του μιλάτε για την αγάπη.

Πηγή: mindbodygreen.com